Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 13 (14-27).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
101.38 Кб
Скачать

«Зорі спадуть з неба» (13:25а)

Сила гонінь

Коли нечестиві гонителі шаленіють понад усяку міру, а успіх світу цього нібито посміхається їм, то, не відаючи страху, вони говорять: «Мир і спокій». Тоді зорі спадуть з неба, і сили небесні стрясуться, і багато з числа тих, хто, як здається, сяє в милості, стануть гнаними та й попадають, і навіть найстійкіші у вірі будуть в замішанні. (Августин Гіппонський «Послання»)

Прихід Правдивого Світла

Зірки в день суду потьмяніють не тому, що світло їх зменшиться, а тому що засяє світло правдиве, світло вищого Судді, коли Він прийде у всій величі Своїй і Отця зі святими ангелами. (Беда Високоповажний «Виклад Євангелія від Марка»)

«І сили небесні стрясуться» (13:25 б)

Виконання очікувань посеред нещасть

Оповідання Євангелія, починаючи з питання учнів до притчі про смоківницю, тісно переплетене з приходом Сина Чоловічого (Map. 13:3-31). Так що тут поєднуються печаль з радістю, нещастя з обітницями, і не можна відокремити одну частину від іншої. Той самий Син Чоловічий прийде посеред нещасть і посеред обітниць, посеред потрясінь народів і посеред очікувань святих. Він, Хто з'єднує обидві події, Своїм приходом звершить суд над народами і виконає надії святих (Тертуліан «Проти Маркіона»)

Сум'яття на небі й на землі

У цій загальній бурі і загальному сум'ятті будуть приведені в рух вищі сили - ангели - мирохранителі, так що чоловіки-володарі перестануть панувати, а жінки перестануть працювати, втікши в темні кімнати. (Григорій Неокесарійський «Переклад книги Еклезіаста»)

Потрясіння основ

Що дивного в тому, що люди, які по природі і по почуттях земні, будуть приголомшені цим судом, якщо один вид Його змушує тремтіти навіть сили небесні, тобто ангельські:?.. Що говорити про настил, коли тріщать опори! (Беда Високоповажний «Виклад Євангелія від Марка»)

«Тоді узріють Сина Чоловічого, що йтиме по хмарах» (13:26)

Два образи пришестя

Мені видається, що це може бути двояко. Або Він прийде в Церкві, як по хмарах. Так і тепер Він приходить відповідно до сказаного: Віднині ви побачите Чоловічого Сина, який сидітиме праворуч Всемогутнього й ітиме на небесних хмарах (Мат. 26:64). Він прийде з величезною силою і величчю, бо Його сила та Його велич об'являться в Його святих, яким Він дасть велику силу, так що не можна буде їх здолати. Або Він прийде у плоті, в якій сидить праворуч Отця (Пор. Map. 16:19; Рим. 8:34; Кол. 3:1), в якій помер, і воскрес, і зійшов на небеса. (Августин Гіппонський «Послання»)

Зв'язок між першим і другим пришестям

Це ті ж хмари, по яких Він прийшов і по яких прийде судити живих і мертвих (Пор. Діян. 10:42; 2 Тим. 4:1; 1 Пет. 4:5). Він спочатку прийшов по хмарах, коли голос Його прозвучав в Євангелії: Віднині ви побачите Чоловічого Сина, що йтиме на небесних хмарах (Мат. 26:64; Пор. Лук. 22:69). Що значить віднині? Хіба Господь не прийде тоді, коли всі люди землі вдадуться до стогонів? Але ж спочатку Він прийшов у проповідниках Своїх і Собою наповнив весь світ. Тож не опираймося Його першому приходові, щоб не жахнутися нам при другому! (Августин Гіппонський «Тлумачення Псалмів»)

«І збере Своїх вибраних від чотирьох вітрів» (13:27) Відновлення Адама

Він збере усіх Своїх обраних від чотирьох вітрів, тобто з усього світу (Пор. Мат. 24:31). Бо і сам Адам, як я говорив, по-грецьки означає весь світ. Всього чотири літери: А, Д, А, М. Чотири сторони світу в грецькій мові починаються з цих букв: анатолі - значить «схід», дісіс - «захід», арктос - «північ» і месімбрія - «південь» (Грец. άνατολή, δύσις, άρκτος і μεσημβρία.). Сам Адам був розвіяний по всьому світу. Він був в одному місці, але впав і, ніби розпавшись на частинки, заповнив весь світ (Пор. Бут. 3:1-24). Милість Божа, однак, зібрала ці частинки звідусіль, обігріла їх полум'ям любові і зробила єдиним те, що розсипалося. Знає Скульптор, як таке зробити: ніхто не повинен впадати у відчай. Це велике мистецтво, а хто Скульптор, подумайте! Відновив Той, Хто створив, Хто зробив, Той оновив. Він світ земний і народи буде судити по правді Своїй і по істині. Що є правда і істина? Збере Він обраних Своїх для суду, інших же відокремить від них (Пор. Бут. 3:1-24). (Августин Гіппонський «Тлумачення Псалмів»)

14-23

Даниїла 9:27 І з багатьма він утвердить союз протягом седмиць, а в половині седмиці скасує жертву й офіру. І на святині буде гидь жахлива, аж доки вирішена руїна не спіткає й самого спустошника.

