Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_OP.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
126.18 Кб
Скачать

24. Охарактеризуйте травматизм, профзахворювання та профотруєння.

Профотруєння – захворювання через вплив шкідливого чинника на виробництві.

Виробнича травма – порушення цілісності та функцій органів впливом факторів виробничого середовища при виконанні професійної праці. Види травм відповідно до впливу на працівника чинників виробничого середовища.

- механічні (синці, забої, ураження тіла); - теплові (опіки, обмороження, теплові удари); - хімічні (хімічні опіки, опіки від кислотних і лужних розчинів); електричні (дія струму на організм людини при обриві дроту чи предметі під напругою); комбіновані –заподіяні кількома видами впливу; За наслідками:

- легкі (незначна втрата працездатності) – тяжкі (довготривала втрата працездатності); - смертельні.

25. Дайте оцінку нещасним випадкам , що пов’язані з виробництвом та які не пов’язані з виробництвом.

Визначаються пов’язаними з виробництвом (складається акт поо нещасні випдкиза формую Н-1) – перебування у відрядженні; - перебування на робочому місці, на території підприємства протягом робочого часу або за дорученням роботодавця в неробочий час, під час відпустки, у вихідні та святкові дні; - приведення у порядок знарядь виробництва, засобів захисту, одягу, перед початком роботи та після її закінчення; - приїзд на роботу або з роботи на транспортному засобі підприємства; - використання власного транспортного засобу в інтересах підприємства з дозволу або за дорученням роботодавця; - проведення дій в інтересах підприємства(дій, що не входять у обов’язки працівника); - ліквідація пожеж, аварій. Наслідків стихійних лих;природня смерть працівника; - нанесення тілесних ушкоджень іншою особою або вбивство працівника під час виконаня посадових обов’язків; - які сталися на периторії підприємства, під час перерви, проходження медичного огляду, у випадках передбачених в колективному договорі.

Не визначаються пов’язаними з виробництвом (не складається акт про нещасні випадки за формую Н-1), що сталися з працівниками: - під час прямування на роботу чи з роботи, власном у транспортному засобі, який не належить підприємству і не викор. В його інтересах; - за місцем постійного проживання; - під час використання в особистих цілях транспортних засобів, устаткування, механізмів підприємства, без дозволу роботодавця. – отруєння алкоголем, наркотиками, отруйними речовинами та їх дії (асфікція, інсульт, зупинка серця) за наявності медичного висновку, якщо вони не використовуються у виробничих процесах. – під час скоєння ними злочинів, правопорушень, якщо не підтверджено рішенням суду; - у разі природньої смерті або самогубства, що підтверджено висновками.

На такі випадки складається акт НПВ.

34. Поясніть як забезпечується безпека виробничого обладнання.

Безпека виробничого обладнання забезпечується: вибором принципів дії, джерел енергії, параметрів робочих процесів; мінімізацією енергії, що споживається чи накопичується; застосуванням вмонтованих в конструкцію засобів захисту та інформації про можливі небезпечні ситуації; застосуванням засобів автоматизації, дистанційного керування та контролю; дотримання ергономічних, обмеженням фізичних і нервово психологічних навантажень працівників.

27.Визначте обов’язки комісії з розслідування нещасного випадку на виробництві. До складу комісії з розслідування включається: керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа, на яку роботодавцем покладено виконання функцій спеціаліста з питань охорони праці (голова цієї комісії); керівник структурного підрозділу чи головний спеціаліст; представник профспілкової трудового колективу з питань охорони праці, якщо потерпілий не є членом профспілки; інші особи. Комісія з розслідування нещасного випадку зобов’язана протягом трьох діб: - обстежити місце нещасного випадку, опитати свідків і осіб, причетних до нього, та одержати пояснення потерпілого, якщо це можливо; - визначити відповідність умов і безпеки праці вимогам нормативно-правових актів про охорону праці; - з’ясувати обставини і причини, що призвели до нещасного випадку; - визначити осіб, які допустили порушення нормативно-правових актів, а також розробити заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам; - скласти акти розслідування нещасного випадку за формами Н-5 і Н-1 або акт за формою НТ про потерпілого; - у разі виникнення гострих професійних захворювань (отруєнь), крім акта за формою Н-1 складається Карта обліку професійного захворювання (отруєння) за формою П-5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]