Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria.docx
Скачиваний:
81
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
92.49 Кб
Скачать

56 Укр питання в мін політиці напередодні та на початку 2 світової війни

Докорінні зміни в міжнародному житті відбулися в 30-40-х роках XX ст. Зокрема, це позначилося на розв'язанні української проблеми - одного з найскладніших політичних питань у Центральній і Східній Європі міжвоєнного періоду. Політична гра, яку в цей час вели наймогутніші держави Європи - Німеччина, Франція, Англія і Радянський Союз, призвела до повних драматизму подій, що стали поворотним пунктом у житті народів споконвічних українських земель - Західної України, Північної Буковини, Хотинського, Акерманського й Ізмаїльського повітів Бессарабії, загарбаних після Першої світової війни Польщею і Румунією. Величезне значення у виникненні саме такої ситуації в міжнародних відносинах, безперечно, мала Мюнхенська угода. її учасники - Німеччина, Італія, Англія, Франція - несли значну відповідальність за той стан Європи, який вже давно в історіографії визначається поняттям "передвоєнна політична криза".

57 Карпатська Україна (1938-1939р)

Карпатська Україна 1938-1939 .рр. - це одна зі світлих сторінок історії Закарпаття, людність якого після століть поневолення нарешті здобула свою державність. Радісною була ця подія і тому, що сталося це не через заколот чи переворот, а без пролиття крові, конституційним шляхом. Вперше — 22 листопада 1938 р., коли чехословацький парламент законом № 328 розмежував владу між Прагою та Хустом, Чехословаччина стала федеративною державою чехів, словаків і карпатських українців — з власним урядом, законодавчим соймом, судівництвом і внутрішньою адміністрацією з українською мовою урядування. Вдруге це відбулося 15 березня 1939 р., коли перший сойм Карпатської України, обраний 12 лютого 1939 р., урочисто проголосив наш край державою. Це була чергова спроба створити українську державність після української революції 1917-1920 рр. Сьогодні можна з певністю сказати: Карпатська Україна 1938-1939 рр. справді була прологом Української держави 1991 р. Але Карпатська Україна 1938-1939 рр. - це і та рання, яка ще довго болітиме не лише закарпатським українцям. Ідеали Карпатської України було свідомо розтоптано і спаплюжено. Трагізм подій 1939 р. не тільки в тому, що потекло багато української крові на фронтах, В тюрмах і концтаборах, а й у тім, що в Карпатській Україні почалася глобальна трагедія: знищення її інтелігенції, майже 6-річна окупація краю. Трагізм березневих подій у Карпатській Україні - і в тому. що Закарпаття знову стало розмінною монетою у планах великих держав. Створення Карпатської України в 1938-1939 рр. Збіглося з гострою політичною кризою в Центральній Європі, яка перебувала напередодні другої світової війни. Тому закономірним було й те, що міжнародний фактор наклав свій відбиток на суспільно-політичні процеси, які відбувалися в Європі взагалі та в Чехословаччині зокрема, складовою частиною якої з 1919 р. було Закарпаття. Його доля розглядалася на Мюнхенській нараді чотирьох держав Європи, які диктували свою волю Чехословаччині. Безпосередньо ця проблема розглядалася і на Віденському арбітражі, коли від Закарпаття було відірвано його південну частину з містами Ужгород, Мукачево, Берегово, Чоп і передано гортистській Угорщині. Проблема Закарпаття стала всеукраїнською. Уряд Карпатської України діставав всебічну підтримку з боку Західної України, європейських країн, українців США та Канади, які вбачали в авто

