Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нацек / lection2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
256 Кб
Скачать

Форми державного регулювання інвестиційної діяльності:

  • управління державними інвестиціями;

  • регулювання умов інвестиційної діяльності;

  • контроль за її здійсненням усіма інвесторами та учасниками інвестиційної діяльності.

Управління державними інвестиціями здійснюється загальнодержавними та місцевими органами виконавчої влади. Воно поля­гає у плануванні, організації реалізації інвестиційного процесу, визначенні умов та стимулюванні дій щодо його здійснення. Осно­вою для прийняття рішення про інвестування загальнодержавних бюджетних коштів є: прогнози соціально-економічного розвитку України та її регіонів; схеми розвитку і розміщення продуктивних сил; цільові науково-технічні і комплексні програми; техніко-економічні обґрунтування доцільності інвестицій.

Головним критерієм державних вкладень в економіку повинні бути їхня ефективність та швидка віддача. Прийняття рішення про бюджетні інвестиції ґрунтується на визначенні пріоритетів розвитку національної економіки, які передусім пов'язані зі стабілізацією економіки, розв'язанням довго­термінових завдань, структурною перебудовою економіки, підвищенням рівня життя народу. Пріоритетні об'єкти інвестуються за двома формами — у вигляді бюджетних асигнувань та державного кредиту.

Державні, міждержавні та регіональні інвестиційні проекти і програми, які реалізуються за рахунок бюджетних та позабюджетних коштів, підлягають обов'язковій державній експертизі.

До системи показників індикативного планування інвестицій належать показники, які характеризують загальний обсяг інвестицій та їхню структуру; обсяги проектно-пошукових та будівельно-монтажних робіт.

Обсяг інвестицій обчислюється на основі очіку­ваного приросту виробничих потужностей та основних фондів усіх виробничих галузей, об'єктів соціальної сфери, освіти, науки, культури, охорони здоров'я.

У виробничих галузях очікуване введення потужностей може диференціюватися відповідно до очікуваної структури інвестицій: нове будівництво, реконструкція, технічне переоснащення, розширення діючих виробництв.

Порядок прийняття рішень щодо державних інвестицій

1. Рішення приймаються на основі прогнозів економічного і соціального розвитку країни, схем розвитку і розміщення продуктивних сил, цільових науково-технічних і комплексних програм та техніко-економічних обґрунтувань, що визначають доцільність цих інвестицій.

2. Проекти цільових комплексних державних програм розробляються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України з участю заінтересованих державних органів і громадських організацій, і подаються Кабінетом Міністрів України на затвердження Верховній Раді України у складі Основних напрямів економічного і соціального розвитку республіки.

3. Верховна Рада України затверджує у складі Основних напрямів економічного і соціального розвитку країни обсяги державних інвестицій, здійснюваних за рахунок коштів державного бюджету.

Характеристика інвестиційного процесу в Україні:

  • низькі темпи оновлення виробничого апарату, внаслі­док чого виробничі фонди зношені на 47,5 %;

  • зниження інвес­тиційної активності суб'єктів господарської діяльності;

  • різке зниження частки нагромадження, яка в масштабах національної економіки не перевищує 16 % національного доходу;

  • витратний характер економіки та неефективна структура національного виробництва;

  • дефіцит обігових засобів;

  • скорочення бю­джетного фінансування інвестиційної діяльності.

Основні напрямами інтенсифікації внутрішніх інвестиційних процесів:

  • комплексна податкова реформа, яка забезпечить прозорість, оптимальність і стабільність податкової політики;

  • удосконалення амортизаційної політики; — введення у податкову практику інвестиційного кредиту, який передбачає звільнення від оподаткування прибутку, який направляється на рефінансування;

  • формування механізму довготермінового кредитування підприємств;

  • розвиток ринку капіталів.

Соседние файлы в папке Нацек