Скачиваний:
17
Добавлен:
03.08.2013
Размер:
142.55 Кб
Скачать

Тема 5. Інноваційна форма інвестицій. План.

  1. Поняття інновацій. Підвищення технічного рівня та економічності інвестиційних процесів.

  1. Венчурне підприємництво.

  2. Інтелектуальні інвестиції.

Література.

  1. Пересада А.А. „Основи інвестиційної діяльності” К: Вид-во Лібра ТОВ; 1996. - 344с.

  2. Калінеску Т.В.” Методологія аналізу і оцінки ефективності переміщення сфери діяльності підприємств”. Монографія. Луганськ : Вид - во СНУ ім. В. Даля, 2003.-280с.

  3. Поручника .А.М., Антонюк Л.Л., ”Венчурний капітал і зарубіжний досвід ,та проблеми встановлення в Україні ”.Монографія. - К: КНБУ, 2000. - 172С.

  4. Степаненко А.С.” Венчурне фінансування інвестицій та перспективи його використання в Україні.” Фінанси України .-№3,1997.-с.46-61.

  5. Баргер Т., Картер Я. ”Венчурний капітал на виникаючих ринках” Marker Maker.-№2,1998.-с.10-13.

  6. Гарнер Даніель ,Оуен Роберт, Посібник Ернст Енд Ян” Прилучення капіталу”/ Пер. с англ. М: Джон Вайян Енд Санз, 1995. - 464с.

1. Поняття інновацій. Підвищення технічного рівня та економічності інвестиційних проектів.

Інноваціями прийнято вважати вкладання інвестиційного капіталу в нововведення, які призводять к кількісним або якісним поліпшенням підприємницької (виробничої) діяльності. Ідея нововведення може бути зароджена як інвенція, ініціація або дифузія інновації. Інвенція – ідея, пропозиція або проект, які після обробки виллються в інновацію. Ініціація - це рекомендація по удосконалюванню науково-технічної , організаційної, продуктивної або комерційної діяльності, метою яких є початок інноваційного процесу або його продовження ( розвиток). Дифузія - пропозиція до використовування вже якось обґрунтованої та впровадженої ідеї інновації.

Готування, обґрунтовування, опанування і контроль впровадження інвестицій в нововведення називається інноваційною діяльністю (процесом ). Згідно із Законом України ”Про інвестиційну діяльність” інноваційна діяльність, як одна із форм інвестиційної діяльності здійснюється з метою впровадження досягнень науково-технічного прогресу у виробництво і соціальну сферу ,що включає:

  • випуск і розповсюдження принципово нових видів техніки і технології;

  • прогресивні міжгалузеві структурні зрушення;

  • реалізацію довгострокових науково-технічних програм з великими строками окупності витрат;

  • фінансування фундаментальних досліджень для здійснення якісних змін у стані продуктивних сил;

  • розробку і впровадження нової, ресурсозберігаючої технології, призначеної для поліпшення соціального і екологічного становища.

Інноваційна і інвестиційна діяльності суміщанні. Багато хто вважають ,що довгострокові інвестиції є інноваціями, однак це не завжди так. Інновації переслідують одну або декілька з трьох головних суспільних митей. Вкладання в нововведення здійснюються з метою отримання прибутку або зниження витрат на виробництво, або досягнення соціального ефекту(поліпшення життя населення, екології, освіти і т.д..)

Інновації в удосконалюванні технології можуть не призводити до створення нового продукту, проте впливають на поліпшення його товарних якостей, сприяють підвищенню технічного рівня виробництва, створення нової техніки, яка згодом може бути реалізована як товар. Що до держави, вона створює свою інноваційну політику. Хоча перехід до ринку припускає звуження значення держави в інвестиційної діяльності ,інновації стають головним джерелом прискорення процесу поширеного виробництва. Тому вихід з боку держави найважливіших спрямувань науково-технічного прогресу, його участі в всесвітньому інноваційному процесі.

Під час проектування промислових об’єктів, підвищення їх технічного рівня та економічності може здійснюватися багатьма напрямками , головні з них:

  • удосконалювання генеральних планів промислових підприємств та впровадження в проекти їх будівель конструктивно-планувальних рішень , які відповідають високим технічно-організаційним вимогам розміщення в них технологічних процесів, обладнання, а також добрими санітарно-екологічними умовами виробництва;

  • використання в проектах нових прогресивних матеріалів і конструкцій, які забезпечують зниження матеріалоємності й маси будівель і споруд;

  • використання найкращого світового досвіду у проектуванні технічно передових та економічних підприємств.

Інший прогресивний напрямок проектування промислових будівель-цехи павільйонного типу. Це збірно-розбірні спорудження , монтаж і демонтаж яких здійснюється в близькі строки. В житловому будівництві найбільш розповсюдженні крупно панельні багато поверхові будинки, питома вага яких у минулому складала десь 60% житлових будинків, споруджених в країні.

На даний час все більш зростає потреба в проектуванні житлових будинків садибного типу ( котеджів ) для невеликих містечок ,сільської місцевості , фермерських господарств та ін. Але головним недоліком у вітчизняної практиці проектування та будівництва промислових і житлово-громадянських будівель –залишається низка якість оброблених матеріалів та неудосконалена технологія виробництва оброблених робот.

Однак найголовнішим напрямком науково-технічного прогресу в інвестиційній сфері є виробництво нових ефективних матеріалів ,деталей і конструкцій , які дозволяють зменшувати вагу будівель та споруд, підвищувати якість робіт продуктивності праці , скорочувати строки та вартість будівництва. будівництві як носії та огороджуванні елементи будинків (наприклад, павільйонного типу) , у житлово-громадянському будівництві для виготовлення віконних та дверних блоків ,за для декоративної мети.

Соседние файлы в папке Лекции (Луганск)