Скачиваний:
10
Добавлен:
03.08.2013
Размер:
93.18 Кб
Скачать

12

Тема 3. Фінансові інвестиції. План.

  1. Становлення фондового ринку в Україні.

  2. Зміст управління портфелем цінних паперів.

  3. Види цінних паперів, що є об’єктом інвестування. Види цінних паперів і форми забезпечення інтересів інвесторів.

  4. Ризики, пов’язані з портфелем цінних паперів.

  5. Типи портфелів цінних паперів і цілі, що стають перед ними.

  6. Загальний зміст портфельної стратегії.

Література.

  1. Закон Украины «О ценных бумагах и фондовой бирже», 18 июля 1991

  2. Пересада А.А. Основы инвестиционной деятельности. К.: «Изд-во Либра ООО», 1996. – 344с.

  3. Финансовый менеджмент /Авт. кол. под рук. Стояновой Е.С. – М.: Перспектива, 1993.- 309с.

  4. Бланк И.А. Инвестиционный менеджмент. –К.: МП «Итем Лтд», «Юнайтед Трейд Лимитед», 1996.- 309с.

  5. Шарп И., Александер Г., Бейли Дж. Инвестиции / Пер. с англ. – М.: Инфра. – 1997. – 1024с.

1. Становлення фондового ринку в Україні.

Цінні папери є одним із джерел необхідного капіталу для найважливіших галузей промисловості. За останнє десятиріччяринок цінних паперів країн зрозвинутоюринковою економікою значно змінився. Сьогодні він оперує не тільки капіталами корпорацій і монополій, але і заощадженнями громадян. В Україні становлення ринку цінних паперів відзначено глибокою кризою в економіці. Але незабаром формування цього ринку активізується. Тому розуміння механізму фінансових інвестицій необхідно не тільки фахівцям, але і кожній людині.

Цінний папір - це документ, що представляє собою право власності чи позики стосовно емітента, що може самостійно звертатися на ринку і бути об'єктом купівлі-продажу. До найбільш розповсюджених форм цінних паперів відносяться акції, облігації, ощадні сертифікати, інвестиційні сертифікати і казначейські зобов'язання.

Існують різні класифікації цінних паперів. У залежності від емітентів, цінні папери класифікуються як державні (випускаються центральним урядом, місцевими органами влади тощо), частки (випускаються в основному приватними фірмами і банками) і міжнародні.

У залежності від способу виплати доходів можна виділити цінні папери з фіксованим доходом і цінні папери з доходом, що плаває.

Ринок, що забезпечує мобілізацію, розподіл і перерозподіл тимчасово вільних коштів між учасниками ринкових відносин, називається фінансовим ринком. Ринок цінних паперів є тією частиною фінансового ринку, що охоплює як кредитні відносини, так і відносини співволодіння. Учасниками ринку цінних паперів є емітенти цінних паперів, інвестори й інвестиційні інститути.

На ринку цінних паперів здійснюється розміщення цінних паперів, що мають вартість і можуть обертатись на цьому ринку. Ринок цінних паперів можна підрозділити на первинний і другорядний. На первинному ринку цінних паперів відбувається початкове розміщення уперше випущених цінних паперів за допомогою інвестиційних фірм, банків, брокерських фірм чи ж самим емітентом.

Другорядний ринок цінних паперів - це ринок на який продаються і покупаються раніше випущені цінні папери, тобто відбувається зміна власників цінних паперів. Завдяки цьому існує можливість трансформувати цінні папери в готівку .

Незважаючи на прийняття Верховною Радою України Закону "Про цінні папери і фондову біржу", усе ще приходиться казатипро недостатній розвиток фондового ринку країни. Позначається криза в економіці, інфляція і недосконалість законодавчої бази.

На ринку цінних паперів України, як правило, обертаютьсяне самі цінні папери, а їхні замінники - сертифікати, часто видавані акціонерам на загальну суму куплених акцій. Інформація про рентабельність і надійність знову створених акціонерних товариств найчастішевідсутня. Усе це говорить про непривабливість фондового ринку України для потенційних інвесторів.

Відсутність поінформованості про ринок цінних паперів і нестабільність економіки України відлякуєіноземного інвестора, у той час як спостерігається значнийзріст іноземних інвестицій в інші країни СНД. Незважаючи на всі ці негативні явища, відзначається значнеполіпшення роботи фондового ринку країни.

Велике значення в становленні фондового ринку приділяється корпоратизації підприємств. Перетворення державних підприємств у відкриті акціонерні товариства дає можливість виходу їхніх акцій на ринок капіталів. Від ефективності мір, спрямованих на удосконалення фондового ринку України, залежить чи зможе український ринок цінних паперів сприяти акумулюванню вільних коштів для інвестицій у виробництво і соціальну сферу, а крім того, сприяти підвищенню життєвого рівня громадян за рахунок доходів від володіння цінними паперами.

Соседние файлы в папке Лекции (Луганск)