Скачиваний:
9
Добавлен:
03.08.2013
Размер:
72.19 Кб
Скачать

Тема 9: управління інвестиціями та фінансова інформація. План.

  1. Інформаційне посередництво.

  2. Використовування міжнародних стандартів фінансового обліку при розробці інвестиційного проекту.

  3. Складання бізнес-плану інвестиційного проекту.

Література.

  1. Пересада А. А. Основы инвестиционной деятельности. К.: Изд-во Либра «ООО», 1996. – 344с.

  2. Бланк И. А. Инвестиционный менеджмент. – К.: МП «Итем ЛТД», «Юнайтед трейд Лимитед», 1996. – 309с.

  3. Миловидов В. Д. Паевые инвестиционные фонды. – М.: Антея Инфра-М, 1996. – 416с.

  4. Савчук В. П., Прилипко С. Н., Величко Е. Г. Анализ и разработка инвестиционных проектов. – Учебное пособие. – Киев: Абсолют – В. Эльга. 1999. – 304с.

1. Мета і задачі бухгалтерського обліку.

В умовах ринкової економіки бухгалтерський облік все більш стає мовою ділового спілкування. Він повинен надавати своєчасну, правдиву і точну інформацію про діяльність підприємств. Користувачі такої інформації різні, мета і інтереси їх нерідко протилежні. Виділяють наступні загальні категорії користувачів:

  • внутрішні;

  • зовнішні, безпосередньо зацікавлені в діяльності підприємства;

  • зовнішні, зацікавлені опосередковано.

В міжнародній практиці бухгалтерський облік прийнято ділити на три самостійні галузі: облік для мети оподаткування; управлінський облік; фінансовий облік.

Фінансовий облік і звітність необхідні:

  • власникам і керівникам підприємства для прийняття управлінських вирішень по поліпшенню використовуванню ресурсів, зростанню прибутку і прибутковості, прогнозуванню майбутнього фінансового стану і руху грошових потоків;

  • зовнішнім користувачам для ухвалення рішень про інвестування, кредитування, поставках, закупівлях, розмірах податків і інших заходах дії для досягнення своєї мети.

Історія розвитку бухгалтерського обліку свідчить про те, що на різних етапах свого розвитку він переслідував різну мету: облік витрат, розрахунок прибутку, контроль за доходами і витратами. З розвитком економіки країн виникли і відмінності в правилах бухгалтерського обліку, обумовлені наступними причинами: переважаючими способами фінансування компаній; значущістю оподаткування; правовими системами.

2. Міжнародні вимоги до ведення обліку.

Без бухгалтерського урахування, відповідного загальноприйнятим міжнародним стандартам, користувачі фінансової звітності не можуть оцінити фінансове положення компанії. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБУ) призначені для уніфікації правил бухгалтерського обліку і надавання фінансової інформації про підприємства у всьому світі. Вони встановлюють: форму фінансових звітів; принципи складання і повноту інформації, дозволяючи користувачам зробити адекватні висновки про фінансове положення підприємства на основі аналізу звітних документів; правила обліку певних складних ситуацій, є основою МСБУ і що розповсюджуються на такі області обліку, як амортизація, валютні і лізингові операції, фінансові інвестиції і т.д. Ці правила називають бухгалтерськими стандартами.

Основна вимога до інформації, що надається в звітності, полягає в тому, щоб вона була корисною для користувачів, тобто щоб цю інформацію можна було використовувати для ухвалення обґрунтованих економічних рішень. Доцільність означає, що дана інформація значуща і робить вплив на рішення, що приймається користувачем, а також що вона своєчасна і може забезпечити можливість перспективного і ретроспективного аналізів.

Достовірність інформації означає, що: а) в ній немає помилок і необ'єктивних даних, отже, вона правдива, повна і контрольована; б) всі що включаються в звітність відомості розглядаються перш за все з погляду їх економічного змісту навіть якщо їх юридична форма г передбачає інше трактування. Зрозумілість означає, що користувачі можуть оцінити і застосувати зміст звітності без спеціальної професійної підготовки.