58.На зайнятій фашистами території було встановлено жорсткий окупаційний режим. В Україні встановився жорстокий окупаційний режим. Фашисти позбавили населення цивільних прав, заявивши, що їхня мета — змусити українців працювати на Німеччину (жителі України були вивезені на примусові роботи). Гітлерівці грабували матеріальні ресурси України. Через голод жителі міст змушені були перебиратися в сільську місцевість або міняти речі на продукти харчування Фашистський окупаційний режим в Україні мав три основні завдання: забезпечити продовольством, матеріальними і людськими ресурсами потреби фашистської Німеччини; вивільнити від українського населення шляхом фізичного знищення, депортацій та вивезення на роботу до Німеччини –(острбайтери) Звільнення простору” для арійської раси; сприяти колонізації значної частини окупованих земель, заселенню цілих районів німецькими переселенцями.. Окупаційний режим вимагав від населення України рабської покори Страшною трагедією часів окупації стало винищення мирного населення в Бабиному Яру в Києві, де тільки за перші п’ять днів розстріляли 150 – 160 тис. мирного населення, в основному євреїв. А всього там за роки окупації загинуло понад 300 тис. осіб різних національностей.Територія України була розділена:Чернівецька та Ізмаїльська області були включені до складу Румунії. Одеська область, південні райони Вінницької, західні Миколаївської області, лівобережні райони Молдавії фашисти об’єднали в губернаторство «Трансністрія» і також включили до складу Румунії;б) західні землі — Дрогобицька, Львівська, Тернопільська, Станіславська дистрикт під назвою «Галичина» в) Чернігівська, Сумська, Харківська області й Донбас, як прифронтові зони, підкорялися німецькому військовому командуванню;г) інші українські землі ввійшли до складу рейхскомісаріату «Україна» із центром у м. Рівне. Рейхскомісаром України був призначений Еріх Кох.Закарпатська Україна була окупована Угорщиною з 1939 р.

номній державі зародок майбутньої Соборної України.

59 Переломним моментом Другої світової війни стала Сталінградська битва. Вона наочно довела поразки нацистів та їх союзників. Звільнення Лівобережної України частинами Червоно Армії почалося після розгрому гітлерівських військ під Курськом у липні—серпні 1943 р. радянські війська 23 Серпня звільнили Харків, 8 вересня — Сталіно (Донецьк), а 6 листопада — Київ.Другий етап звільнення України від німецько-фашистських загарбників почався у січні-лютому 1944 р., коли в районі Корсунь-Шевченківського війська Українських фронтів розгромили німецькі дивізії. Почалося вигнання окупантів з Правобережної України і Криму. Третій етап звільнення почався у середині липня 1944 р. війська Українського фронту оточили під Бродами і знищили німецькі дивізії. У жовтні 1944 р. було проведено Карпатсько-Ужгородську операцію і радянські війська зайняли Закарпаття. Таким чином, восени 1944 р. вся територія Радянської України була звільнена від окупантів. форсування Дніпра у 1943 р по якій проходив фронт.Продовжуючи наступати, Червона Армія звільнила від нацистів Польщу, Чехословаччину, Угорщину, Румунію, Болгарію і дійшла до Берліну. 9 травня радянські війська звільнили проти німців Прагу. На цьому війна в Європі закінчилася. 8 на 9 травня 1945 р. Німеччина підписала Акт про капітуляцію.А 2 вересня 1945 р. на Далекому Сході капітулювала Японія, завершилася Друга світова війна.З початком визволення України постало питання :: про відбудову господарства. За період окупації на території УРСР було зруйновано багато міст ,сіл ,музеїв ,шкіл.т.д.Відбудова робилася на трудовому народу: безкоштовна, увага зверталася на розбудову промисловості. На кінець війни діяло вже 50% шахт,які були затоплені. У 1944 р. почали виплавляти метал на повернених заводах ,обладнання яких були вивезено під час війни.. відбудовувались відомий Дніпрогес.Село повністю лишилось без техніки, основною робочою силою були жінки і підлітки. І все ж у 1944 р. було освоєно довоєнного засіву, державний план хлібозаготівель був навіть перевиконанийПППідсумкиЗнаходячись в окупації, Україна втратила значну частину своїх людських ресурсів. Загальне число загиблих громадян України блз.5 млнПозитивним моментом остаточного підсумку війни було приєднання Західної України до Радянської України, що дозволило українцям уперше за багато сторіч об’єднатися у межах однієї держави.Зріс авторитет України, яка 1945 р. стала одним із засновників членів Організації Об’єднаних Націй (ООН).

