Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УМПС (дист.), модуль 2.docx
Скачиваний:
94
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Теми рефератів та наукових повідомлень

              1. Печатки і штампи органів державної влади та організацій різних форм власності.

              2. Велика і мала літера у назвах документів, законодавчих актів, атрибутів держави.

Рекомендована література

1. ДСТУ 4163–2003 Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів. – К. : Держспоживстандарт України, 2003. – 22 с.

2. Культура фахового мовлення : навч. посіб. / За ред. Н. Д. Бабич. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2011. – С. 135–152.

3. Мацюк З. Українська мова професійного спілкування : навч. посіб. / З. Мацюк, Н. Станкевич. – К. : Каравела, 2008. – С. 229–275.

4. Шевчук С. В. Українське ділове мовлення : підручник / С. В. Шевчук. – К. : Арій, 2009. – С. 5–56.

5. Шевчук С. В. Українське професійне мовлення : навч. посіб. / С. В. Шевчук. – К. : Алерта, 2011. – С. 94–120.

6. Шевчук С. В. Українська мова за професійним спрямуванням : підручник / С. В. Шевчук, І. В. Клименко. – 2-ге вид., випр. і доп. – К. : Алерта, 2011. – С. 265–299.

Тема 2.6 документація з кадрово-контрактних питань

План

  1. Резюме. Автобіографія.

  2. Характеристика. Рекомендаційний лист.

  3. Заява. Види заяв.

  4. Особовий листок з обліку кадрів.

  5. Наказ щодо особового складу.

  6. Трудова книжка.

  7. Трудовий договір. Контракт. Трудова угода.

Теоретичний блок

1. Резюме. Автобіографія

Нині для участі в конкурсі на заміщення вакантної посади особи, які претендують на ту чи ту посаду, надсилають резюме – документ, у якому претендент повідомляє стислі відомості про освіту, трудо­ву діяльність, професійний досвід і досягнення тощо. На відміну від автобіографії та характеристики, резюме зорієнтоване не на всебіч­ний опис особи, а передусім на переконання роботодавця в наявності у претендента умінь, необхідних для виконання певної роботи відпо­відної освіти, організаційних навичок, досвіду тощо.

Документ стає конкурентоспроможним завдяки своєму вигляду і змісту.

Вимоги до резюме – вичерпність та об’єктивність, достовірність відомостей про претендента, чіткість, структурованість, стислість (обсяг не більше однієї сторінки), грамотність і охайність викладу.

Зазвичай потрібно подавати таки відомості: мета, освіта, досвід роботи, професійні навички, досягнення, особисті відомості, рекомен­дації. На конкретну вакансію бажано складати окреме резюме.

Складаючи резюме, ви маєте виокремити не те, що ви хочете отри­мати й що вас цікавить особисто, а те, що ви можете запропонувати роботодавцеві, яку користь від вас матиме фірма.

Розрізняють такі типи резюме:

  • хронологічне – зазначають перелік місць роботи у хронологіч­ній послідовності, вказуючи посадові обов’язки, таке резюме демонструє кар’єрне зростання і професійний досвід;

  • функціональне зауважують напрямок діяльності, обов’язки, навички й досягнення, цей тип резюме акцентує увагу на успіхах претендента;

  • комбіноване–не тільки демонструє кваліфікацію та досягнення, а й дозволяє отримати точне уявлення про хронологію трудової біографії.