Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_OP.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
126.18 Кб
Скачать

1. Розкрийте зміст дисципліни» Основи ОП в галузі» її структуру та мотивацію. (ОП в галузі) - це дисципліна, яку вивчають для формування знань в конкретній галузі, для того щоб вивчити складові умови СУОП і шляти та методи забезпечення здорових умов праці. Основна мета дисципліни - надати майбутнім фахівцям знання з основ ОП, реалізація яких на практиці сприятиме покращанню умов праці, підвищенню її продуктивності, запобіганню професійним захворюванням, виробничому травматизму, аваріям.

Завдання ОП: - гуманізація праці; - віднаходження співвідношень між факторами виробничого середовища; - запровадження норм гранично допустимих рівнів шкідливих виробничих факторів, визначення ступеня та безпеки праці; -безпека виконуваних робіт;

- впровадження механічних заходів боротьби з травматизмом і профзахворюваннями; - розробка методів оцінки соціальної і економічної ефективності заходів з удосконалення умов та безпеки праці.

2. Поясніть як здійснити соціальне партнерство в ОП. Соціальне партнерство є системою відносин між роботодавцями, їх організаціями і об'єднаннями та найманими працівниками, профспілковими

організаціями і їх об'єднаннями й органами виконавчої влади, що складаються у процесі співробітництва, пошуку компромісів і підготовки ними узгоджених рішень з питань соціально-трудових відносин.

Соціальне партнерство спрямоване на: забезпечення соціального миру в суспільстві, зменшення гостроти соціальних конфліктів, сприяння погодженню інтересів роботодавців і найманих працівників; забезпечення активної ролі держави у переговорному процесі з питань встановлення умов праці, забезпечення

взаємної зацікавленості найманих працівників і роботодавців у поліпшенні економічного становища і сприяння взаєморозумінню між ними, забезпечення належних умов праці і достатнього життєвого рівня працівників. При тристоронньому співробітництві держава на законодавчому рівні встановлює ряд мінімальних соціальних гарантій. Крім того держава встановлює правила ведення колективних переговорів, порядок висування представників від сторін на переговори, відповідальність за недотримання вимог колективних

договорів. Саме такий вид соціального партнерства здобув поширення і в

Україні.

3. Охарактерезуйти державний стандарт SA і ISO Стандарт SA 8000 «Соціальна відповідальність» Стандарт SA 8000 розроблений Консультативною Нарадою Ради Агентства по Економічних Пріоритетах Акредитації (СЕРАА). Членами цієї організації є компанії, професійні союзи, неурядові організації, органи по сертифікації, академічні організації. Мета стандарту – сприяти постійному поліпшенню умов наймання і здійснення трудової діяльності, виконання етичних норм цивілізованого суспільства будь-якого виду дискримінації. Міжнародний стандарт ISO «Настанова по соціальній відповідальності» Стандарт ISO 26000 – це добровільна настанова з соціальної відповідальності і не є документом, що передбачає сертифікацію, як, наприклад, ISO 9001 та ISO 14001. Згідно ISO 26000 компанія включає такі компоненти, як захист прав людини, навколишнього природного середовища, безпеку праці, права споживачів та розвиток місцевих общин, а також організаційне управління та етику бізнесу. Тобто у керівництві враховані усі принципи, які зазначені у Глобальній ініціативі ООН (документі, до якого приєдналося 6 тисяч компаній та організацій, серед яких 130 українських). Цей міжнародний стандарт замислений як такий, що буде корисним для всіх типів організацій у приватному, державному та неприбутковому секторах, для компаній великих і малих, діючих у розвинутих країнах або країнах, що розвиваються. Хоча не всі розділи цього міжнародного стандарту будуть однаково корисними для всіх типів організацій, всі основні аспекти є придатними для кожного типу організацій. Кожна організація самостійно визначає, що є придатним та важливим для неї шляхом власних оцінок та діалогу з зацікавленими сторонами.  4. Розкрийте принципи соціальної відповідальності. Підзвітність – організація звітує про вплив своєї діяльності на суспільство та довкілля. Прозорість – організація прозора в її рішеннях і діяльності, які впливають на інших. Етична поведінка –стиль поведінки організації (прийняття і застосування стандартів етичної поведінки). Взаємодія з заінтересованими сторонами - повага організації, розгляд інтересів зацікавлених сторін та взаємодія з ними. Правові норми – дотримання міжнародних норм для розвитку і добробуту суспільства. Права людини – визнання важливості прав людини, повага прав Всесвітньої Декларації з прав людини

5. Дайте характеристику міжнародним організаціям ООН, ЮНЕСКО, МОП, ВООЗ. Одним із міжнародних прав людини є право на працю і не просто на працю, а на безпечну працю.

Система міжнародних органів, що опікуються правами людини. Ряд всесвітніх і регіональних міжнародних організацій займаються різними аспектами міждержавного співробітництва в галузі прав людини. Серед всесвітніх можна назвати ООН, ЮНЕСКО, МОП.

