Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

LR_B_leti

.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
104.96 Кб
Скачать

ЛР 1-1

  1. Визначити значення індукції в полі постійного магніту магнітоелектричного вимірювального механізму, якщо для струму I=7 mA, кількості витків w=50, активної площі S=5 см2 та питомого протидійного моменту пружини рухома частина повернулась на кут 200.

  2. Як визначити абсолютну та відносну похибку вимірювання?

Лр 1-2

  1. Визначити на який кут відхилиться рухома рамка електродинамічного амперметра в процесі вимірювання постійного струму I=10 mA при таких параметрах електродинамічного вимірювального механізму: питомий протидійний момент пружини і .

  2. Проведено повірку амперметра з верхньою межею вимірювання 500 [А] у таких оцифрованих відмітках шкали: 100, 200, 300, 400, 500 [А]. Отримано відповідні покази зразкового приладу: 99.5; 200.4; 300.3; 400.2; 499.9 [А]. Визначити абсолютну і відносну похибки у кожній оцифрованій відмітці шкали амперметра. Побудувати залежності абсолютної та відносної похибок в функції оцифрованих відміток шкали.

Лр 1-3

  1. Вольтметр має рівномірну шкалу з верхньою межею вимірювання 500 В, яка містить 50 поділок. Під час вимірювання стрілка вольтметра зупинилася на 40-вій подільці шкали. Дійсне значення напруги 404 В. Визначити значення напруги, яке покаже вольтметр. Оцінити абсолютну похибку і поправку, відносну похибку і точність, ціну поділки та чутливість, зведену похибку.

  2. Структурна схема і принцип дії магнітоелектричного вимірювального механізму. Виведення рівняння перетворення та його аналіз.

Лр 1-4

  1. Структурна схема і принцип дії електромагнітного вимірювального механізму. Виведення рівняння перетворення та його аналіз.

  2. Мілівольтметр має рівномірну шкалу, розподілену на 100 поділок з нульовою відміткою на початку шкали. Верхня межа вимірювання мілівольтметра Uв= 100[мВ]. Зведена похибка градуювання шкали не перевищує 0.5%. Навести графічне зображення цієї шкали та визначити абсолютну максимальну похибку градуювання шкали мілівольтметра. Визначити ціну поділки і чутливість.

Лр 1-5

  1. Структурна схема і принцип дії електродинамічного вимірювального механізму. Виведення рівняння перетворення та його аналіз.

  2. Мілівольтметр має рівномірну шкалу, розподілену на 100 поділок з нульовою відміткою на початку шкали. Верхня межа вимірювання мілівольтметра Uв= +100[мВ]. Навести графічне зображення цієї шкали та визначити ціну поділки. Знайти абсолютну і зведену похибки градуювання шкали мілівольтметра. Визначити чутливість.

Лр 1-6

  1. Структурна схема і принцип дії електродинамічного амперметра. Виведення рівняння перетворення та його аналіз.

  2. Мілівольтметр має рівномірну шкалу з нульовою відміткою в її середині, розподілену на 50 поділок. Нижня межа вимірювання мілівольтметра Uн= -250[В], а верхня Uв= +250[В]. Навести графічне зображення цієї шкали та визначити ціну поділки. Знайти абсолютну і зведену похибки градуювання шкали мілівольтметра. Визначити чутливість.

Лр 1-7

  1. Структурна схема і принцип дії електродинамічного вольтметра. Виведення рівняння перетворення та його аналіз.

  2. Проведено повірку амперметра з верхньою у таких оцифрованих відмітках шкали: 10, 20, 30, 40, 50 [А]. Отримано відповідні покази зразкового приладу: 9.95; 20.04; 20.97; 40.02; 50.01 [А]. До якого класу точності можна віднести амперметр за результатами повірки, якщо для нормування класу точності використано абсолютну похибку. Побудувати залежність абсолютної похибки від оцифрованих відміток шкали.

