Скачиваний:
16
Добавлен:
03.08.2013
Размер:
103.42 Кб
Скачать

2. Види договорів, що регулюють інвестиційний процес.

У ринкових умовах державне регулювання інвестиційного процесу зводиться до захисту інтересів споживача інвестиційних товарів шляхом використання податкових і фінансово-кредитних важелів, за допомогою ліцензування, стандартизації і нормування, застосування екологічного і санітарного контролю, антимонопольних мір. Усі ці міри повинні враховувати суб'єкти інвестиційної діяльності, вступаючи в договірні відносини.

Договір - це угода двох і більш сторін, що обумовлює встановлення, чи зміна припинення обов'язків і прав. На основі договору здійснюється регулювання організаційно-економічних і правових відносин між суб'єктами інвестиційної діяльності. Договір полягає для організаційно-технологічного розподілу і юридичного закріплення зобов'язань і визначення відповідальності учасників угоди.

Взаємини між суб'єктами інвестиційної діяльності регулюються договором підряду - правовим документом, відповідно до якого підрядчик зобов'язаний у встановлений термін виконати для замовника зазначену в договорі роботу (зробити послуги), застосовуючи власні чи матеріали замовника; обов'язком замовника є приймання виконаної роботи (зроблених послуг) у встановлений термін з оплатою по зазначеній у договорі ціні. У залежності від мети господарського договору, договір підряду полягає:

  • на капітальне будівництво;

  • на виробництво проектних і дослідницьких робіт;

  • на виконання науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт.

За договором підряду на будівництво встановлюються обов'язки підрядчика - здійснення будівництва і здача замовнику у визначений термін готового будівельного об'єкта чи завершення будівельно-монтажних робіт, і обов'язку замовника - виділення будівельного майданчика, надання фронту робіт, їхнє приймання й оплата відповідно до умов угоди. Такий договір полягає як при будівництві нових об'єктів, так і при реконструкції, капітальному ремонті функціонуючих будинків і споруджень, а також проведенні монтажних, пуско-наладочных і інших робіт безпосередньо на місці фактичного розташування інвестиційного об'єкта.

Договірна документація, як правило, складається з договору і додатків, у яких приводяться необхідні пояснення, обґрунтування і розрахунки, технічна документація. Договір містить загальні, додаткові й особливі умови. Загальні умови - це типові, незмінні для усіх випадків вимоги, установлювані чинним законодавством.

Додаткові умови передбачають предмет конкретного договору, що склалася практику договірних відносин конкретного замовника і підрядчика. Додаткові умови не можуть суперечити загальним.

Особливі умови відбивають спеціальні вимоги, що обумовлюються в конкретному договорі. Звичайно особливими умовами обмовляються гарантії розподілу ризику при непередбачених обставинах, процедури дозволу можливих суперечок. Особливі умови - це також умови про створення консорціуму між інвестором і підрядчиком.

Підрядчик вправі сам установлювати тип договору підряду - на конкурсній основі, на основі переговорів із замовником. Тип договору визначає метод установлення ціни на спорудження інвестиційного об'єкта. За умовами конкурсу замовник з багатьох пропозицій вибирає найбільш вигідне по двох критеріях - вартості будівництва і його тривалості (за умови забезпечення якості).

При висновку договору підряду на основі переговорів замовника і підрядчика договірна ціна встановлюється різними шляхами. У випадку тривалого будівництва складних об'єктів важко точно визначити вартість будівництва. В умовах зростання ризику через економічний спад, інфляції витрати генерального підрядчика відшкодовуються в розмірі кошторисної вартості з оплатою необхідної додаткової перевитрати і гарантованого прибутку, тобто по суті, підрядчик застрахований від ризику росту цін на ресурси.

При висновку договорів "під ключ", як правило, реалізується інший спосіб відшкодування витрат, найбільш вигідному підрядчику - у розмірі фактичної вартості будівництва з оплатою гарантованого прибутку.

У процесі проведення переговорів щодо типу договору, що укладається, підряду і порядку визначення договірної ціни будівництва підрядчик, за бажанням замовника, представляє список приваблюваних до будівництва субпідрядників, причому замовник має право без пояснень виключити з цього списку будь-якого чи провести додаткові переговори. Договір контракт визначає: сторони угоди з указівкою реквізитів, предмет договору - об'єкт і його місцезнаходження, завдання замовника - опис об'єкта і перелік робіт, ''перелік необхідних документів (креслення, кошториси, специфікації, протоколи, узгодження, графіки й ін.), вартість за договірними цінами, терміни введення об'єкта в експлуатацію (календарний план виробництва.

Соседние файлы в папке Лекции (Луганск)