Організа́ція Об'є́днаних На́цій (ООН) — міжнародна організація, заснована 24 жовтня 1945 на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй. Декларованою метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу.

Головні органи ООН: Генеральна Асамблея (ГА), Рада Безпеки (РБ), Секретаріат(генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки на 5 років), Міжнародний Суд, Економічна і соціальна рада; Рада з Опіки; штаб-квартира розташована у Нью-Йорку.

Цілями ЮНЕСКО, згідно ст. 1-й її Статуту, є: сприяння миру та міжнародної безпеки шляхом розвитку співробітництва між державами в галузі освіти, науки і культури; забезпечення загальної поваги основних прав і свобод людини без від раси, статі, мови або релігії; поширення культурної та науково-технічної інформації; захист національних культур та ін Діяльність ЮНЕСКО охоплює широке коло питань: ліквідація неписьменності і боротьба з дискримінацією в галузі освіти; виховання молоді в дусі миру і міжнародного взаєморозуміння; сприяння в підготовці національних кадрів; вивчення національних культур; проблеми океанографії, біосфери, геології, соціальних наук, інформації та ін У 60-початку 70-х рр.. ЮНЕСКО прийняла ряд рішень, спрямованих на активізацію її ролі в боротьбі за мир, проти расизму і колоніалізму.

ВООЗ відіграє ключову роль у глобальній відповіді сектора охорони здоров’я на епідемію ВІЛ/СНІДу. Департамент з ВІЛ/СНІДу надає країнам-членам ВООЗ технічну підтримку, що ґрунтується на підтвердженій інформації, з метою забезпечення ними універсального доступу до профілактики, лікування та допомоги у зв’язку з ВІЛ/СНІДом.

В Україні у реалізації відповіді на епідемію ВІЛ/СНІДу ВООЗ керується пріоритетами відповідно до Європейського плану дій у сфері ВІЛ/СНІД на 2012-2015 років, підтриманим 53 країнами-членами у

6. Охарактеризуйте Закон України «Про ОП». Розкрийте зміст Закону України “Про охорону праці”. Цей Закон визначає основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров’я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці, регулює за участю відповідних органів державної влади відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні. 14 жовтня 1992р. Верховна Рада України прийняла Закон «Про охорону праці», дія якого розповсюджується на всі підприємства, установи та організації незалежно від форм власності й видів їх діяльності, на всіх громадян, які працюють, а також залучені до праці на цих підприємствах. Цей закон визначає основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя й здоров’я в процесі трудової діяльності; регулює за участю відповідних органів державної влади відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки і гігієни праці та виробничого середовища; встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні. Закон «Про охорону праці» має численні нововведення: Впровадження економічних методів управління охороною праці на зміну адміністративно – командним; застосування низки додаткових штрафних санкцій, а також пільг щодо оподаткування; визначення правового статусу служб охорони праці на підприємствах і в органах державного управління всіх рівнів; забезпечення навчання населення з питань охорони праці; створення необхідних передумов для започаткування нових громадських інститутів і можливості обрання комісій охорони підприємств та уповноважених трудового колективу з цих питань тощо. У Законі враховано основні вимоги конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці щодо безпеки і гігієни праці та виробничого середовища, регулювання відносин охорони праці у передових промислово розвинутих країнах, досвід охорони праці в Україні у попередні роки. Особливу увагу в Законі звернено на гарантії прав громадян на охорону праці: - право працівників на охорону праці при укладанні трудового договору; - право працівників на охорону праці під час роботи; - соціальне страхування від нещасних випадків і професійних захворювань; - право працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці; - відшкодування шкоди у випадку ушкодження здоров’я працівників або у разі їх смерті. Закон України «Про охорону праці»

7. Охарактеризуйте Закон України «Про працю». Забезпечує чітке виконання службових обов’язків працівниками, трактує умови до трудової діяльності громадян в Україні і регулює трудові відносини всіх працівників сприяючи зростанню продуктивності праці і поліпшення її якості, спрямований на охорону прав працюючих.

Глава І «Загальні положення» - трудові права та обов’язки працівників, особливості міжнародних угод трудового законодавства, додаткові пільги.

Глава ІІ про колективний договір – угода,що її підписує роботодавець та група працівників для досягнення домовленостей, що регулювали б умови праці. Інтереси робітників забезпечуються їх профспілкою.

Праця жінок та молоді заборона застосування праці жінок на важких роботах і на робота із шкідливими та небезпечними умовами прац, на підземних роботах. Піднімання та пересування вантажів в межах санітарних норм. Робота жінок обмежена у нічний час. Дозвіл на нічні роботи може бути отриманий при особливій необхідності. Жінки, що мають дітей 3-14 років або дітей-інвалідів. Пільги вагатним жінкам і при пологах.