Лр1-8

  1. Структурна схема і принцип дії магнітоелектричного вимірювального механізму. Виведення рівняння перетворення та його аналіз.

  2. Проведено повірку амперметра з верхньою межею вимірювання 100[А] у таких оцифрованих відмітках шкали: 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100 [А]. Отримано відповідні покази зразкового приладу: 9.91; 20.08; 29.93; 40.06; 50.95; 60.03; 70.01; 80.05; 90.025; 100.01 [А]. До якого класу точності можна віднести амперметр за результатами повірки, якщо для нормування класу точності використано відносну похибку. Побудувати залежність відносної похибки від оцифрованих відміток шкали.

Лр 2-1

    1. Визначити значення опору додаткового резистора, за допомогою якого можливо мілівольтметром М 24-55 (верхня межа вимірювання 100 мВ, струм повного відхилення Io=10 мА) виміряти напругу до 1 В. Наведіть схему включення додаткового резистора у вимірювальне коло.

    2. Як визначити ціну поділки і чутливість вимірювального механізму до приєднання шунта?

Лр 2-2

  1. Як визначити ціну поділки і чутливість вимірювального механізму після приєднання шунта?

  2. Після підключення додаткового резистора опором Rд=198 Ом до мілівольтметра М 24-55 з верхньою межею вимірювання 100 мВ, струмом повного відхилення Io=50 мА і ціною поділки 1 мВ/под здійснено вимірювання напруги Ux. Наведіть схему включення додаткового резистора у вимірювальне коло. Визначити верхню Umax (до приєднання) і нову Ux межі вимірювання після приєднанні додаткового резистора, чутливості мілівольтметра і нову ціну поділки.

Лр 2-3

  1. Перетворювачем якої електричної величини в яку електричну є додатковий резистор? Як визначити ціну поділки і чутливість вимірювального механізму до приєднання додаткового резистора?

  2. Опір магнітоелектричного амперметра без шунта дорівнює Ro= 1 Ом. Прилад має 100 поділок, ціна поділки 0.001 А/под. Визначити верхню Imax (до приєднання) і нову Ix межі вимірювання після приєднанні шунта з опором Rш=10.1·10-3 Ом та нову ціну поділки. Знайти чутливість амперметра до і після приєднання шунта. Наведіть схему включення шунта.

Лр 2-4

  1. Як визначити ціну поділки і чутливість вимірювального механізму після приєднання додаткового резистора?

  2. Визначити значення опору шунта при приєднанні якого до вимірювального механізму магнітоелектричної системи з внутрішнім опором механізму R0=4 Ом і верхньою межею вимірювання Imax=5 mA та кількості поділок на шкалі 100 його верхня межа вимірювання розширилась в 100 раз. Знайти ціну поділки та чутливість до і після приєднання шунта. Навести схему включення шунта у вимірювальне коло.

Лр 2-5

  1. Як визначити нову межу вимірювання вольтметра при відомих значеннях опору додаткового резистора, вимірювального механізму та верхній межі вимірювання? Виведіть аналітичну залежність.

  2. Вольтметр електромагнітної системи з верхньою межею вимірювання 100 В відградуйовано для роботи з вимірювальним трансформатором струму з K=800/100. Визначити напругу мережі, якщо стрілка цього вольтметра, який приєднано через вимірювальний трансформатор напруги з K=10000/100, зупинилась на відмітці 300 В. Похибками трансформатора знехтувати.

Лр 2-6

  1. Наведіть схему приєднання вимірювальних трансформаторів струму і напруги.

  2. Як визначити нову межу вимірювання амперметра при відомих значеннях опору шунта, вимірювального механізму та верхній межі вимірювання? Виведіть аналітичну залежність та схему включення шунта у вимірювальне коло.

Лр 2-7

  1. Наведіть схему включення шунта та формулу, за якою розраховують його опір.

  2. Знайти покази амперметра, який приєднано до вторинної обмотки вимірювального трансформатора струму, якщо номінальний коефіцієнт трансформації струму K=100/5, струмова похибка fI=0.6% , кутова похибка δI=50/, первинний струм I=80 А. Похибками амперметра знехтувати.

