Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_OP.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
126.18 Кб
Скачать

53. Охарактеризуйте забезпечення пожежної безпеки на харчових підприємствах та вимоги до їх території і технологічного обладнання.

Пожежна безпека підприємства , обєкта при якаму виключається можливість пожежі, а у разі її виникнення запобігається її вплив на людей небезпечних факторів та забезпечення захисту матеріальних цінностей. Пожежна безпека п-ства поділ на :1.Система запобігання пожежам 2.Система пожежного захисту Система запобігання пожежам- комплекс орг. Технічних засобів, спрямованих на: виключення можливості виникнення пожеж, запобігання виникнення горючого вибухонебезпечного середовища, викл. можливості виникнення джерел вибуху, забезпечення пожежної безпеки техн. процесів обл. електроустаткування. Сист пожежного захисту забезпечується застос вогневідсічних пристроїв на технологічних комунікаціях.

Заходи пожежної безпеки на підприємствах:-забезпеч пожежної безпеки техн процесу і обладнання

-буд-технічні захиди для виключення причин виникнення пожеж і на створення стійкості огороджуючих конструкцій і будівель.-орг заходи, які забезпеч організацію пожежної безпеки ОП працюючих шодо запобігання пожеж.-ефективного виробу засобів частого пожного обслуг.

Вимоги пожежної безпеки до устаткування і експлуатації систем вентиляції і кондиціювання повітряного опалення: -вентиляційне обладн промислової і витяжної загальнообмінної вентиляції-заборона заборона входу стороннім особам в камери

-встан автоматичних систем і застос газоізоляторів і датчиків

-встан ззвоні будівель споруд.

55. Поясніть забезпечення безпечної евакуації персоналу підприємства, пожежної сигналізації та зв’язку.

В будівлях і приміщеннях повинні бути передбачені шляхи евакуації і виходи. Евакуація працюючих із будівель і приміщень при виникненні пожежі є одним із важливих заходів запобігання дії небезпечних факторів. Ефективність евакуації оцінюється часом, необхідним для евакуації людей із приміщень будівлі.

Тривалість шляху евакуації вимірюється від найбільш віддаленого робочого місця до найближчого евакуаційного виходу і регламентується в залежності від ступеня вогнестійкості будівлі, її об'єму, поверху, категорії вибухопожєжонебезпеки і щільності людського потоку в загальному проході в межах 30...100 м.

Евакуаційними виходами вважаються ті, які ведуть із приміщень:

першого поверху безпосередньо назовні або у вестибуль, коридор чи сходинну клітку;

будь-якого поверху, крім першого, в коридор, що ведена сходинну клітку, якщо вона має вихід безпосередньо назовні, або через вестибуль, який відділений від прилеглих коридорів перегородками з дверима;

в сусідні приміщення на тому ж поверсі, які забезпечені виходами, зазначеними вище.

Не відносяться до евакуаційних шляхів ліфти та інші механічні пристрої транспортування людей.

Пожежна сигналізація є важливим заходом запобігання великих пожеж. При відсутності пожежної сигналізації від моменту виявлення пожежі до виклику пожежних підрозділів проходить великий проміжок часу, що в більшості випадків призводить до повного охоплення приміщення полум'ям. Основна задача автоматичної пожежної сигналізації - виявлення початкової стадії пожежі, передача повідомлення про місце і час його виникнення та при необхідності включення автоматичних систем пожежогасіння і димовидалення.

Теплові сповіщувачі за принципом дії поділяються на максимальні, диференціальні і максимально-діфференцільние. Димові пожежні сповіщувачі мають меншу инерционностью в порівнянні з тепловими. Вони бувають точковими і лінійно-об'ємними. Точкові димові сповіщувачі використовують іонізаційний ефект.

Звукові пожежні сповіщувачі являють собою приемопередатчик ультразвукових коливань, який налаштовують на форму стоячій хвилі в межах об'єму, що захищається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]