Скачиваний:
9
Добавлен:
03.08.2013
Размер:
72.19 Кб
Скачать

3. Складання бізнес-плану інвестиційного проекту.

Бізнес-план дає детальні пояснення, як відбуватиметься управління бізнесом для забезпечення прибутковості підприємства, а також поворотності інвестицій. В загальному випадку бізнес-план складається для зовнішньої і внутрішньої мети. Бізнес-план - це критична стартова крапка і базис всієї планової і виконавської діяльності підприємства. В цілому фінансове, оперативне і інвестиційне політика підприємства повинна відповідати напрямам і стратегічної меті, виділеній в бізнес-плані. У результаті необхідно зробити акцент на наступному. По-перше, повинне бути ясно, що бізнес-план - це, по суті, перевірка знань і розуміння менеджерами середовища бізнесу, а також положення підприємства на ринку. Таким чином, вимоги що пред'являються до бізнес-плану, є умовою удосконалення системи управління і створення ефективної управлінської стратегії.

По-друге, до розробки бізнес-плану залучаються значні сили і засоби. Цінність бізнес-плану визначається якістю інформації і припущень, що знаходяться в ньому . Якісно складений бізнес-план - це також високоефективний і корисний інструмент маркетинговій діяльності. Перед складанням бізнес-плану для нового проекту рекомендується, в першу чергу, забезпечити попередню можливість його вивчення. В подальшому, після встановлення мети компанії, складається стратегічний план - постановка задач для всіх функцій управління бізнесом. Цей план координує функції управління, зв'язуючи воєдино планові показники і початкову інформацію. Для визначення стратегії досягнення мети компанії повинні бути даний відповіді на наступні питання.

Чи буде позитивним ефект без зміни нинішній організації?

Чи надасть підтримку місії компанії її новий бізнес?

Чи готова компанія прийняти новий проект?

Чи відповідає управління пред'явленим компанією вимогам або необхідна реорганізація системи?

Чи здатна компанія здійснювати необхідні інвестиції?

Чи може компанія збільшити необхідні фундації для упровадження проекту? Скільки необхідні засобів і коли?

Який має намір компанія використовувати свої сильні сторони і як мінімізуються її слабкості?

Як буде ознайомлений із стратегією компанії її робітники і акціонери?

Чи погодиться Рада директорів з ідеєю проекту?

Чи є згоду між Радою директорів і персоналом відносно ступеня ризику?

Буде яка реакція банкірів, акціонерів, покупців компанії і громадськості на проект?

Яка вірогідність успіху і що повинна зробити компа­нія для підвищення його шансів?

Кожна компанія складає лише їй властивий бізнес-план, використовуючи власні підходи і структуру, що розрізняються залежно від характеру бізнесу, особливої мети плану і індивідуальних вимог кредиторів. Є ключові питання, на які повинні бути даний відповіді незалежно від його мети: Що є бізнесом компанії? Яка мета компанії? Яка стратегія і тактика, здатна допомогти компанії в досягненні мети? Який розмір впливу фінансових і інших ресурсів, не обходжених компанії, а також протягом якого періоду часу і як будуть використані ці ресурси? Коли і як будуть повернені засоби кредиторам і інвесторам?

Крім того, є загальні вимоги до всіх планів - план повинен бути коротким, але в той же час включати себе всі найважливіші особливості бізнесу. Об'єм від 14 до 20 сторінок тексту може вважатися ідеальним; слід уникати докладного технічного опису продуктів, процесів і операцій. Потрібно використовувати загальноприйняті терміни. Бізнес-план повинен бути простим і повинен бути чесним аналізом, заснованим на реальних допущеннях; обговорювати ризики компанії; робити неістотних або невизначених тверджень; повинен бути вичерпним і включати організаційній стратегії досягнення переваг компанії і подолання потенційних труднощів; бути представлений в привабливій, а не надскладній формі і розмножений в достатньому для його розгляду кількості екземплярів.

Титульна сторінка бізнес-плану містить наступні реквізити.

1. Назва компанії.

2. Адреса компанії.

3. Телефон компанії.

