Скачиваний:
10
Добавлен:
03.08.2013
Размер:
67.07 Кб
Скачать

Тема 4: інвестиції в засоби виробництва. План.

  1. Реальні інвестиції.

  2. Інвестиції в основний капітал.

  3. Інвестиції в оборотний капітал.

Література.

  1. Пересада А.А. “Основы инвестиционной деятельности” – К.: “Издательство Либра” ООО, 1996. – 344с.

  2. Управление инвестициями: Учебное пособие. Авторы: А.В. Козаченко, А.П. Осыка. – Луганск: Издательство ВУГУ, 1996. – 136с.

  3. Экономическая оценка эффективности инвестиций и финансирования инвестиционных процессов. М.: ИКЦ “ДИС”,1997. – 160с.

  4. Пересада А.А. та ін. “Інвестування”: Навчальн. метод. Посібник для самост. Вивч. Дисц./ А.А. Пересада, О.О. Смірнова, С.В. Онікієнко, О.О. Ляхов. – К.: КНЕІ, 2001. – 251с.

  5. Бланк И.А. Инвестиционный менеджмент. – Киев, МП «ИТЕМ» МД. «Юнайтед Лондон трейд Лимитед», 1995. – 448с.

1. Реальні інвестиції.

На відміну від фінансових (із вкладенням у цінні папери) реальні інвестиції цілком направляються на збільшення реального капіталу (основного й оборотного), тобто в основні фонди і на приріст матеріально-виробничих запасів.

Термін "реальні інвестиції" застосовується в міжнародній практиці економічного аналізу і, зокрема, використовується в системі національних рахунків ООН.

Ринковій економіці притаманні також такі поняття, як валові і чисті інвестиції. Реальні чисті інвестиції - це вкладення за рахунок фонду нагромадження національного доходу. Їх ще називають "інвестиції розширення". У сукупності з інвестиціями з фонду відшкодування спожитого основного капіталу (інвестиції відновлення) вони утворять валові реальні інвестиції. Джерелом чистих інвестицій є знову створена вартість, тобто частина чистого доходу, що зберігається. Мобілізуються чисті інвестиції як за рахунок підприємницького доходу (самофінансування), так і за рахунок кредиту, тобто притягнутих коштів з ринку позичкового капіталу.

Джерелом інвестицій відновлення є амортизаційні відрахування. У країнах з розвитою ринковою економікою спостерігається абсолютний ріст фонду відшкодування і частки в ньому інвестицій відновлення. Їхня питома вага у валових інвестиціях коливається від 40 до 60%. Цього вимагає розвиток науково-технічного прогресу, необхідність прискореного відновлення устаткування (активної частини основних фондів), що досягається за рахунок прискореної амортизації.

Технологічна структура характеризується співвідношенням витрат на активні елементи основного капіталу (машини, механізми, устаткування, інструмент) і на його пасивні елементи (будинку, споруди). У вітчизняній науці виділяються інші капіталовкладення, що не збільшують вартість основних фондів, і вкладення в оборотні кошти.

Економіка розвинених країн в останні десятиліття характеризується випереджальним ростом інвестицій в активні елементи і широку заміну і модернізацією устаткування на діючих підприємствах. Зниження інвестиційної активності в останні роки характеризується динамікою об'ємів реальних інвестицій і будівельно-монтажних робіт.

У розвинених країнах доля приватних реальних інвестицій коливається від 60 до 80%. Державні реальні інвестиції, здійснюване як безпосередньо, так і за рахунок надання кредитів, відіграють регулюючу роль в економіці і направляються, насамперед, у галузі інфраструктури (енергетику, транспорт і зв'язок, науку, освіту, екологію й охорону здоров'я).

Для економічного аналізу реальних інвестицій у світовій практиці використовується кілька показників. Вартісне вираження вкладеного капіталу - це об'єм реальних інвестицій. Відношення об'єму інвестицій до валового національного продукту - це норма інвестицій (норма нагромадження). Відношення валових інвестицій до приросту ВНП за той же період характеризує ефективність нагромадження і називається приростним коефіцієнтом капіталоємності. Норма валових інвестицій у розвинених кап країнах коливається від 20 до 40%.

Виробничі фонди як об'єкти інвестування і реальних інвестиційних проектів повинні стати на сучасному етапі основою інвестиційних процесів. Це пояснюється, у першу чергу, нерозвиненістю фондового ринку України, а також підривом довіри до нього з боку юридичних осіб і населення. Разом з тим, реальні інвестиції (будівництво, організація виробництва, придбання нерухомості) завжди вважалися надійним розміщенням капіталу, його захистом від інфляції. По-перше, ціни на ці об'єкти зростають набагато більш високими темпами, чим знецінюється національна валюта, по-друге, реальні інвестиції завжди дають більш вигідну віддачу капіталу, чим вкладення у фінансові інвестиції (цінні папери, валюту або інші фінансові інструменти). Крім того, реальні інвестиції - це завжди найбільш вагомий показник фінансового становища (іміджу) будь-якої компанії, що розвивається, чи виробництва, гарант залучення в інвестиційну діяльність інших приватних інвесторів.

Таким чином, до об'єктів реальних інвестицій варто віднести: знову створювані, реконструйовані і модернізовані основні виробничі і невиробничі фонди всіх галузей економіки; усю сукупність оборотних коштів; інтелектуальні і духовні цінності; майнові права користування землею, природними ресурсами й іншими об'єктами власності.

Для економічного аналізу ефективності реальних інвестицій прибігають до їх класифікації по різних ознаках: формам власності, джерелам фінансування, галузям і підгалузям економіки, технологічному складу витрат, формам відтворення, території й ін. В Україні інвестиційна структура по формах власності тільки формується. Співвідношення державних, приватних інвестицій і інвестицій колективних підприємств найближчим часом може різко змінитися внаслідок розвитку процесів приватизації.

Сформована в промисловості України галузева структура інвестицій свідчить про значну перевагу вкладень у галузі важкої індустрії в порівнянні з харчовою і легкою промисловістю, тобто виробництвом товарів народного споживання

Соседние файлы в папке Лекции (Луганск)