60 ПІСЛЯВОЄННА ВІДБУДОВА НАРОДНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Відродження народного господарства республіки почалось одразу ж після визволення з-під фашистської окупації.В результаті в Україні залишились цілими лише 20% довоєнної кількості промислових підприємств, Значно меншими, ніж у нашій республіці, були руйнації промислового потенціалу і в інших країнах Заходу. промислове виробництво в Україні в 1945 р. становило теж бл.30% довоєнного рівня, ускладнився процес відбудови голодом 1946-1947 pp. Викликана посухою 1946 р. загроза голоду не була придушена ,набувала рис справжнього голодомору. Ускладнили ситуацію надмірно високі і нереальні плани хлібозаготівель, що постійно збільшувалися (великі обсяги експорту хліба і продуктів тваринництва за кордон.До літа 1947 р. в Україні було зареєстровано близько 1 млн. хворих на дистрофію.. Голод додатково ускладнив і важкий процес відбудови. Він став причиною скорочення трудових ресурсів,Характерною особливістю відбудовчих процесів у СРСР та Україні зокрема, була опора на внутрішні ресурси, а не сподівання на зовнішню допомогу.Економіка України у повоєнний час відбудовувалась, як частина союзної економічної системи. У подальшому, незважаючи на бурхливий розвиток української промисловості, вона вже не зможе повернути собі місце лідера.. соціалістичним змаганням за дострокове виконання п'ятирічного плану та підвищення продуктивності праціЦіною величезного напруження фізичних і духовних сил, з допомогою усієї країни народне господарство України за короткий строк було відбудовано. У роки першої повоєнної п'ятирічки функціонувлиі металургійні заводи "Азовсталь", "Запоріжсталь", В березні 1953 р. помер Сталін. З його смертю закінчилася епоха культу особи. З припиненням репресій, частковою реабілітацією, послабленням ідеологічї, В цей період. республіки отримують більше прав, спадає хвиля русифікації, національні кадри заміщають все більше посад у своїх республіках.У керівництві КПРС. Хрущову вдалося перемогти опозицію…..різке піднесення сільськогосподарського виробництва в середині 50-х pp., е, позитивні зрушення у соціальній сфері.Тим часом досить позитивні зміни відбувалися в суспільно-політичному житті. Вагомою подією став XX з'їзд КПРС, на якому М.Хрущов виступив з розвінчанням культу особи Й.Сталіна. З цієї доповіді на з'їзді світові стало відомо, якою ціною були досягнуті успіхи в створенні соціалізму в СРСР. З цього часу можна говорити про поступове, руйнування тоталітарної системи, яка була встановлена в країні ще в 1917р. Тоталітарної, тобто такої, за якої глава держави розпоряджався не тільки майном і життям, а й свободою громадян.Завдяки ініціативі М.Хрущова були засуджені злочини сталінського режиму, жертвами якого стали мільйони ні в чому не винних громадян і України теж. Почався процес реабілітації репресованих, середині 60-х pp. Л. Брежнєв і його команда, які прийшли на зміну М. Хрущову, . Падіння народжуваності, криза виробництва, катастрофічною екологічною ситуацією ..негативними наслідками проявилась криза і в політичній сфері. Швидко згорталась гласність,, У відповідь на це виникає дисидентський рух, лідери і учасники якого боролися за права людини, свободу совісті і національний суверенітет. Дисиденти (інако-мислячі), критикуючи систему і шукали інших шляхів.

61 реформи 50-60 років

Умови розвитку-Впровадження у виробництво розробок нової техніки , інтенсифікація виробничих процесів, механізація і автоматизація трудомістських робі; -поява нових галузей промисловості; Спроби модернізації та структурної перебудови пром. УРСР; Реорганізація управління промисловістю й утворення раднаргоспів

Структура пром. Виробництва більше уваги приділялося розвиненню машинобудуванню і прилад буд. Розвив. Легкове автомобілебуд., споруджуються гідроелектростанції вздовж Дніпра, нарощується виробництво чорних металів, будуються нові домені печі й потужні марнети

Легка промисловість розвив легка пром. , споруджуються нові і реконструються старі підприємства легкої і харчової пром. Накопичуються і використ засоби для поліпшення інфраструктури, житлового будівництва, соц.-культ сфери

Аграрна політика зміцнення матеріал бази колгоспів, раднаргоспів, розшир сфери тов.-грош відносин: заготівлі с.г. продукції змінюються на закупівлі; необґрунтована реорганізація сотень колгоспів у раднаргоспи; заборона утримувати худобу в приміській зоні, спроба зменшити розмір присадибних ділянок колгоспникам; необачне «вдосконалення» всієї системи агротехніки; примусове впровадження кукурудзи як осн посівної культури

62 наростання кризових явищ в соц. Економ та політ житті України в 20 ст

Рівень життя населення – переглянуто тарифну систему оплати праці, що дозволило відчутно її підвищити; помітні зміни відбулись в оплаті праці колгоспників: видача продукції на трудодні стабілізувалась, а грошова оплата зросла більше ніж у 4 рази; збільшено розмір пенсій, хоча колгоспникам держава пенсії не виплачувала; скасовано кримінальну відпов робітників і службовців за самов залишення підприємств; селяни отримали паспорти; високими темпами розвив житлове будівництво