4. Назва, статус, адреси, телефони власників.

5. Параграф, що описує компанію і характер бізнесу, потреба у фінансуванні.

6. Конфіденційність звітності. Ці положення необ­хідним для безпеки і дуже важливі для компанії.

7. Місяць і рік складання бізнес-плану.

8. Імена укладачів.

Резюме - ця частина є коротким і ясним підсумком бізнес-плану. Вона містить мету і стратегію бізнесу, підкреслює унікальність продукту або послуги і переконує кредиторів або інвесторів прочитати бізнес-план від початку до кінця. Об'їм резюме 1-4 сторінки, воно складається після того, як всі інші розділи бізнес-плану написані. Резюме включає в себе: короткий опис бізнесу і його продукту або послуги; по­тенціал ринку; продукту і технології, які компанія збирається освоїти; коротке фінансове представлення проекту; об'єми, напрями використовування і терміни фінансування, періодичність і способи повернення засобів; склад управлінської команди. Якщо мета бізнес-плану збільшення власного капіталу, то резюме повинне включати оцінку інвестором повернення інвестицій.

Опис компанії - в цьому розділі плану слід дати загальний опис компанії. Ключові елементи цього розділу:

  • Історія компанії, форма власності, майбутня мета.

  • Тип бізнесу (роздрібні продажі, виробництво, обслуговування, розподіл).

  • Опис продукту і/або послуги, у тому числі їх визначення і відмітні особливості, патенти, авторські права, торгові марки.

  • Опис у загальних рисах здатності продукту або послуги бути реалізованими на ринку.

  • Опис бізнесу і галузі, в якій компанія працює (виділяються продукти або послуги, цільові сегменти ринку, конкурентне оточення).

  • Роль і тенденції розвитку компанії усередині галузі.

  • Основна мета бізнесу.

  • Минулі проблеми і слабі сторони в теперішньому часі.

  • Критичні чинники успіху компанії і потенційні проблеми і ризики.

  • Робота по технічному розвитку, яка повинна бути завершений до певної дати і т.д.

  • Страхування: види страхування; вартість страховки.

  • Система безпеки - її функції по забезпеченню збереження товарно-матеріальних цінностей і інформації.

Продукт або послуга - в цей розділ слід включити повний опис продукту або послуги з аналізом їх конкурентних переваг і недостатків: в опис продукту або послуги входять їх відмінні риси і причини відмінності; найменування підприємства - заготівника; асортимент продукції і послуг; собівартість продажів і прибуток; покупці і кінцеві споживачі продукту або послуги; патенти і права власності; стратегічні можливості і плани розширення або модернізації продукту або послуги; плановані зміни в асортименті продажів, собівартості продажів і прибутку, а також причини змін; упровадження винаходів або технічних вимог для успішної реалізації проекту; опис основних конкурентів, що створюють аналогічні продукти; права власності в технологіях, що використовуються; причини, що вплинули на вибір продукту, технології або послуги, досконалішої, ніж існуючі.

Аналіз галузі - важливою частиною цього розділу є аналіз конкуренції. Слід визначити всіх основних конкурентів, вказати їх сильні і слабі сторони, особливо ті, які могли б забезпечити потенційному успіху нової справи. В цьому розділі освітлюються:

  • Розмір, зрілість і характер конкуренції в галузі.

  • Перешкоди входження в галузь, зростання і виходу з галузі.

  • Інновації і технологічні зміни.

  • Законодавче регулювання.

  • Економічні тенденції.

  • Загальні об'єми продажів продукції галузі протягом останніх літ.

  • Очікуване зростання продажів продукції галузі.

  • Кількість нових фірм, що увійшли до галузі протягом декількох останніх літ і т.д.

Маркетинговий аналіз і стратегія - слід обговорити наступні питання: визначення цільового ринку; сегменти цільового ринку; розмір і зростання цільового ринку; тенденції розвитку цільового ринку; конкуренти: назва, розмір, частка ринку, конкурентні переваги і недоліки, тенденції бізнесу; визначення покупців, їх відношення до продукту (послузі) і причини покупки; аналіз продажів і прибутку по сегментах ринку і покупцях; поточна і прогнозована частка ринку компанії; політика в області після продажного і гарантійного обслуговування; цінова і кредитна політика; стратегія реклами і просування; витрати на маркетинг продукту або послуги і ін.

