Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m2732.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Органи керування спектрофотометром

Прилад складається з одного блока з чотирма панелями керування – „монохроматора”, „пальника”, „живлення”, „реєстрації результатів” (рис.1).

У центрі між панелями встановлений полуменевий атомізатор, що є конструкцією з розпилювача, камери, пальника.

Полуменеві атомізатори

Для атомізації в атомно-абсорбційному спектрофотометрі С115.М1 використовують полум'я. Це низькотемпературна плазма, у якій хімічні реакції, що проходять, підтримують температурний баланс. В атомній спектроскопії, як правило, використовують полум'я пальних газів у суміші з окиснювачами. При цьому необхідне виконання таких умов:

1. Полум'я повинне бути високо прозорим у всьому спектральному інтервалі від 193 до 852 нм.

2. Власне випромінювання полум'я повинне бути слабким, тому що модулятор усуває вплив цього випромінювання лише до відомого ступеня. Якщо інтенсивність власного випромінювання атомізатора в 10 разів перевищує інтенсивність випромінювання джерела, атомно-абсорбційний спектрометр реєструє не тільки поглинання, але і частково випромінювання полум'я.

3. Ефективність атомізації в полум'ї повинна бути більшою. Цьому, як правило, сприяють вуглеводневі радикали продуктів згоряння, що підвищують температуру полум'я і збільшують ступінь атомізації.

4. Ступінь іонізації повинен бути низьким. Іонізація швидко зростає з підвищенням температури:

2МО 2M0 +O2+ + 2е-.

Керування режимами роботи спектрофотометра здійснюється за допомогою клавіатури на кожній панелі.

Панель „монохроматор”

Монохроматор служить для виділення вузької ділянки спектра; його основні деталі - щілини, лінзи, дзеркала і диспергувальні елементи (призми, дифракційні решітки й ін.). Оптична схема дифракційного монохроматора СФ С-115.М1 представлена типом Черні-Тернера (рис.2). Вхідна щілина 1 регульованої ширини відіграє роль джерела світла, що знаходиться у фокусі увігнутого дзеркального коліматора 2. Коліматор перетворює пучок світла в рівнобіжний і посилає на відбивні дифракційні решітки 3. Розкладене світло потрапляє на дзеркальний об'єктив 4, що тепер відіграє роль об'єктива. Об'єктив збирає рівнобіжний пучок, що сходиться, і фокусує його на вихідній щілині 5, за якою розташований фотоелектричний пристрій 6. Обертаючи дифракційні решітки, можна змінювати довжину хвилі вихідного світла. Ступінь монохроматизації, тобто півширину вихідної смуги світла, можна змінювати шириною щілин монохроматора.

Рисунок 2- Монохроматор Черні-Тернера

В атомно-абсорбційному СФ М-115.М1 півширина виділеної спектральної лінії може змінюватися від 0,1 до 1 нм залежно від задачі.

Призначення клавіш на панелі „монохроматор”(рис.1):

довжина хвилі - цифровий індікатор довжини хвилі;

„0.1 нм” - клавіша вмикання щілини 0.1нм;

„0.4 нм” - клавіша вмикання щілини 0.4нм;

„1.0 нм” - клавіша вмикання щілини 1.0 нм;

„зменшення-збільшення”- тумблер значної зміни довжини хвилі;

„зменшення ” - клавіша покрокового зменшення довжини хвилі;

„збільшення ”- клавіша покрокового збільшення довжини хвилі.

Під час виведення монохроматора на необхідну довжину хвилі, переміщення й установку необхідних параметрів можна спостерігати в спеціальному вікні панелі „монохроматор”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]