Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_OP.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
126.18 Кб
Скачать

39. З’ясуйте санітарні вимоги до виробничого обладнання.

Розставлене технологічне обладнання повинне забезпечувати вільний доступ до нього і правильну точність виробничих процесів та забезпечення умов дотримання правил техніки безпеки працівниками підприємства. Усе обладнання на підприємстві повинне бути пронумерованим. Підприємства масового харчування широко використовують механічне обладнання. Повний комплект механічного обладнання сприяє підвищенню рівня санітарної культури виробництва. До цього комплекту належать: картоплесортувальні машини, мийні та картоплеочищувалні машини, посудомийні машини, універсальні приводи з копмлектами змінних механизмів, м’ясорубки для обробки м’яса та риби, шинкувальні машини. Конструкція обладнання повинна передбачати можливість розбирання для належної санітарної обробки агрегатів. Після роботи окремі деталі цих машин слід ретельно помити гарячою водою, ошпарити кип’ятком, насухо протерти чистою тканиною і посушити у жарочній шафі.

29. Вкажіть причини травм і професійних захворювань та методи дослідження виробничого травматизму. Причини трав. – Організаційні (відсутність та неякісне проведення авчань з оп,відсутність контролю,порушення вимог інструкцій, правил. Норм.стандартів; невиконання заходів ОП; порушення технології експлуатації обладнання), Технічні (несправність виробничого обладнання, недосконалість технологічних процесів, конструктивні недоліки обладнання,недосконалість запобіжних пристроїв, засобів сигналізації та блокування), Санітарно-гігієнічні (підвищення шкідливих чинників, нераціональне освітлення, підвищений рівень шуму, незадовільний мікроклітам, порушення правил особистої гігієни), Економічні (низький заробіток, нерегулярна виплата зарплат, неритмічність роботи виконання понаднормової роботи), Психофізичні (помилкові дії при втомі, важкості і напруженості, монотонність роботи, необережність, незадоволення роботою, несприятливий психологічний мікроклімат у колективі). При проведенні аналізу травматизму ставляться такі завдання: - виявлення причин нещасних випадків; - виявлення характеру і повтору нещасних випадків; - визначення найнебезпечніших видів робіт та процесів; - виявлення факторів, характерних щодо травматизму на даному робочому місці, у цеху, підрозділі; - виявлення загальних тенденцій, характерних щодо травматизму на даному робочому місці, у цеху, підрозділі. Мета аналізу травматизму — розробка заходів запобігання нещасним випадкам, у зв’язку з чим потрібно систематично аналізувати й узагальнювати причини травматизму.

- Статистичний – вивчення за документацією, звітами, актом Н-1

- Детерміністичний – виявляють об’єктивний закономірний зв'язок умов праці та причини обумовленості випадків травматизму.

32. Охарактеризуйте небезпечні чинники виробничого середовища, важкість та напруженість праці.

Важкість та напруженість праці є одним з головних характеристик трудового процесу. Важкість праці – це така характер., трудового процесу, що відображає переважне навантаження на опорно - руховий апарат і функціональні системи організму ( серцево – судинну, дихальну та ін. ), що забезпечують його діяльність. Важкість праці характеризується фізичним динамічним навантаженням, масою вантажу, що піднімається і переміщується, загальним числом стереотипних робочих рухів, розміром статичного навантаження, робочою позою, ступенем нахилу

корпусу, переміщенням в просторі.

Напруженість праці — характеристика трудового процесу, що відображає навантаження переважно на центральну нервову систему, органи чуттів, емоційну сферу працівника. До факторів, що характерризують напруженість праці, відносяться: інтелектуальні, сенсорні, емоційні навантаження, ступінь монотонності навантажень, режим роботи. Сукупність чинників трудового процесу і виробничого середовища,

які впливають на здоров‘я і працездатність людини під час виконування нею трудових обов‘язків складають умови праці.

Під безпекою розуміється стан захищеності особи та суспільства від ризику зазнати шкоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]