Лр 3-1

  1. Структурна схема, принцип дії, виведення рівняння перетворення електродинамічного вимірювального механізму.

  2. Опосередкованим методом здійснено вимірювання потужності з відносною методичною похибкою 1%. При цьому дійсне значення потужності, яке споживає навантаження 1 кВт. Яке значення потужності для цієї схеми прийнято за виміряне? Наведіть схему вимірювання.

Лр 3-2

  1. Структурна схема, принцип дії, виведення рівняння перетворення електродинамічного ватметра.

  2. Опосередкованим методом здійснено вимірювання потужності з відносною методичною похибкою 0.5%. Дійсне значення потужності, яке споживається навантаженням 1.5 кВт. Яке значення потужності для даної схеми прийнято за виміряне? Наведіть схему вимірювання.

Лр 3-3

  1. Опосередкований метод вимірювання потужності: дві схеми вимірювання. Виведення рівняння для методичної похибки для кожної із схем.

  2. Під час вимірювання активної потужності електродинамічним ватметром з чутливістю 0.5 град/Вт стрілка рухомої частини вимірювального механізму відхилилась на кут 450. Визначити косинус кута між струмом (Iн=0.5 А) і напругою (Uн=200 В) у навантажені. Навести схему і вивести рівняння перетворення для електродинамічного ватметра.

Лр 3-4

  1. Методи та засоби вимірювання активної потужності в 3-ри фазних колах змінного струму.

  2. Під час вимірювання активної потужності електродинамічним ватметром з чутливістю 0.05 град/Вт рухома частина відхилилась на кут 360. Косинус кута між струмом (Iн) і напругою (Uн=200 В) у навантажені 0.9. Який струм протікає у навантажені в процесі вимірювального експерименту? Навести схему і вивести рівняння перетворення для електродинамічного ватметра.

Лр 3-5

  1. Методи та засоби вимірювання реактивної потужності в 3-ри фазних колах змінного струму.

  2. Під час вимірювання активної потужності електродинамічним ватметром з чутливістю 0.5 град/Вт стрілка рухомої частини вимірювального механізму відхилилась на кут 300. Визначити косинус кута між струмом (Iн=0.8 А) і напругою (Uн=220 В) у навантажені. Навести схему і вивести рівняння перетворення для електродинамічного ватметра.

Лр 3-6

  1. Під час вимірювання активної потужності електродинамічним ватметром з чутливістю 0.05 град/Вт рухома частина відхилилась на кут 600. Косинус кута між струмом (Iн) і напругою (Uн=200 В) у навантажені 0.95. Який струм протікає у навантажені в процесі вимірювального експерименту? Навести схему і вивести рівняння перетворення для електродинамічного ватметра.

  2. Наведіть аналіз основного рівняння вимірювання потужності та покажіть основні методи вимірювання потужності: прямий, опосередкований, на високих частотах.

Лр 4-1

  1. В індукційному лічильнику електричної енергії номінальна кількість обертів Nн=3600, а дійсна постійна лічильника Сд=990. Навести структурну схему індукційного лічильника і визначити постійну номінальну лічильника, передаточне число та оцінити абсолютну і відносну похибки.

  2. Що таке самохід лічильника? Як він експериментально визначається?

Лр 4-2

  1. Як експериментально визначається клас точності лічильника?

  2. Під час повірки індукційного лічильника з номінальною кількістю обертів 3600 отримано такі покази засобів вимірювань: ватметр 990 Вт, секундомір 3580 сек, тахометр 3580 об/хв. Навести структурну схему індукційного лічильника і оцінити абсолютну та відносну похибки.

Лр 4-3

  1. Як експериментально визначається чутливість лічильника?

  2. В індукційному лічильнику електричної енергії номінальна кількість обертів Nн=3600, а дійсна постійна лічильника Сд=995. Навести структурну схему індукційного лічильника і визначити постійну номінальну лічильника, передаточне число та оцінити абсолютну і відносну похибки.