Даниїла 11:31 Загони, що він вишле, будуть там стояти, і вони осквернять святиню й твердиню, скасують повсякчасну жертву й поставлять гидоту страшенну.

1ша книга Маккавеїв 1:59 А двадцять п'ятого дня місяця жертвували на вівтарі, що був поставлений на жертовнику всепалень.

Йосип Флавій, Іудейські старожитності 18.8.2 § 261; Розгніваний тим, що самі лише юдеї так зневажають його, Гай послав до Сирії легата Петронія, наступника Вітелія. Він наказав йому з сильною раттю увійти в Юдею і, якщо іудеї добровільно поступляться, спорудити у Храмі Господньому його статую, якщо ж вони чинитимуть опір, зробити це зі зброєю в руках. Прийнявши начальство над Сирією, Петроній поспішив виконати доручення імператора. Він зібрав якнайбільше союзницьких військ, приєднав до них два римських легіони і з'явився в Птолемаїду на зимівлю, щоб весною почати правильну війну. Про ці свої рішення він написав Гаю. Останній похвалив його за енергію і радив не поступатися, але неухильно переслідувати непокірних війною. Тим часом група юдеїв прибули до Петронія до Птолемаїди, благаючи його не спонукувати їх до протизаконних дій і до порушення древніх установлень. "Якщо тобі так безумовно необхідно спорудити статую [імператора], - говорили вони, - то роби по-своєму, але спочатку перебий нас усіх. Ми не в змозі допустити річ, заборонену нам авторитетом Законодавця нашого, а також нашими предками, які в цій забороні бачили головне спонукання до доброчесності". Петроній, стримуючи гнів, відповів: "Якщо б я був імператором і постановив би це особисто, то звернення ваше до мене мало б сенс. Тепер же я, як уповноважений володаря, зобов'язаний всіма силами виконати його накреслення, щоб непослухом не накликати на себе тяжкого покарання ". "Оскільки, Петроній, таке твоє рішення, - сказали іудеї, - а саме не порушувати веління Гая, то й ми самі не станемо порушувати приписів Закону, якому ми, підкоряючись Передвічному і пам'ятаючи про чесноти та працю наших предків, досі залишалися вірні; ми не наважимося на мерзенне порушення тих приписів, які, за постановою Передвічного, повинні принести нам щастя, і все це зі страху перед смертю. Тож ми спробуємо щастя у бою за дотримання наших древніх установлень і знаємо, що, раз ми зважилися піддатися небезпеці, у нас буде надія з допомогою Божою на перемогу на славу Його, особливо якщо ми заради Нього ризикнемо на все це і піддамося військовій долі. Якщо ж ми послухаємось тебе, то накликати на себе страшну ганьбу боягузтва як по відношенню до самого факту порушення законів , так і особливо тим, що викличемо нестримний гнів Передвічного, якого і сам ти визнаєш більш могутнім, ніж Гая".

Філон Олександрійський, Послання до Гая 188, 207-8;

(188) І він насилу, ридаючи вголос, сказав уривчастим голосом наступне: "Наш Храм зруйновано! Гай наказав поставити в святая святих велетенську статую самого себе, і написати своє ім'я з титулом Юпітера!"(207) А лист стосовно зведення статуї був написаний не без натяків, але з усією можливою обережністю та розважливістю, вживають усіх можливих заходів безпеки. Лист був адресований Петронію, лейтенанту та губернатору всієї Сирії, і містив наказ вести половину армії, що стояла на Євфраті та стерегла від будь-якого перетинання цієї річки східними царями та народами народів, до Юдеї в якості ескорту статуї. Не для того, щоб відзначити зведення статуї з особливою помпою, але щоб покарати смертю будь-які спроби, які можуть бути зроблені, щоб перешкоджати цьому. (208) Що скажеш ти, господарю? Чи воюватимете ви з нами, тому що припускаєте, що ми не будемо терпіти такі приниження, але будемо боротися в ім'я наших законів, і вмирати на захист наших національних звичаїв? Ви не може не знати того, що, швидше за все, в результаті вашої спроби ввести ці нововведення стосовно нашого Храму. Та мабуть, спочатку розвідавши, з ідеальною точністю, що, швидше за все, станеться так, ніби це вже сталося, і, знаючи майбутнє так ретельно, ніби воно вже стало дійсністю, ви наказали своєму генералу вести армію для того, щоб, коли статуя буде споруджена, вона була освячена першою жертвою найбруднішого типу - скропленням кров'ю нещасних чоловіків та жінок.

