Скачиваний:
10
Добавлен:
03.08.2013
Размер:
93.18 Кб
Скачать

4. Ризики, зв'язані з портфелем цінних паперів.

Портфельний ризик - поняття агрегированне, що, у свою чергу, включає багато видів конкретних ризиків: ризик ліквідності, кредитний ризик, капітальний ризик, ризик селекції тощо.

Капітальний ризик являє собою загальний ризик на усі вкладення в цінні папери, ризик того, що інвестор не зможе їх у цілому викупити, повернути, не зазнавши втрат. Аналіз капітального ризику зводиться до оцінки того, чи варто взагалі мати справуз портфелем цінних паперів, чи не краще вкластикоштив інші форми активів (прямі грошові інвестиції, нерухомість, валюту тощо).

Селективний ризик - ризик неправильного вибору цінних паперів для інвестування в порівнянні з іншими видами паперів при формуванні портфеля. Це ризик, зв'язаний з невірною оцінкою інвестиційних якостей цінних паперів.

Часовий ризик - ризик покупки чи продажі цінного папера в невідповідний час, що неминуче спричиняє втрати.

Ризик законодавчих змін - ризик, що може приводити, наприклад, до необхідності перереєстраціївипуску цінних паперів, зміни умовчи зміни випусків і зухвалі істотні додаткові витрати і втрати для емітента й інвестора. Эмисия цінних паперів ризикує виявитися не дійсної, може несприятливо змінитися правовий статус посередників по операціях з цінними паперами тощо.

Ризик ліквідності - ризик, зв'язаний з можливістю втрат при реалізації цінного папера через зміну оцінки її якості.

Ринковий ризик - ризик утрат від зниження вартості цінного папера в зв'язку з загальним падінням ринку.

Кредитний (чи діловий ризик) - ризик того, що емітент, що випустив боргові цінні папери, виявиться не в змозі виплачувати відсоток по них і / чи основну суму боргу.

Інфляційний ризик - ризик того, що при високій інфляції доходи, одержувані інвесторами від цінних паперів, знеціняться (з погляду реальної купівельної спроможності) швидше, ніж виростуть, і інвестор понесе реальні втрати.

Процентний ризик - ризик втрат, що можуть понести інвестори в зв'язку зі змінами відсоткових ставок на ринку. Ріст ринкового рівня відсотка веде до зниження курсової вартості цінних паперів, особливо облігацій з фіксованим відсотком.

Відкличний ризик - ризик втрат для інвестора у випадку, якщо емітент відкликає відкличні облігації в зв'язку з перевищенням фіксованого рівня процентних виплат по них над поточним ринковому відсотком.

Страновий ризик - ризик вкладення засобів у цінні папери підприємств, що знаходяться під юрисдикцією країни з хитливим соціальним і економічним становищем, з недружніми відносинами до країни, резидентом якої є інвестор.

Регіональний ризик - ризик, особливо властивий монопродуктивним районам.

Галузевий ризик - ризик, зв'язаний зі специфікою окремих галузей. З позиції цього виду ризику всі галузі можна класифікувати на: а) піддані циклічним коливанням (галузі конструкційних матеріалів, виробництво устаткування тощо) і б) менш піддані циклічним коливанням (виробництв товарів для населення і продовольства). Галузеві ризики виявляються в змінах інвестиційної якості і курсової вартості цінних паперів, і відповідних втратах інвесторів, у залежності від приналежності галузі до того чи іншого типу і правильності оцінки цього фактора інвестором.

Ризик підприємства - ризик, подібний з галузевим ризиком і багато в чому похідний від нього. Разом з тим, свій внесок у зміну ризиків вносить тип поводження підприємств ("консервативний", "агресивний" типи поводження, "помірність").

Валютний ризик - ризик, зв'язаний із вкладеннями у валютні цінні папери, обумовлений змінами курсу іноземної валюти.

Соседние файлы в папке Лекции (Луганск)