Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нацек / lection1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Лекція 1. Національна економіка: загальне та особливе

  1. Предмет і задачі вивчення національної економіки

  2. Функції національної економіки як науки

  3. Національна економіка як система взаємодіючих економічних механізмів

  4. Ознаки та моделі розвитку національних економік

  5. Еволюція розвитку національної економічної системи

  6. Глобалізація та її наслідки для розвитку національних економік

Рекомендована література:

  1. Національна економіка: Підручник./ За ред.проф., к.е.н. П.В. Круша. – К.: Каравела; Піча Ю.В., 2008. – 416 с.

  2. Національна економіка: Навч. посібник. – Львів: „Магнолія 2006”, 2008. – 464 с.

  1. Предмет і задачі вивчення національної економіки

(Слайд 2)Як наукова дисциплiна нацiональна eкономікa становить собою комплексне систематизоване вчення про закономiрностi становлення та функцiонування гoсподарськоi системи суспiльства, а також теоретичнi та методологiчнi пiдходи щодо розробки державної полiтики з питань подальшоro розвитку нацiональної roсподарськї системи.

(Слайд 3)Предметом вивчення дисциплiни "нацiональна економіка" е вся сукупнicть продуктивних сил, економiчних вiдносин, соцiокультурних, полiтичних, морально-етичних традицiй i цiнностей ведення господарської дiяльностi, що встановились у певнiй державi i впливаютъ на особливостi економiчного розвитку.

(Слайд 4)Як явище соцiально-економiчної реалъностi національна економіка - це едина економiчна система суспiльства, в якiй поеднанi умови та фактори виробництва, його результати, сукупнiсть економiчних агентiв i економiчних вiдносин та механiзми гoсподарювання, що у своїй взаемодiї формують единий господарський механiзм нацiї.

(Слайд 5)Національна економікаце система законів і закономірностей, які регулюють процеси та взаємозв’язки в складній господарській системі держави.

(Слайд 6)Суб’єктами національної економіки є домогосподарства, підприємства і держава. Всі вони вступають між собою в певні економічні відносини, що набувають форми вертикальних і горизонтальних зв’язків. Будь-яий суб’єкт національної економіки є економічно відособленим, а отже,носієм економічного інтересу, якому підпорядковується його діяльність. Водночас діяльність всіх економічних суб’єктів у національній економіці повинна підпорядковуватись загальнодержавним інтересам національної безпеки.

Об’єкти національної економіки – є різноманітні природно-господарські та соцекономічні процеси та явища, що відбуваються в ній.

Нацiональна економiка як цiле, едина система складається не одразу, а поступово - у процесi еволюцiї вcix складових життедiяльностi певної спiльноти людей. Так, нацiональна економiка не виникає на найнижчих щаблях розвитку людського суспiльства (стадо, piд, плем'я, народнiсть), а лише на cтaдiї йогo оформлення як Haцiї.

(Слайд 7)Нацiя - це iсторично сформована спiльнiсть людей, що характеризується наявнicтю наступних системоутворюючих ознак:

. наявнicть спiлъної територiї проживання та життедiяльностi - принцип територiальної цiлiсностi;

. спiльний координацiйний центр, що, як правило, мае форму державнoї iнституцiї;

. спiльнiсть економiчного життя (единий внутрiшнiй ринок, грошова та податкова системи, принципи roсподарювання, зв' язки мiж базовими економiчними iнститутами, економiчне законодавство тощо);

. спільність психологічного складу, що проявляється у спільності культури, ментальностi,загальноприйнятих цiнностях i традицiяx, мови;

. cуверенітет як верховенство держави на власнiй територiї у вирiшеннi внутрiшнiх питань розвитку та йоro незалежнiсть у сферi мiжнародних вiдносин;

. нацiональна cвідомість та iдеологiя.

Соседние файлы в папке Нацек