Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 11 (12-19).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
69.12 Кб
Скачать

2. Пророчі повчання в другий день (11:12-19)

2.1) Проклін смоківниці (11:12-14)

Огляд: Євангелісти іноді по-різному викладають послідовність подій (Августин Гіппонський). Ставши людиною, Господь прийняв на Себе всі страждання людської природи (Іларій Піктавійський). Христос шукає і жадає добрих людських справ (Августин Гіппонський). Смоківниця служить символом закону (Єфрем Сирін, Григорій Великий, Августин Гіппонський, Кирило Єрусалимський).

«На другий день» (11:12а)

Послідовність подій у Матея і Марка

Розповідаючи про другий день, Марко пропустив те, що було зроблено в перший день, а саме вигнання з Храму торговців і покупців. З іншого боку, Матей, оповідаючи про проклін смоківниці у другий день, коли Господь вранці повертався до міста з Витанії, пропустив події, описані Марком: як Господь прийшов у це місто, як Він ввечері покинув його і як на ранок Його учні здивувалися, коли проходили повз засохлу смоківницю. До того, що відбулося на другий день, коли була проклята смоківниця, Матей додав діяння третього дня, коли учні здивувалися, побачивши засохле дерево, і коли вони почули відповідь Господа на своє питання про силу віри (Пор. Мат. 21:12-22). (Августин Гіппонський «Про згоду євангелістів»)

«Він зголоднів» (11:12б)

Таїнство Його Боголюдства

Хто не знає таїнств Його плачу (Пор. Іван 11:35), спраги (Пор. Іван 19:28) і голоду (Пор. Мат. 4:2;Лук. 4:2), нехай знає: Плачучий, воскрешає мертвих, не оплакуючи смерть Лазаря, а сповіщаючи радість; Спраглий (Пор. Іван 19:28) виливає із Себе потоки води живої, (Пор. Іван 4:10) і не мліє від спраги Той, Хто всесильний напоїти спраглих; прагнучий проклинає дерево, яке не дало своїх плодів голодному, і за Його велінням воно із зеленого перетворюється на сухе (Пор. Map. 11:14), - як же може Він голодувати?! Таїнство плачу, спраги та голоду полягає в тому, що Слово стало плоттю (Іван 1:14). Ставши чоловіком, Він прийняв страждання, але не стільки для того, щоб постраждати несправедливо. Плачучи, Він плакав не за Собою; відчуваючи спрагу, не відштовхував спраглих; голодуючи, Він не брав їжі в інших. І не для того було показано, що Господь був спраглий, голодував або плакав, щоб ми просто побачили, як Він п'є, їсть і сумує. Властивості тіла, прийняті Ним, показують правдивість самого тіла, так що властивості його повністю відповідають нашій природі. (Іларій Піктавійський «Про Трійцю»)

Чого прагне Христос?

Хіба Христос хотів їсти, коли Він шукав плоди на дереві? І хіба, знайшовши їх, Він почав би їх їсти? Хіба Христос хотів пити, коли говорив до самарянки: Дай Мені напитися? (Іван 4:7) Коли на Хресті говорив: Спраглий я? (Іван 19:28) Чого прагнув, чого жадав Христос, як не наших добрих справ? (Августин Гіппонський «Тлумачення Псалмів»)

«Нічого не знайшов, окрім листя» (11:13)

Природа смоківниці

Природа смоківного дерева така, що коли зрізають його плід, то через високу вологість йому потрібно багато місяців для того, щоб висохнути. Отже, наш Господь обрав це дерево як символ, щоб через нього показати характер Своєї влади. Відомо, що смоківниця стає вологою і ніжною раніше за інші дерева. Тому Господь наш сказав: Від смоківниці навчіться притчі: Коли віття її стає м'яким і пускає листя, знаєте, що близько є літо (Мат. 24:32; Map. 13:28; Лук. 21:30). Бачиш, як Він пропонує її через її рясну вологість і ранні бруньки? (Єфрем Сирін «Тлумачення на Четвероєвангеліє»)