Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 11 (12-19).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Кінець стародавнього символу

Під час скоєння гріха вони прикрилися листям смоківниці (Бут. 3:7), тому Ісус і дає смоківницю в якості останнього знамення. Бо, маючи намір йти на страждання, Він проклинає смоківницю, але не кожну, а тільки цю - з причини її перетворюючого значення (Грец. διά τόν τύπον. «Перетворення» - улюблена тема святоотцівської екзегези. «Перетворенням» визнавалася будь-який смисловий (типологічний) зв'язок між подіями Старого та Нового Завітів), кажучи: «Нехай повік не буде з тебе плоду!» (Пор. Мат. 21:19) Нехай звершиться осуд! І оскільки вони тоді прикрилися листям смоківниці, то Він прийшов в такий час, коли на ній ще не було плодів. (Кирило Єрусалимський «Огласительні слова для тих, кого просвіщають»)

2.2) Очищення храму (11:15-19)

Огляд: Євангелісти описують два різних випадки вигнання торговців з храму (Августин Гіппонський). Якщо Господь вигнав торговців з Єрусалимського храму, то вижене і нас з Церкви, якщо ми будемо грішити (Беда Високоповажний).

«Взявся виганяти тих, що продавали й купували в храмі» (11:15а)

Дві схожі події

Про вигнання торговців з храму розповідають всі євангелісти, однак Іван робить це зовсім в іншому порядку ... Іван говорить, що Він увійшов у Єрусалим, коли була юдейська Пасха, і що, зробивши бич з мотузків, вигнав із Храму тих, що торгують. З цього стає ясно, що Господь зробив це двічі: перший випадок згаданий був Іваном, а другий - трьома іншими євангелістами (Пор. Мат. 21:12-13; Map. 11:15-17; Лук. 19:45-46; Іван 2:13-17). (Августин Гіппонський «Про згоду євангелістів»)

«Перекинув столи міняйлів та ослони тих, що продавали голубів» (11:15б)

Безбожних торговців Він вигнав геть разом з усім, чим вони торгували. Брати мої, що, думаєте ви, зробив би Господь, коли б тепер знайшов нас такими, що сперечаються, пустословлять, сміються без упину або впіймані в сіті будь-якого іншого гріха – так як, будучи в храмі, Він побачив торговців жертовними тваринами, Йому ж призначеними, і поспішив вигнати їх? .. (Пор. Мат. 21:12; Лук. 19:45; Іван 2:15) Ось тому-то, любі, всього цього треба сильно боятися і з увагою і ретельністю остерігатися, щоб, прийшовши несподівано, Він не виявив в нас зла, яке зробило б нас гідними бичування і вигнання геть з Церкви. (Беда Високоповажний «Гомілії на Євангелія»)