Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 11 (12-19).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Молитва

Засвіти в серцях наших,Владико Чоловіколюбче,нетлінне світло твого богопізнання і відкрий очі нашого розуму,щоб ми розуміли твої євангельські проповідування.

Вклади в нас страх блаженних твоїх заповідей,щоб ми,перемігши всі тілесні похоті,провадили духовне життя,думаючи і діючи все,що угодне Тобі.

Бо ти єси просвічення душ і тіл наших,Христе Боже,і Тобі славу возсилаємо з безначальним твоїм Отцем,і пресвятим,і благим,і животворящим твоїм Духом,нині і повсякчас,і на віки віків.Амінь

Євангеліє від Марка: 11. ; проклін смоковниці 12-14; вигнання торгівців із храму 15-19

12 Наступного дня, коли вони виходили з Витанії, зголоднів.

13 Побачивши здалека смоковницю, вкриту листям, приступив, чи часом не знайде чогось на ній, та, підійшовши до неї, окрім листя, не знайшов нічого, бо ще не була пора смоков.

14 І озвавшися, промовив до неї: "Нехай ніхто повіки не споживає плоду з тебе!" А учні його чули це.

15 І приходять вони в Єрусалим, і, ввійшовши у храм, Ісус взявся виганяти тих, що продавали й купували в храмі; перекинув столи міняйлів та ослони тих, що продавали голубів,

16 а й не дозволив, щоб хтось будь-що переносив через храм.

17 Навчав він їх і казав їм: "Хіба не написано: Дім мій домом молитви назоветься для усіх народів? А ви з нього зробили печеру розбійників!"

18 Почули це первосвященики й книжники та й шукали, як його погубити, але боялися його, бо ввесь народ подивляв його повчання.

19 Увечері ж вийшов поза місто.

Конспект

2. Пророчі повчання в другий день (проклін смоківниці й очищення храму) (11:12-19)

Прокляття смоківниці (11:12-14) є дивним з декількох причин: це єдине чудо в околицях Єрусалиму; воно нищить власність (див. 5:1-20); і поведінка Ісуса видається ірраціональною і руйнівною. Символічний рівень історії зосереджується на відсутності в Ізраїлю готовності прийняти Ісуса (або, більш правдоподібно, його послання про царство). Старозавітна основа – серія уривків про рослини і їхні плоди (Іс. 1:30; Єз. 17; Йоіл 1; Ам.2:9; Ос. 9:10, 15-16; Єр. 8:13; Міх. 7:1; Йов. 18:16).

Очищення храму (11:15-19) має ще більш явну символічну вагу, хоча, безперечно, має історичну основу. Ів. 2:14-22 ставить очищення храму на початку прилюдного служіння Ісуса і дає доволі інакший звіт про цю подію. У Марка це третя у циклі пророчих дій (після в’їзду і прокляття): Давидів Месія очищує дім Божий. Ставлячи цей випадок між двома частинами уривку про смоківницю, Марко створив ще одну «канапку», в якій символічне значення двох історій збагачується.

«Ще не була пора смоков» (11:13). Таке пояснення додав Марко. В Палестині смокви не дозрівають до червня. Спосіб, в який історія розповідається, натякає, що Ісус справді очікував знайти плоди на дереві і знищив його з розчарування. Через пояснення Марка Його дії здаються ще більш ірраціональними, тому що Він напевне знав, що не варто чекати таких плодів на Пасху.

«Нехай ніхто повіки не споживає плоду з тебе!» (11:14). Результат прокляття Ісуса описано на початку третього дня (11:20-21), хоча покарання зів'яненням виходить за часові рамки прокляття.

«Тих, що продавали й купували в храмі» (11:15). Ті люди торгували тваринами для жертвопринесення та іншими культовими потребами в Дворі Язичників на території Храму. Міняйли давали паломникам єврейські або тирські монети (див. Вих. 30:11-16) в обмін на грецькі або римські гроші. Продавці голубів забезпечували належними жертвами жінок (Лев. 12:6-8; Лк. 2:22-24), прокажених (Лев. 14:22), та інших (Лев. 15:14,29).

«Будь-що переносив через храм» (11:16). Знову мається на увазі загальна площа Храму. “Будь-чим”, ймовірно, були "грошові мішки" покупців та продавців, або, можливо, заборона була більш загальна (як у Berakot 9:5 в Мішні) і стосувалась перенесення багажу або використання площі Храму для скорочення шляху.

«Домом молитви для усіх народів» (11:17). Ці слова є цитатою з Іс. 56:7 у версії Септуагінти (LXX). "Домом" є Храм Єрусалимський. Хоча слова "для усіх народів" знайшли б позитивний відгук у читачів Марка, не вони є основними у старозавітній цитаті в даному контексті.

«Печеру розбійників» (11:17). Цитата з Єр. 7:11. Детальніше щодо ролі Давидового Месії в очищенні Храму читаємо у Псалмах Соломонових 17:30 («І візьме він народи язичників служити йому під ярмом його, і прославить він Господа в очах всієї землі, і очистить він Єрусалим, освятивши його, яким був він на початку»).

«Первосвященики й книжники» (11:18). Як і в провіщенні страстей (8:31; 9:31; 10:33-34), тут немає посилання на фарисеїв. Марко стверджує, що первосвященики й книжники прагнули знищити Ісуса, але боялися зробити це через його популярність. Їх побоювання були б особливо сильними під час такого паломницького свята як Пасха.

КОМЕНТАРІ СВЯТИХ ОТЦІВ