План маркетингу - це важлива частина бізнес-плану, оскільки він описує, як можуть здійснюватися розподіл, встановлюється ціна і просуватися продукти, послуги. Одними з первинних і найважливіших інформаційних елементів, необхідних при підготовці логічного бізнес-плану, є дані про потенціал ринку. Тенденції зміни ринку і його сегментів можуть відображати відомості про промислові ресурси і демографічні огляди.

Виробництво - цей розділ повинен також містити опис приміщень, машин і устаткування, необхідного для виробництва, інформацію про постачальників сировини і компонентів: адреси і умови, виробничі витрати і всі майбутні витрати на устаткування.

Управління і організація - даний розділ можна представити в наступному порядку.

  • Нинішня організаційна структура і очікувана зміна.

  • Форма власності організації.

  • Якщо це товариство, то хто партнери і на яких умовах.

  • Якщо це акціонерне суспільство, то хто головні акціонери і яка їх частка.

  • Типи і кількість випущених акцій з правом голосу і без нього.

  • Процес ухвалення рішень і його філософія.

  • Ключові менеджери і власники: освіта, навики, досвід, круг обов'язків і винагорода.

  • Члени ради директорів: імена, адреси, послужні списки.

  • Хто має повноваження підписувати рахунки і здійснювати контроль.

  • Основні факти біографії всіх членів команди менеджерів (освіта, вік, особливі здібності, сфера інтересів і т. д.).

  • Ролі і круг обов'язків кожного члена команди менеджерів.

  • Зарплати, пільги і заохочення для кожного з менеджерів.

Аналіз ризику - в даному розділі повинні бути розглянутий критичні ризики і потенційні проблеми, які можуть заперечувати реалізації запропонованих компанією стратегій. Головний ризик для бізнесу може виявитися як наслідок: реакції конкурента; слабкості персоналу, що займається маркетингом, виробництвом або менеджментом; сучасних досягнень в техніці, що може привести до падіння конкурентоспроможності власної продукції. Якщо навіть не очікується ризик від цих чинників, вони все одно повинні бути обговорений; повинне бути показаний, чому дані чинники не викликають ризику.

Фінансовий план - рівно як і маркетинговий, виробничий і організаційний, є важливою частиною бізнес-плану. Для оцінки здійснимості бізнес-планів існує три області фінансової інформації: а) очікуванні значення об’ємів продажів і витрат в перебіг принаймні трьох літ; би) грошові потоки протягом найближчих трьох років; в) поточні значення компонентів балансу і прогнозні баланси на час інвестиційного проекту. Фінансові документи повинні супроводитися відповідними документами і поясненнями.

1. В бізнес-плані повинні бути приведений прогнозовані об'єми продажів і відповідні витрати в течію, принаймні, 3-5 років з щомісячним прогнозом протягом першого гола.

2. Повинні бути приведений значення грошових потоків протягом часу проекту з щомісячним прогнозом протягом першого року.

3. Прогнозовані баланси показують фінансовий стан бізнесу в певний період, встановлюють засоби бізнесу, його зобов'язання, інвестиції власників і деяких партнерів, а також залишковий прибуток (або накопичені втрати).

Додаток звичайно містить матеріали, які не обов'язково повинні бути приведений в основному тексті. Тільки ті документи, які представляють безпосередній інтерес для потенційного інвестора, повинні бути приведений цілком. В додаток рекомендується помістити наступні документи:

  • Дані по аналізу ринку.

  • Специфікації продукту, фотографії.

  • Копії рекламних проспектів.

  • Карту організації.

  • Резюме власників і менеджерів.

  • Реєстрації податків компанії і її власників.

  • Договори оренди.

  • Контракти.

  • Листа-підтримки від головних клієнтів, постачальників і банків.

  • Рекомендаційні листи.

  • Кредитні звіти.

Соседние файлы в папке Лекции (Луганск)