Публій Корнелій Тацит, Історія 5.9 За Тиберія в Юдеї панував спокій, коли ж Гай Цезар велів поставити в храмі своє зображення, народ взявся за зброю; правда, незабаром, зі смертю Цезаря, це повстання вляглося.

Даниїла 12:1 І в той час устане Михаїл, князь великий, що стоїть на варті синів твого народу. Той час буде часом скрути, якої не бувало від тоді, як постали люди, аж до сих пір. Але на той час твій народ спасеться, всі, які будуть знайдені записаними у книзі.

Одкровення 1:9 Я, Йоан, брат ваш і спільник у скорботі й у царстві, і в терпінні Ісуса, був на острові, званому Патмос, - за слово Боже і за свідчення Ісуса.

Одкровення 7:14 Я ж мовив до нього: «Владико мій, ти знаєш.» А він оповів мені: «Це ті, що прийшли від горя великого, і обмили одежі свої, і вибілили їх у крові Агнця.

Даниїла 12:7 І я почув, як муж у льняній одежі, що стояв над водами ріки, знявши праву й ліву руку до неба, поклявся тим, хто живе повіки, що це буде через час, через часи й через половину часу, і що, коли зовсім буде зламана сила святого народу, все те здійсниться.

1ша книга Еноха 80:2 В дні грішників роки будуть вкорочені, а їх врожай буде запізнюватись в їх країнах та на їх полях, і всі речі на землі поміняються та припинять з'являтись в свій час. Дощ буде затримано, небо триматиме його.

2ге Одкровення Варуха 20:1-2 Тому ось прийдуть дні, коли час буде проходити швидше, ніж у минулому. І всі терміни будуть спливатимуть швидше, ніж зараз, швидше нинішніх будуть текти роки. Тому Я і знищив Сіон, щоб прискорити час Моїх відвідин цього світу.

2ге Одкровення Варуха 83:1,6 Бо Господь прискорить виразно Свій час, і наведе Свій вік ... Бо рубежі часів проходять, епохи

24-27

Ісаї 13:10Тому небесні зорі та їхні Косарі не дадуть свого світла; сонце, сходячи, потемніє, і місяць не буде більше світити.

Єзекиїла 32:7А як ти згаснеш, я закрию небо і затемню зорі. Сонце я хмарою закрию, і місяць не буде світити своїм світлом.

Амоса 8:9«І станеться в той день, - слово Господа Бога, - я сонцю заповім заходити опівдні, нашлю серед ясного дня пітьму на землю.

Йоіла 2:10 Земля трясеться перед ними, тремтить небо. Затьмарюються сонце й місяць, світло зір гасне.

Йоіла 3:4 Сонце обернеться у пітьму, а місяць у кров - раніше, ніж настане день Господній, великий і страшний.

Йоіла 4:15 Сонце й місяць почорніли, світло зір гасне.

Ісаї 34:4 Зітліє все небесне військо, небо звинеться, мов сувій, і все його військо упаде, як спадає лист із лози та неспіла смоква падає із смоківниці.

Аггея 2:6,21 Бо так каже Господь сил: Ще трохи, і я потрясу небом й землею, морем й сушею. ... Скажи так до Зоровавела, правителя Юдеї: Я потрясу небом й землею.

Даниїла 7:13 Бачив я в нічних видіннях, аж ось на небесних хмарах ішов ніби Син Чоловічий; дійшов він до Ветхого деньми, і приведено його поперед нього.

Марка 14:61-62 Та Він мовчав і нічого не відповідав. Знову спитав Його первосвященик і каже Йому: "Чи Ти єси Христос, Син Благословенного?" "Я є, - відповів Ісус, - і побачите Сина Чоловічого, Який сидітиме праворуч Всемогутнього та йтиме по хмарах небесних."

Захарії 2:10 «Гей, гей, утікайте з північного краю, - слово Господнє, - бо я порозкидав вас як чотири вітри небесні, - слово Господнє!

Второзаконня 30:4 Навіть якби твої вигнанці були й на самому кінці неба, то й звідтіля позбирає тебе Господь, Бог твій, і звідти візьме тебе.

Ісаї 11:11, 16І станеться того часу: Господь знову простягне свою руку, щоб викупити рештки свого люду, тих, що зосталися в Ашшурі, в Єгипті, у Патросі, в Куші та Еламі, у Шінеарі, у Хаматі, на островах моря. … І буде шлях решткам його народу, що зосталися від Ашшура, як був Ізраїлеві, коли він вийшов з Єгипту.

Ісаї 27:12І станеться того дня: Господь трусне колоссям від Ріки аж до єгипетського потоку, і вас, сини Ізраїля, один по одному зберуть докупи.

Єзекиїла 39:27Як я приведу назад їх з-поміж народів і зберу їх із земель ворогів їхніх, я появлю на них мою святість перед очима багатьох народів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]