Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_OP.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
126.18 Кб
Скачать

56. Охарактеризуйте засоби гасіння пожеж та вимоги до засобів індивідуального захисту.

Для припинення процесу горіння можна знижувати вміст пального компонента, окислювача, знижувати температуру процесу або збільшувати енергію активації реакції горіння.

Вогнегасні речовини. Найбільш простим, дешевим і доступним є вода, яка подається в зону горіння у вигляді компактних суцільних струменів або в розпиленому вигляді. Вода, володіючи високою теплоємністю і теплотою випаровування, надає на осередок горіння сильну охолоджуючу дію. Крім того, в процесі випаровування води утворюється велика кількість пари, яка буде надавати ізолюючу дію на вогнище пожежі.

Піни є широко поширеним, ефективним і зручним засобом гасіння пожеж.

Останнім часом для гасіння пожеж все більш широко застосовують вогнегасні порошки. Вони можуть застосовуватися для гасіння пожеж твердих речовин, різних горючих рідин, газів, металів, а також установок, що знаходяться під напругою.

Інертні розріджувачі застосовуються для об'ємного гасіння. Вони надають разбавляючу дію. До найбільш широко використовуваним інертних розріджувачів відносять азот, вуглекислий газ і різні галогеноводні.

Автоматичні стаціонарні установки пожежогасіння в залежності від використовуваних вогнегасних речовин поділяють на водяні, пінні, газові та порошкові. Найбільш широке поширення одержали установки водяного і пінного гасіння двох типів спринклерні і дренчерні.

Вогнегасники є одним з найбільш ефективних первинних засобів пожежогасіння. У залежності від акумуляторної вогнегасної речовини вогнегасники поділяються на п'ять видів: водні, пінні, вуглекислотні, порошкові, хладонові.

Вимоги до зіз: 1 повинні створювати найбільш сприятливе для організму людини співвідношення з навколишнім середовищем та забезпечувати оптимальні умови для трудової діяльності 2 не повинні бути джерелом небезпечних та шкідливих виробничих факторів 3 повинні відповідати вимогам технічної естетики та ергономії 4 повинні бути ефективними та зручними при експлуатації 5 повинні бути дозволені МОЗ

57. Охарактеризуйте засоби виявлення пожеж, вогнегасних речовин та первинні засоби пожежогасіння.

Швидке виявлення та сигналізація про виникнення пожежі, своєчасний виклик пожежних підрозділів та оповіщення про пожежу людей, що перебувають у зоні можливої небезпеки, дозволяє швидко локалізувати осередки пожежі, здійснити евакуацію та вжити необхідних заходів щодо гасіння пожежі. Тому підприємства повинні бути забезпечені засобами зв'язку та системами пожежної сигналізації та оповіщення.

Найбільш швидким та надійним засобом виявлення ознак займання та сигналізації про пожежу вважається автоматична установка пожежної сигналізації (АУПС), яка повинна працювати цілодобово. 

Одним з основних елементів АУПС є пожежні сповіщувачі - пристрої, що формують сигнал про пожежу. Розрізняють пожежні сповіщувачі ручної та автоматичної дії.

Ручний вмикає людина, що виявила пожежу, шляхом натискання на пускову кнопку. Вони можуть використовуватися для подачі сигналу про пожежу з території підприємства. Всередині будівлі ручні сповіщувачі встановлюються як додатковий технічний засіб автоматичної АУПС.

Автоматичні працьовують без участі людини, від дії на них чинників, що супроводжують пожежу: підвищення температури, поява диму чи полум'я.

До вогнегасних належать речовини, що мають фізико-хімічні властивості, які дозволяють створити умови для припинення горіння. Багато з них використовуються також для запобігання, обмеження поширення пожежі, захисту людей і матеріальних цінностей.

Використовуються такі основні види вогнегасних речовин:

вода;

вода з добавками, які підвищують її вогнегасну здатність;

піна;

газові вогнегасні суміші;

вогнегасні порошки;

комбіновані вогнегасні суміші.

Вибір вогнегасної речовини та способу її подачі визначається умовами виникнення й розвитку пожежі.

Кожному способові припинення горіння відповідає конкретний вид вогнегасних засобів, які можна поділити на:

охолоджувальні (вода, водні розчини, снігоподібна вуглекислота та ін.);

розбавлювальні (діоксид вуглецю, водяна пара, інертні гази та ін.);

ізолювальні (хімічна та повітряно-механічна піна, пісок та ін.);

засоби хімічного гальмування горіння (вогнегасні порошки, брометил, хладон та ін.).

Усі будівлі та приміщення закладів, установ і організацій повинні забезпечуватись первинними засобами пожежогасіння: вогнегасниками, пожежним інвентарем (пожежними щитами та стендами, пожежними відрами, діжками з водою, ящиками з піском тощо), пожежним знаряддям (пожежними ломами, баграми, сокирами тощо) та засобами зв'язку

Первинні засоби пожежогасіння розміщують на спеціальних щитах . Щити встановлюють з таким розрахунком, щоб до найдальшої будівлі було не більше 100 м, а від сховищ з вогненебезпечними матеріалами - не більше 50 м, або з розрахунку - один щит на 5000 м2 .

Засоби пожежогасіння фарбують у сигнальний червоний колір, а надписи на них та на щитах роблять контрастними білим кольором

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]