Скачиваний:
13
Добавлен:
03.08.2013
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Тема 7. Обґрунтування доцільності інвестицій. План.

  1. Поняття доцільності капітальних вкладень.

  2. Методи оцінки інвестиційних проектів.

  3. Порівняльний аналіз проектів різної тривалості.

  4. Оптимізація розподілу інвестицій по декількох проектам.

Література.

  1. Ковальов В.В. Фінансовий аналіз. Управління капіталом. Вибір інвестицій. Аналіз звітності. М.: Фінанси і статистика, 1996.-432с.

  2. Нікбахт Е., Гроппеллі А., Фінанси / Пер. с англ. В.Ф. Овсієна., В.Я. Лидсієнка.-Київ: Основм, 1993.-383с.

  3. Четиркін Е.М. Методи фінансових і комерційних розрахунків. –

  4. 2-і виз., іспр. і доп.- М.: Справа ЛТД, 1995.-320с.

  5. Пересада А.А. та ін. Інвестування: Навч.- метод. Посібник для самост. вивч. дисц. / А.А. Пересада, О.О. Смірнова, С.В. Онікіенко, О.О. Ляхова.- К.: КНЄУ, 2001.-251с.

  6. Бланк И.А. Інвестиційний менеджмент.- Київ, МП «ЦТЕМ ЛТД», «Юнайтед Тред Милитет», 1995.-448с.

1. Поняття доцільності капітальних вкладень.

Оцінка доцільності капіталовкладень – це досить необхідний інструмент для менеджера. Одне з зобов'язань фінансового менеджера – вибрати інвестиції які принесуть гарні грошові потоки і будуть мати достатню прибутковість. Так що фінансовий менеджер повинен вирішити, чи варто вкладати чи гроші ні, а також розважливо зробити вибір із двох чи більш варіантів. Для цього потрібно надійний спосіб оцінки, порівняння і вибору проектів. Цей спосіб називається оцінкою доцільності інвестиційних капіталовкладень.

Капітал – хоч у якій формі – боргу чи акцій дуже обмежений. В економіці існує границя капіталів, що може дати банківська система. Комерційні банки й інші установи, що дають кредити, мають обмежені депозити для виділення кредиту громадянам, корпораціям і урядам.

На практиці в кожній фірмі обмежені можливості для кредиту і вони повинні бути використані найкращим способом. Необхідно враховувати і таке: щоб залучити капітал, компанія може випустити навіть необмежену кількість звичайних акцій. Але збільшення кількості акцій компанії приведе тільки до дроблення акціонерного капіталу компанії між великим числом акціонерів. Іншими словами, якщо зростає число акцій компанії, відповідно може зменшитися частину власності індивідуальних акціонерів компанії.

Капітал – це обмежений ресурс, що справедливо для його форми – довгострокових чи короткострокових кредитів, звичайних акцій нерозподілених прибутків, заборгованості і т.п. Навіть найвідоміші фірми у своїй чи галузі у своєму регіоні можуть кредитувати до визначеної границі. Як тільки ця границя пересічена, фірми відмовляють у видачі кредиту, або ж беруть з неї більш високий відсоток за кредит, що, природно, не стимулює до залучення капіталу через кредит.

Поточні і капітальні витрати кампанії бувають двох видів: короткострокові, котрі цілком списуються в тому, ж році, коли вони проводилися. Прикладом таких витрат може бути заробітна плата, вартість сировини і різні адміністративні витрати. Капітальні витрати – це довгострокові витрати, що амортизуються (їхня вартість поступово зменшується) протягом декількох років згідно з правилом Податкового Управління.

Різновидності капітальних витрат:

  1. нові машини й устаткування, закуплені для розширення справи.

  2. заміна існуючого устаткування.

  3. обов'язкові проекти.

  4. інші капітальні витрати.

Оцінка доцільності капіталовкладень – це короткострокові витрати, що цілком списуються в тому ж році, у якому вони проводилися. Капітальні витрати довгострокові і вони амортизуються протягом декількох років, відповідно до Правил податкового Управління.

Соседние файлы в папке Лекции (Луганск)