Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 10 (35-45).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
49.15 Кб
Скачать

«Не знаєте, чого просите» (10:38а) Несвоєчасне прохання

Бачиш, як вони не відають, про що просять, коли намагаються обговорювати з Ним вінці, і нагороди, і почесті, тоді як випробування навіть ще не почалися? Тому, кажучи їм: Не знаєте, про що просите (Мат. 20:22), - Він натякає на дві речі. По-перше, що вони говорять про те царство, до якого Христові байдуже, адже Його обіцянка була не про це земне і чуттєве царство. По-друге, що вони, домагаючись у такий момент верховенства та вищих почестей і бажаючи постати славнішими і знаменитішими в порівнянні з іншими, роблять це у вельми невідповідний час. Адже це був не час вінців і нагород, а час випробувань і борні, праці і поту, сутичок і битв. (Іван Золотоустий «Про прохання матері синів Зеведеєвих»)

«Чи можете пити чашу, яку я п'ю?» (10:38б)

Благословіння страждань

Благословляю Тебе, що Ти удостоїв мене в цей день і в цю годину стати причетним до числа мучеників і до чаші Христа Твого для воскресіння до життя вічного душі і тіла (Пор. Іван 5:29, 6:54) в нетлінні Святого Духа. У їх числі нехай буду прийнятий нині перед обличчям Твоїм жертвою ситою й приємною, як Ти Сам, правдивий і істинний Боже, перед тим приготував, і явив, і виконав. (Послання Смирнської Церкви про мучеництво святого Полікарпа)

Його чаша

Він мав на увазі, звичайно ж, чашу смирення і страждання. (Августин Гіппонський «Трактат на Євангеліє від Івана»)

«І христитись хрищенням, яким Я хрищуся?» (10:38 в)

Залучення до хреста

Він знову називає страждання хрищенням, показуючи, що від того, що відбувається, настане велике очищення для всесвіту. Вони відповідають йому: можемо. Від старання вони пообіцяли відразу, не розуміючи навіть, що говорили, а очікуючи, що їх прохання буде вислухане ... Він напророкував їм великі блага: ви удостоїтеся мучеництва і зазнаєте того ж, що Я, і ви закінчите життя насильницькою смертю і через це до Мене долучитесь. (Іван Золотоустий «Гомілії на Євангеліє від Матея»)

Сила хрищення

Коли ми занурюємося з головою в воду, наче в якусь могилу, то хорониться наша немічна людина і, занурившись, цілком ховається. Після цього, коли піднімаємо голову з води, заново повстає нова людина. Бо як легко нам зануритися і виринути, так само легко Богу поховати старого чоловіка і явити нового (Пор. Рим. 6:3-11). А три рази це робиться для того, щоб ти дізнався, що виконує все це сила Отця і Сина і Святого Духа (Пор. Мат. 28:19). (Іван Золотоустий «Гомілії на Євангеліє від Івана»)

Символи чаші і хрищення

Свій хрест і Свою смерть Він називає тут «чашею» і «хрищенням». «Чашею» тому, що Він зійшов на хрест з радістю, а «хрищенням» тому, що Він очистив ним всесвіт; а проте не тільки тому, а й через легкість воскресіння. Бо як той, що христиться водою, піднімається з неї з великою легкістю, не зустрічаючи жодної перешкоди з боку водного єства, так і Він, опустившись в смерть, піднявся з неї із ще більшою легкістю. Ось тому Він називає це хрищенням. (Іван Золотоустий «Про прохання матері синів Зеведеєвих»)

«Хто з-між вас хоче бути першим, хай буде рабом усіх» (10:44) Про силу смирення

Він знищив прокляття (Пор. Гал. 3:10-13), погасив смерть (Пор. 1 Кор. 15:55-57; 2 Тим. 1:10), відкрив рай (Пор. Лук. 23:43; 2 Кор. 12:4) убив гріх, відкрив небесні брами, зачаток наш звів на небо, наповнив землю благочестям, прогнав оману, повернув істину, зачаток наш звів на царський престол (Пор. 1 Кор. 15:20), створив безліч благ, які ні я , ні всі люди не змогли б представити словами (Пор. Іван 21:25). Перш ніж Він принизив Самого Себе, Його знали тільки ангели, коли ж Він упокорив Себе, то пізнала Його вся людська природа. Подивися: смирення не спричинило Його применшення, а дало безліч надбань, безліч звершень і збільшило сяйво Його слави (Пор. Фил. 2:6-11). Але коли смирення можна застосувати і до Бога, Який ні в чому не має потреби і Якому нічого не треба, і воно є таким благом, що принесло Йому ще більше служителів і розширило Його Царство, то чому ти боїшся змаліти через смирення? (Іван Золотоустий «Про прохання матері синів Зеведеєвих»)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]