Лр 4-4

  1. В чому суть методики повірки лічильника? Який параметр повіряється?

  2. Індукційний лічильник при споживаній потужності 1 кВт за 1 годину здійснює 1200 обертів. Під час його повірки отримані такі результати: потужність Pw=1185 Вт, кількість обертів N за t=50 сек. не перевищує 20. Визначити номінальну і дійсну постійні лічильника та відносну похибку. Навести структурну схему лічильника з необхідними поясненнями.

Лр 4-5

  1. Як визначається поріг чутливості? Що таке чутливість, поріг чутливості, зона нечутливості?

  2. В процесі повірки індукційного лічильника встановлено, що виміряна тахометром кількість обертів Nв відповідає номінальному значенню Nном=1200 об, на хронометрі зафіксовано тривалість вимірювального експерименту 59.5 хв, а покази ватметра становили 0.998 кВт. Знайти номінальну та дійсну постійні лічильника. За результатами повірки оцінити абсолютну і відносну похибки. Навести структурну схему лічильника з необхідними поясненнями.

Лр 4-6

  1. Вивести рівняння перетворення для однофазного індукційного лічильника.

  2. Яку кількість обертів здійснить алюмінієвий диск індукційного лічильника з значенню Nном=2000 об, якщо навантаженням спожито електричної енергії 0.995 кВт за 60.1 хв. Відомо також, що для даного лічильника дійсна стала Сд в 1.1 раза перевищує номінальну Сн. Навести структурну схему лічильника з необхідними поясненнями.

Лр 4-7

  1. Лічильник електричної енергії має клас точності 1.0. Визначити абсолютну похибку вимірювання протягом відліку 100 кВт·год електричної енергії. Навести структурну схему лічильника з необхідними поясненнями.

  2. Як визначити номінальну і дійсну постійну лічильника?

Лр 5-1

  1. Виведення рівняння рівноваги для моста Уітстона.

  2. В зрівноваженій мостовій схемі змінного струму визначити Rх , Lx, і Qx якщо R2=5 Ом, L2=0.1 Гн, R3=20 Ом, R4=10 Ом. Наведіть структурну схему і виведіть умову рівноваги. Наведіть методику вимірювання.

Лр 5-2

  1. Особливості зрівноваження мостів постійного і змінного струму.

  2. В зрівноваженій мостовій схемі змінного струму визначити Rх , Lx, і Qx, якщо R2=5 Ом, R3=20 Ом, R4=10 Ом., L2=0.1 Гн, Наведіть структурну схему і виведіть умову рівноваги. Наведіть методику вимірювання.

Лр 5-3

  1. Одинарний міст. Методика вимірювання активних опорів.

  2. В зрівноваженій мостовій схемі змінного струму визначити Rх , Lx, і Qx, якщо R2=10 Ом, R3=20 Ом, С3=0.1 мкФ, R4=20 Ом. Наведіть структурну схему і виведіть умову рівноваги. Наведіть методику вимірювання.

Лр 5-4

  1. Подвійний міст. Схема, умова рівноваги. Галузь застосування.

  2. В зрівноваженій мостовій схемі змінного струму для вимірювання ємності з малими втратами визначити Rх і Сx, якщо R2=100 Ом, С2=0.1 мкФ, R3=100 Ом, R4=200 Ом. Виведіть умову рівноваги і наведіть структурну схему. Наведіть методику вимірювання.

Лр 5-5

  1. Автоматичний міст постійного струму: структурна схема, принцип дії, галузь застосування.

  2. В зрівноваженій мостовій схемі змінного струму для вимірювання ємності з малими втратами визначити Rх і Сx, якщо R2=100 Ом, R3=100 Ом, R4=200 Ом, С4=0.1 мкФ, Виведіть умову рівноваги і наведіть структурну схему. Наведіть методику вимірювання.

