Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марка 13 (14-27).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
101.38 Кб
Скачать

«Горе вагітним і тим, що годуватимуть грудьми у той час» (13:17) Образ віку цього

Це сказано образно. Хто такі вагітні і хто годує грудьми? Вагітні - це душі, надії яких пов'язані з цим віком; хто ж отримав те, на що сподівався, названий тим, що годує грудьми. Ось для прикладу, хтось захотів купити собі маєток. Це - вагітність: доки не буде маєток куплено, лоно росте в надії, коли ж маєток куплено, то лоно звільняється від тягаря і тоді вже те, що куплене, плекається. Горе вагітним і тим, що годуватимуть грудьми у той час – тобто, горе тим, хто надіється на цей вік, горе тим, хто горнеться до речей, що народилися з надії віку цього. (Августин Гіппонський «Тлумачення Псалмів»)

«Моліться, щоб це не сталося зимою!» (13:18) Турботи про справи

У християн покладаються особливі молитви в цій боротьбі, як сказано: Моліться, щоб ваша втеча не сталась зимою, ані в суботу (Мат. 24:20). Цими словами Він попереджає нас, щоб ми не були захоплені зненацька тим, що гряде на нас. Щоб не робилися пустими в своїй праведності, як юдеї в суботу, і не хвилювалися про мирські справи, як у зимову бурю. (Іполит Римський «Проти Гая»)

Зберігайте молитву

Зима без плодів, а субота без роботи (Пор. Мат. 24:20). Не дозволяй собі стати тим, хто буде захоплений в полон в таких обставинах - коли ти не маєш ні плодів, ні праці. Молися, щоб поневолення не сталося ні при конечній потребі, такій, як, наприклад, зима, ні під час неробства, як в суботу. Це означає, що ні примушування інших, ні твоє власне неробство не повинні ставати причиною твого віддалення від роботи Господа Бога Твого ... Поправді, коли лихо прийде, ти повинен будеш бігти, проте продовжуй молитися, щоб це нещастя не трапилося з тобою зимою або не захопило тебе в суботу, коли ти відпочиваєш ... Зима - час спокою від усіх літніх праць, і субота, сьомий день, - час спокою, коли не виконується жодна робота. (Єфрем Сирін «Тлумачення на Діатессарон Татіана»)

«Бо дні ті будуть таким лихом, якого не було від початку світу, що його сотворив Бог, аж понині» (13:19) Готуйтеся до судного дня!

Слід мати на увазі, що теперішні страждання настільки відрізняються від страждань останніх, наскільки особа провісника відрізняється від величі Судді. Брати любі, всім своїм розумом помишляйте про цей день: життя виправляйте, міняйте вдачу, боріться зі спокусами, сльозами обмивайте гріхи! Чим суворіше й обережніше ви будете готувати себе, тим з більшою впевненістю зможете зустріти прихід вічного Судді. (Григорій Великий «Гомілії на Євангелія»)

«Постануть бо месії неправдиві та пророки ложні й чинитимуть знаки та чуда, щоб, оскільки можна, одурити вибраних» (13:22) Антихрист і його прояви

Отже, антихрист - один, однак у нього безліч проявів. Так як ми сказали б, що брехня в цілому одна, проте, через розходження між лжевченнями, зробили б висновок, що видів брехні багато. Оскільки можна, - сказано для підсилення: Він не мав на увазі і не сказав, що навіть обрані впадуть в оману, однак хоче таким чином показати, що промови єретиків нерідко бувають дуже переконливими і в змозі зворушити навіть тих, хто слухає їх з мудрістю. .. Будь-яка промова, що видає себе за істину, хоча істиною не є, чи то серед одноплемінників, чи серед варварів, є свого роду антихристом, бо під виглядом істини намагається спокусити і відокремити від Того, Хто говорить: «Я є істина» (Пор. Іван 14:6) (З давніх тлумачень коментарів Орігена)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]