Скачиваний:
16
Добавлен:
03.08.2013
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Тема 11. Організаційно-правове регулювання взаємодії суб'єктів інвестиційної діяльності. План.

1. Способи реалізації інвестиційних проектів.

2. Види договорів, що регулюють інвестиційний процес.

3. Страхування інвестицій.

Література.

  1. Вінник О. М. Інвестиційне право. Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2000.

  2. Махмудов А. Г. Инвестиционая политика и управление: Монографыя. – Донецк: «Донецк», 2000.

  3. Пересада А. А. Основи інвестиційної діяльності. – К.: Вид-во “Лібра ООО”, 2000.

  4. Пересада А. А. та інші. Інвестування: Нав. – метод. посібник для самостійного вивчення дисципліни. / А. А. Пересада, О. О. Смірнова, С. В. Онікієнко, О. О. Ляхова. – К.: КНЕУ, 2001.

1. Способи реалізації інвестиційних проектів.

Вибір способу освоєння інвестицій залежить від виду реалізованого інвестиційного проекту, джерел його фінансування. Освоєння інвестицій у виробничі фонди здійснюється за допомогою підрядного, господарського чи змішаного способу.

Підрядний спосіб - це організаційна форма виконання робіт, виробництва продукції і надання послуг самостійними постійно діючими фірмами, підприємствами й організаціями на підставі підрядних договорів і контрактів між інвесторами й учасниками інвестиційної діяльності.

Підрядним способом можуть виконуватися будь-які види робіт: будівельні, монтажні, пуско-наладочные, науково-дослідні, проектно-дослідницькі, ремонтні.

Підрядний договір може бути укладений на виробництво визначеного виду й обсягу продукції (тис. шт. цегли, тис. м пиломатеріалів і ін.), на виконання визначеного виду послуг, наприклад, на охорону об'єкта, на оформлення установчих документів і реєстрацію підприємства. В інвестиційній сфері предметом підрядного договору є інвестиційний проект чи частина проекту, вид чи комплекс визначених робіт.

Цей спосіб тривалий час був домінуючим в області капітального будівництва, сприяв виділенню будівництва в самостійну галузь матеріального виробництва, упровадженню науково-технічного прогресу.

Послідовно стали виникати нові модифікації цього способу: бригадний, дільничний, потоковий, наскрізний, колективний і ін. підряди. В умовах ринку ці різновиди підрядного способу можуть успішно застосовуватися й одержати подальший розвиток у зв'язку з розширенням форм власності і числа учасників інвестиційної діяльності.

На принципах бригадного підряду можуть здійснювати свою діяльність малі підприємства, обумовлюючи в договорах взаємовигідні умови виконання робіт. Дільничний підряд може бути застосований підрозділами будівельних, монтажних організацій і фірм.

При потоковому підряді полягає договір на послідовне спорудження для замовника декількох однотипних об'єктів, наприклад, житлових будинків у мікрорайоні чи лінійно-протяжного об'єкта (автотраси, лінії електропередач, трубопроводу і т.д.).

У цих умовах роботи виконуються по черзі на кожнім чи об'єкті в міру просування уздовж траси лінійно-протяжного об'єкта.

Наскрізний підряд припускає висновок багатобічного договору між декількома суб'єктами інвестиційного проекту (підрядчиком, субпідрядними організаціями, постачальниками матеріалів, устаткування, транспортними фірмами) на спільне спорудження об'єкта для замовника, починаючи з нульового циклу і закінчуючи здачею об'єкта в експлуатацію.

При колективному підряді будівельна фірма виконує роботи для декількох замовників, укладає договір від імені трудового колективу, при цьому підрозділу фірми не закріплюються за конкретним замовником окремими договорами. Це дозволяє гнучко маневрувати трудовими і матеріальними ресурсами з метою дотримання термінів виконання кожного проекту.

При підрядному способі ведення робіт усі суб'єкти інвестиційної діяльності, як юридичні, так і фізичні особи, можуть вступати в договірні відносини.

Як правило, договір укладають дві юридичні особи - замовник (інвестор) і підрядчик. Замовником можуть виступати держава, міністерство, відомство, корпорація, асоціація, об'єднання, підприємство, чи установа приватна особа. В умовах ринку найчастіше замовник є одночасно інвестором. Однак, ці функції можуть і розмежовуватися, наприклад, функції інвестора (фінансування проекту) здійснює державу, міністерство чи корпорація, а замовником може виступати конкретне чи підприємство установа.

До управління договором підряду може бути притягнута і третя юридична особа, що, будучи довіреною особою інвестора (замовника), діє від його імені і представляє його інтереси або протягом всього інвестиційного процесу, або тільки в період будівництва - до введення об'єкта в експлуатацію й остаточні розрахунки. Звичайно такі посередницькі функції виконує керуючий проектом (прожект-менеджер).

Прямі (окремі) договори полягають на виконання фіксованих обсягів робіт, найчастіше спеціальних монтажних робіт (шефмонтаж устаткування заводом-виготовлювачем). Прямі договори звичайно полягають замовником (інвестором) у випадку, коли він є автором (власником) технології виробництва, передбаченого в інвестиційному проекті. Для генерального підрядчика, з погляду правової організації взаємин учасників, різниці між прямим (окремим) і субпідрядним договором немає.

Соседние файлы в папке Лекции (Луганск)