Змістовність надає можливість порівняти, по-перше, фінансові звіти різних підприємств, по-друге, фінансові звіти підприємства за різні періоди часу. Найважливішими принципами, що лежать в основі фінансових звітів, є принципи нарахування і безперервності функціонування. Безперервність функціонування припускає, що підприємство продовжуватиме свою діяльність безперервно в зримому майбутньому, тобто немає ні наміру, ні потреби в його ліквідації.

Принцип нарахування свідчить: "Все, що "відбулося" в течі звітного періоду, повинне знайти віддзеркалення у фінансових звітах підприємства, незалежно від того, коли проводяться розрахунки по операціях в грошовій формі".

Склад звітності. Згідно МСБУ фінансова звітність підприємства включає: баланс; звіт про прибутки і збитки; звіт про рух грошових коштів; пояснення до фінансової звітності.

Баланс - це фінансовий звіт, що відображає стан засобів, зобов'язань і капіталу на певний момент часу в грошовому виразі. Баланс складається з двох частин: активу і пасиву. Актив показує економічні ресурси підприємства які повинні принести прибуток в результаті господарської діяльності. Пасив балансу відображає право власності на ці економічні ресурси і складається з капіталу і зобов'язань, які підприємство має перед кредиторами. Баланс як форма фінансової звітності використовується в інвестиційному проекті для характеристики фінансового стану діючого підприємства, а також для прогнозування фінансових показників при розробці проекту. Представлення фінансових звітів українських підприємств в інвестиційних проектах відповідно до міжнародних вимог припускає обов'язкову трансформацію форми діючої звітності. Мета такої трансформації - приведення звітності до форми, зрозумілої для іноземного інвестора, і подальший аналіз фінансового стану підприємства.

Звіт про прибутки і збитки надає інформацію про формуванні фінансових результатів підприємства як різниця між доходами і витратами за звітний період. Окрім конечного результату у вигляді чистого прибутку звіт містить проміжні показники: валовий дохід, операційний прибуток і ін.

В міжнародній практиці звіт про грошові потоки є складовою частиною обов'язкової звітності. Мета - виявити дію фінансово-господарських операцій підприємства на об'єм грошових коштів і отримати відповідь, принаймні на наступні питання:

  • одержує фірма достатньо засобів для покупки основних і оборотних активів з метою подальшого зростання;

  • є зростання фірми таким стрімким, що здійснення вкладень в активи потрібне додаткове фінансування із зовнішніх джерел;

  • здійснювало підприємство емісію цінних паперів, а якщо так, то на яку мету використовувалися вилучені кошти.

Звіт про рух грошових коштів, як правило, складається з трьох частин (хоча їх може бути і більше), що характеризують грошовий потік від виробничо-господарської, інвестиційної і фінансової діяльності:

Виробнича діяльність (обмежується розглядом власних оборотних коштів). Вхідні потоки: 1. Продаж товарів і надання послуг. 2. Отримання процентних платежів від інших організацій. 3. Отримання дивідендів по акціях інших компаній. 4. Інші грошові надходження (наприклад орендувати платня). Вихідні потоки: 1. Оплата постачальникам за товарно-матеріальні засоби. 2. Оплата робітникам і службовцям. 3. Процентні виплати по облігаціях і банківських кредитах.

Інвестиційна діяльність. Вхідні потоки: 1. Продаж основних засобів. 2. Продаж цінних паперів. 3. Отримання грошей по позиках, наданих інших компаніях. Вихідні потоки: 1. Придбання основних засобів. 2. Придбання цінних паперів. 3. Надання грошей іншим компаніям у борг.

Фінансова діяльність. Вхідні потоки: 1. Отримання грошей від кредиторів (не включається погашення дебіторської заборгованості). 2. Продаж акцій (емісія). Вихідні потоки: 1. Погашення векселів, облігацій, заставних зобов'язань. 2. Викуп акцій у акціонерів. 3. Виплата грошових дивідендів.

Методів складання звіту про рух грошових коштів від виробничо-господарської діяльності може бути два: прямою і непрямий. Прямий і непрямий методи розрізняються тільки розрахунком руху грошових коштів від виробничо-господарської діяльності. При непрямому методі розрахунку грошових коштів від виробничо-господарської діяльності за точку відліку береться чистий прибуток, який згодом коректується.

Соседние файлы в папке Лекции (Луганск)