Лр 5-6

    1. В зрівноваженій мостовій схемі змінного струму для вимірювання ємності з великими втратами визначити Rх і Сx, якщо R2=100 Ом, С2=0.1 мкФ, R3=100 Ом, R4=200 Ом. Виведіть умову рівноваги і наведіть структурну схему. Наведіть методику вимірювання.

    2. Наведіть структурну схему і поясніть суть нульового методу вимірювання.

Лр 5-7

  1. В зрівноваженій мостовій схемі змінного струму для вимірювання ємності з великими втратами визначити Rх і Сx, якщо R2=100 Ом, R3=100 Ом, R4=200 Ом, С2=0.1 мкФ. Виведіть умову рівноваги і наведіть структурну схему. Наведіть методику вимірювання.

  2. Наведіть схеми заміщення конденсаторів ідеальної ємності, з малими та великими втратами.

Лр 5-8

    1. В зрівноваженій мостовій схемі змінного струму для вимірювання ідеальної ємності визначити Сx, якщо R2=100 Ом, R3=100 Ом, С4=0.1 мкФ. Виведіть умову рівноваги і наведіть структурну схему.

    2. Наведіть схему заміщення котушки індуктивності. Дайте поняття активного і реактивного опору та добротності.

Лр 6-1

  1. Дві форми представлення змінних напруг: в полярній і в прямокутній системах координат.

  2. Визначити значення робочого струму і значення резистора Rk в момент компенсації компенсатора постійного струму, якщо відомі ЕРС нормального елемента Eне=1.0186 В, опір зразкового резистора Rо=10.186 кОм і вимірювана напруга Ux=1 В. Навести структурну схему компенсатора.

Лр 6-2

  1. Наведіть графічні приклади компенсації напруг в полярній і в прямокутній системах координат.

  2. Визначити значення робочого струму і значення резистора Rk в момент компенсації компенсатора постійного струму, якщо відомі ЕРС нормального елемента Eне=1.0186 В, опір зразкового резистора Rо=1.0186 кОм і вимірювана напруга Ux=5 В. Навести структурну схему компенсатора.

Лр 6-3

  1. Чотири умови компенсації змінних напруг. Наведіть графічне пояснення.

  2. Визначити значення робочого струму і значення резистора Rk в момент компенсації компенсатора постійного струму, якщо відомі ЕРС нормального елемента Eне=1.0186 В, опір зразкового резистора Rо=101.86 кОм і вимірювана напруга Ux=15 В. Навести структурну схему компенсатора.

Лр 6-4

  1. Структурна схема та суть нульового методу вимірювання.

  2. На вхід компенсатора змінного струму подано вимірювану напругу Uх = 217 Uм sin 314 t. На одному графіку наведіть графічну інтерпретацію вимірюваної та компенсуючої Uк напруги і її параметри за умови, що Uх і Uк однакової форми.

Лр 6-5

  1. Суть компенсаційного методу вимірювання. Схема компенсації напруги зі зміною робочого струму.

  2. В момент рівноваги компенсатора змінної напруги в прямокутній системі координат на проградуйованих реохордах отримано такі значення компенсуючої напруги: . Отримати значення модуля Uхм і фази виміряної напруги. Подати результат в показниковій формі. Навести схему компенсатора з необхідними поясненнями.

Лр 6-6

  1. Структурна схема компенсатора в полярній системі координат: структурна схема, принцип дії.

  2. В момент рівноваги схеми компенсації напруги із зміною робочого струму Iр=0.5 А, а значення компенсуючого резистора Rк = 0.1 кОм. Яке значення напруга на вході компенсатора. Наведіть структурну схему з необхідними поясненнями.

Лр 6-7

  1. Компенсатор змінного струму в полярній системі координат: структурна схема, принцип дії.

  2. В момент рівноваги схеми компенсації напруги із зміною компенсуючого резистора Rк = 0.1 кОм, а значення робочого струму Iр=0.5 А. Яке значення напруга на вході компенсатора. Наведіть структурну схему з необхід

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]