Скачиваний:
10
Добавлен:
03.08.2013
Размер:
67.07 Кб
Скачать

3. Інвестиції в оборотний капітал.

Для забезпечення безперервності процесу відтворення товаровиробники повинні мати не тільки основні, але й оборотні фонди. Вкладення в оборотні фонди (оборотний капітал) покликані забезпечити запуск виробництва і його ритмічне функціонування протягом усього життєвого циклу.

Реалізація продукції в інвестиційній сфері - це складний і тривалий процес перетворення авансованого інвестором капіталу у виробничі запаси, створення, що утягуються поступово в процес виробництва і, готової продукції інвестиційної сфери - будинків і споруд, переданих інвестору як засіб погашення авансуємого капіталу.

В умовах ринку цей процес може протікати зовсім в іншій формі, перетворюючи класичну форму звертання капіталу (Д-Т-Д) у форму консорціалізації процесу обороту капіталу. Створюваний консорціум (угода) передбачає спільне авансування інвестором і виконавцем оборотного капіталу з метою спільного наступного володіння знову створеною власністю (підприємством). Форма консорціуму найбільш прийнятна в умовах роздержавлення незавершеного будівельного виробництва і наступній його приватизації після введення в експлуатацію спільно інвестором (замовником) і підрядною будівельною організацією.

Готова продукція інвестиційної сфери - це упредметнений інвестиційний капітал у виді основних виробничих фондів і необхідного виробничого запасу сировини, основних і допоміжних матеріалів. Вартість готової продукції, а також засобу, зв'язані з її переміщенням до моменту повної реалізації, називають фондами обертання. У процесі будівельного виробництва оборотні фонди і фонди обертання утворять загальний кругообіг, де вартість оборотних фондів переходить зі сфери виробництва в сферу обертання і, навпаки, фондів обертання - у сферу виробництва. Такий органічний взаємозв'язок поєднує їх в одну категорію — оборотні кошти (капітал), що завжди визначаються тільки у вартісній формі.

Функція оборотних коштів - здійснення платежів, розрахунків за поставлені товари, виконані роботи, готову продукцію. Вони постійно обслуговують усі стадії переміщення виробничих фондів і фондів обертання. Таким чином, оборотні кошти не "затрачаються" (таке вираження зустрічається в літературі), а лише послідовно переходять від однієї стадії кругообігу до інший, щораз, повертаючи у свою вихідну грошову форму. Іноді поняття "оборотні кошти", ототожнюють з "коштами". Це не зовсім правильно. Оборотні кошти — це грошове вираження авансованої вартості продукції. Для фінансового планування, звіту і контролю за правильністю використання оборотних коштів прийняте укрупнене їхнє групування відповідно до балансових статей.

Питома вага окремих елементів або статей оборотних коштів у складі загальної їхньої суми, що є в будівельної організації, показує їхня структура. Питома вага оборотних фондів більше чим у 2 рази перевищує фонди обертання. Таке співвідношення характерне для останнього років і пояснюється ростом об'єму незавершеного будівництва і неплатежами за готову продукцію.

Джерелом оборотних коштів можуть бути як власні фінансові ресурси підрядних організацій, так і позикові і притягнуті засоби, використовувані тимчасово. Власні оборотні кошти закріплюються за будівельною організацією в постійне користування і стають частиною статутного фонду будівельної організації. Вони складають приблизно 10% річного об'єму будівельно-монтажних робіт, виконуваних організацією, і створюються за рахунок прибутку самої будівельної організації чи коштів, що перерозподіляються вищестоящою організацією. До власних коштів також прирівнюються так називані стійкі пасиви (мінімальна перехідна заборгованість робітникам та службовцям по зарплаті і відрахуванням на соцстрах, заборгованість постачальникам по акцептованих рахунках, термін оплати яких не наступив, і т.д.).

Позикові оборотні кошти надаються будівельним організаціям у тимчасове користування у виді авансів замовників і кредитів банків. Роль кредитів значно розширюється як у нормуванні постійного розміру оборотних коштів, так і в поповненні їхнього недоліку.

Істотно змінюється роль і значення кредиту в зв'язку з розширенням розрахунків за готові об'єкти "під ключ". Тимчасовими джерелами оборотних коштів можуть бути кошти підприємств і організацій (кредиторів), що використовуються для здійснення фінансових розрахунків за поставлені матеріали, устаткування, надані послуги. Тимчасова заборгованість підрядних організацій таким кредиторам може досягати великих сум, що свідчить про порушення фінансової дисципліни. Ця стаття оборотних коштів, як правило, не планується, а відображається в балансі підрядних організацій як кредиторська заборгованість.

Величина оборотних коштів будівельної організації залежить від швидкості їхнього обороту й об'ємів виконуваних будівельно-монтажних робіт. Ніж швидше оборотні кошти переходять з однієї стадії кругообігу в іншу, тим менше часу знаходяться вони в товарній і грошовій формах, тим менша сума оборотних коштів необхідна будівельної організації. Прискорення обертання — це показник ефективності використання оборотних коштів, одне з важливих джерел економії грошових ресурсів.

У залежності від сукупності дії оборотних коштів, показники їхнього обертання можуть бути загальними і частковими, котрі відображають використання окремих чи груп елементів матеріальних ресурсів і впливають на загальний показник обертання всіх оборотних коштів.

Для спільної характеристики оборотних коштів, що перебувають у розпорядженні будівельної організації в цілому, розраховується спільна норма оборотних коштів у відсотках, як відношення їхньої середньорічної величини (ОС) до об'єму виконаних і оплачених будівельно-монтажних робіт (ОР) по їхній кошторисній вартості

Но =ОС/ОР*100%

Ступінь використання оборотних коштів характеризується двома основними показниками: а) коефіцієнтом оборотності або числом оборотів коштів за повний період; б) середньою тривалістю одного обороту в днях.

Коефіцієнт оборотності являє собою відношення об'єму виконаних і оплачених робіт до середнього розміру оборотних коштів, використаних на ці роботи

Коб = ОР/ОС

Середня тривалість одного обороту дорівнює відношенню тривалості обороту в днях (Тоб) до коефіцієнта оборотності (Коб)

Д=Тоб/Коб=Тоб*ОС/ОР.

Показники оборотності коштів залежать від їхніх середніх залишків і суми обороту відповідного періоду.

При визначенні оборотності засобів за один оборот приймається виторг від реалізації замовнику продукції в сумі, рівної об'єму виконаних будівельно-монтажних робіт з їхньої кошторисної вартості, а також суми, на яку надані послуги і реалізована продукції допоміжних виробництв, що знаходяться на балансі підрядної організації.

Поряд із загальними показниками оборотності оборотних коштів розраховуються часткові показники по відповідним елементах, - наприклад, виробничим запасам, незавершеному будівництву. При таких розрахунках визначається частина кожного елемента в спільній тривалості обороту коштів підрядної організації і, відповідно, розмір вивільнених (додаткових) оборотних коштів у зв'язку з прискоренням (затримкою) їхньої оборотності по кожному елементу. Розраховуючи часткові показники, варто мати на увазі, що середні залишки оборотних коштів визначаються по конкретному елементу, а сума оберту і кількість днів розрахункового періоду залишаються такими, котрі прийняті при розрахунках загальних показників оборотності.

Соседние файлы в папке Лекции (Луганск)