16. Визначте загальні функції управління охороною праці на підприємстві

1 Прогнозування і планування роботи з охорони праці на підприємстві. Зобов'язання і політика з охорони праці

Цілеспрямованість планування заходів з охорони праці на попередження травматизму, профзахворювань. Виконання політики з ОП

2 Організація функціонування СУОП

Встановлення обов'язків, прав і відповідальності посадових осіб за функціонування СУОП на підприємстві (у підрозділі)

3 Мотивація роботи з охорони праці на підприємстві

Створення системи зацікавлення керівників і працівників щодо виконання завдань охорони праці, правил, норм, інструкцій, усунення неприпустимого ризику. Гуманізація праці. Упровадження методів співробітництва з трудовим колективом.

4 Контроль, облік і аналіз роботи з охорони праці. Аудит. Моніторинг. Ідентифікація і оцінка ризику на робочих місцях, підрозділах, підприємстві. Контроль впровадження запланованих заходів з ОП.

Пропозиції щодо подальшого вдосконалення СУОП. Контроль виконання заходів карт умов праці й карт ідентифікації, оцінки та усунення неприпустимих ризиків на робочих місцях

Встановлення відповідності умові охорони праці нормативно-правовим актам, ефективність функціонування СУОП та усунення неприпустимого ризику

8. Охарактеризуйте Закон України "Про пожежну безпеку".

Закон визначає правові, економічні та соціальні основи

забезпечення пожежної безпеки на території України.10

Забезпечення пожежної безпеки є невід'ємною частиною державної

діяльності щодо охорони життя та здоров'я людей, національного

багатства і навколишнього природного середовища. Цей Закон

наголошує, що забезпечення пожежної безпеки підприємств

покладається на їх керівників.

Власники підприємств, установ та організацій або

уповноважені ними органи (далі - власники), а також орендарі

зобов'язані: розробляти комплексні заходи щодо забезпечення

пожежної безпеки, впроваджувати досягнення науки і техніки,

позитивний досвід; відповідно до нормативних актів з пожежної

безпеки розробляти і затверджувати положення, інструкції, інші

нормативні акти, що діють у межах підприємства, установи та

організації, здійснювати постійний контроль за їх додержанням;

забезпечувати додержання протипожежних вимог стандартів,

норм, правил, а також виконання вимог приписів і постанов

органів державного пожежного нагляду; організовувати навчання

працівників правил пожежної безпеки та пропаганду заходів щодо

їх забезпечення;у разі відсутності в нормативних актах вимог,

необхідних для забезпечення пожежної безпеки, вживати

відповідних заходів, погоджуючи їх з органами державного

пожежного нагляду; утримувати в справному стані засоби

протипожежного захисту і зв'язку, пожежну техніку, обладнання

та інвентар, не допускати їх використання не за призначенням;

створювати у разі потреби відповідно до встановленого порядку

підрозділи пожежної охорони та необхідну для їх функціонування

матеріально-технічну базу;

Усі працівники при прийнятті на роботу і щорічно за місцем

роботи проходять інструктажі з питань пожежної безпеки. Допуск

до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку

знань з питань пожежної безпеки, забороняється.

За порушення вимог пожежної безпеки до службових осіб

застосовуються штрафні санкції.

Громадський контроль за виконанням вимог законодавства з

пожежної безпеки здійснюють добровільні пожежні дружини.

Нагляд за додержанням законності в діяльності пожежної

охорони здійснює Генеральний прокурор України

9  Охарактеризуйте Закон України “Про колективні договори і угоди”, Колективний договір повинен обов’язково містити зобов’язання сторін щодо заходів захисту прав та соціальних інтересів осіб, які потерпіли на виробництві від нещасних випадків або профзахворювань, а також утриманців і членів сімей загиблих.

Законів України «Про охорону праці» та «Про колек¬тивні договори і угоди», якими передбачено, що здійснення ком¬плексних заходів щодо організації безпечних і нешкідливих умов Праці, визначення обов’язків сторін, а також реалізація працівника¬ми своїх прав та соціальних гарантій на охорону праці забезпечу¬ються насамперед за допомогою колективного договору. Зобов’язання, які пропонується включити до колективного договору (угоди) за підсумками переговорів, по¬винні бути всебічно обгрунтованими і реальними, адже після схвалення та підписання колективного договору вони стають обов’язковою для виконання локальною нормою, що діє в межах підприємства. Колект договір (угода) повинен обов’язково містити заходи захисту прав і соціальних інтересів осіб, потерпілих на виробництві від нещасних випадків (профзахворювань), а також утриманців та членів сімей загиблих. Ідеться про відшкодування завданої їм шкоди; оплату одноразової допомоги; компенсацію витрат на придбання ліків, на проходження додаткового платного лікування; надання потерпілим легшої роботи відповідно до медичного висновку із збереженням середнього заробітку; організацію навчання, перекваліфікації та працевлаштування інвалідів праці; надання інвалідам допомоги у вирішенні соціально-побутових питань (навіть якщо вони вже не працюють на підприємстві за станом здоров’я тощо. Трудовий колектив може приймати окреме рішення ЩОДО визначення безпосередньо в колективному договорі розміру одноразової допомоги.

Недійсність умов колективного договору Умови колективного договору, що погіршують порівняно з чинним законодавством і угодами становище працівників, є недійсними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]