Економічна дискусія визріває думка про необхідність здійснення глибоких економ перетворень; осн увага зос на пробл недосконалої системи планування та оцінки діял підприємств; гостра крит догматичних установок радянської економ науки; пропоз використав принципи матеріальної зацікавленості, госпрозрахунок, товарно-грошові відносини; необхідність обмеження впливу управлінського апарату і зростання ефективності виробництва

63 дисиденський рух в Україні 60 80 рр 20 ст

Дисидентський рух – активні дії громадян( інакодумців), не згодних з панівною ідеологією державної влади Причини виник тоналіт характер рад системи; проведення політики дестабілізації; період «хрущовської відлиги»; діяльність ОУН і УПА; антикомуністичні виступи в країнах СХ. Європи Особливості мирні опоз ненасильницькі форми боротьби; чітко визн організац форми; залучення до діял різних соц. Прошарків насел три напрями дисиденьского руху 1.нац визвольний 2. правозахистний 3.релігійний організації Українська Гельсинська спілка ( 1976р.) Укр нац. Комітет (1961), Укр нац. Фронт (1964) форми діяльності пропаганда поглядів; боротьба протии політики русифікації; видання газет і роспов книг, журналів; орг. Мітингів; звернення до влади через листи- протести Значення діяльності висвітлення негативних факторів діяльності рад влади; поглиблення систем кризи в срср; формування гром свідомості; сприяння розвитку укр. Культури та мови Представники Лук*яненко, Стус, Чорновіл, Руденко, Вінс, Світличний і тд. Методи придушення дисиденства 1. Перешкоджання пош інформації про діял дисидентів 2. Спотворення інф про дис. Рух 3. Застосування методів більшого тиску 4. Засудження до тривалих термінів ув*язнення 5. Примусове ліквідування в психіатричних лікарнях

68.Соціально-економічні перетворення в незалежній Україні Сподівання більшості населення України на еко­номічне процвітання, підкріплені оцінками західних експертів, були однією з головних причин голосуван­ня за незалежність на референдумі. Однак, роки незалежності принесли багатьом роз­чарування. Добробут погіршувався. Екологічні пробле­ми, незадовільний стан охорони здоров'я і соціальної сфери призвели до скорочення населення у державі.

Соціально-економічна ситуація в Україні значно за­гострилася після того, як Росія на початку 1992 р. за­провадила лібералізацію цін. Це призвело до їх різко­го підвищення і напливу грошової маси з Росії та інших держав колишнього СРСР в Україну. Запровад­ження з 10 серпня 1992 року українських купонів ба­гаторазового використання лише деякою мірою пом'якшило ситуацію.

Стрибок цін на різні товари коливався у межах від 3 до 50 разів. Підвищення заробітної пла­ти, стипендій та пенсій не компенсувало значного зни­ження життєвого рівня населення. Особливо постраж­дали від «лібералізації» малозабезпечені верстви.

У таких умовах Україні довелося робити перші ре­альні кроки до ринкової економіки. Щоб зламати не­ефективну командно-адміністративну систему госпо­дарювання, необхідно було роздержавити економіку, зробити її багатоукладною. Правовою основою форму­вання приватного сектора економіки стали прийняті Верховною Радою Закони «Про приватизацію невели­ких державних підприємств (малу приватизацію)» (6.3.92.). «Про приватизацію майна державних під­приємств» (4.3.92) та прийнятий того ж дня Закон України «Про приватизаційні папери». 13 березня 1992 р. був прийнятий Закон України «Про іноземні інвестиції». Ці та деякі інші закони сформували, в ос­новному, правову базу для приватизації. Однак темпи і якість ринкових перетворень в Україні лишаються вкрай незадовільними. Економіка перебуває у стані глибокої кризи. Виступаючи у Верховній Раді Украї­ни з програмою соціально-економічних реформ, Пре­зидент Л. Кучма констатував фактичний провал аг­рарної політики.

Сільське господарство і досі є най­більш невпорядкованою сферою економіки.

Правда, указ Президента України від 3 грудня 1999 р. «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки» був тим стимулом, що прискорив приватизацію землі. Згідно з офіційною статистикою, в Україні фактично не за­лишилось ні колгоспів, ні колективних сільськогоспо­дарських підприємств (КСП).

Серед причин катастрофічного стану господарсько­го життя спеціалісти називають наступні. Структура виробництва в Україні була підпорядкована імперсь­ким інтересам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]