Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нацек / lection1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
203.26 Кб
Скачать
  1. Функції національної економіки як науки

Нацiональна eкoнoмiкa України є цiлiсним органiзмом. Вона об'єднує взаемопов'язану систему галузей, видiв виробництв i територiальних комплексiв. У цiй системi органiчно взаемодiють галузi виробницrва (промисловicть, сiльське господарство, будiвницrво, транспорт, зв'язок тощо) i сфери послуг (ocвітa, охорона здоров'я, культура). Природно, що спiввiдношення зазначених сфер i галузей, тобто структура нацiональної економiки, рiвень розвитку, ефективнiсть функцiонування мають значнi вiдмiнноcтi в рiзних кpaїнax. Чим розширенiша eкoнoмiкa держави, тим досконалiша система господарювання, тим краще використовуються переваги міжнародного подiлy працi, тим вищi економiчна i соцiальна ефективність виробництва та piвень життя населення. Водночас розвиток нацiональної економiки мае гарантуваги екологiчну безпеку населенню.

Вивчення нацiональної економiки дае можливiсть розглядаги всю систему roсподарювання України як едине цiле. Здiйснення макроекономiчного аналiзу сучасних явищ та процесiв, що вiдбуваютьсяв нацiональнiй економiцi є пiдгрунтям для побудови перспективних моделей стратегiчного розвитку економiки в Україні. Як сфера наукового пiзнання, нацiональна eкoнoмiкa виконує такi функцiї:

(Слайд 8)1. Теоретuко-пiзнавальна (гносеологiчна).

сугь iї у пiзнаннi економiчних явищ та процесiв з метою обrpунтування нових тенденцiй та моделей у розвитку нацiональноi eкoнoмiки.

2. Виховна та свiтоглядна.

суть полягає у вихованнi нацiональної cвідомостi населення, пiдвищення рiвня нацiональної економiчної кулыури та aдeквaтнoгo до цього економічного світогляду.

3. Практuчна (прuкладна).

Суть цiєї функцiї полягає в розробцi практичних рекомендацiй на основi здiйснення аналiзу та оцiнки рiзних фiнансових, господарських та органiзацiйно-управлiнських явищ у нацiональнiй економiцi. Це дає можливiсть пiдвищувати якiсть економiчних та управлiнських рiшень.

4. Прогностuчна.

cyrь її полягає в оцiнцi сучасної економiчної кон'юнктури та передбаченнi стратегiчного розвитку рiзних ceктopiв та сфер нaцioнальної економiки, виходячи з критерiїв екзогенногo та ендогенного характеру.

  1. Національна економіка як система взаємодіючих економічних механізмів

Нацiональна економіка - органiзацiйно-економiчна система взаемопов'язаних сфер господарської дiяльностi людей, якiй властива технологiчна та територiально-галузева пропорцiйнiсть, обмежена державними кордонами.

В основi нацiональної економiки є полiтичний та економічний cуверенітет, тобто верховенство державної влади щодо прийняття полiтичних i економiчних рiшень.

(Слайд9)Для національної економіки характерні такі особливостi:

1. Власна структура господарства. ця структура господарства повинна вiдповiдати вимогам нацiональноI безпеки, щоб у випадку екстремальної ситуацiї забезпечити безпеку населенню i самiй eкономiцi.

2. Автономнiсть прийняття вcix економiчних рiшень у вiдповiднocтi до концепцiй розвитку нацiональної економiки.

3. Зовнiшньоекономiчна полiтика, яка спрямована на пiдтримку власних господарюючих суб'єктiв. З проголошенням незалежностi Україна почала здiйснювaти самостiйну зовнiшньоекономiчну полiтику згiдно iз Законом УРСР вiд 03.08.1990 р. "Про економiчну самостiйнiсть УРСР".

Для виникнення i розвитку нацiональної економiки необхiднi такі передумови:

1) поглиблення суспiльного подiлу працi, який сприяє виникненню якiсно нових галузей спецiалiзацiї;

2) формування системи державного регулювання економiкою, яка повинна забезпечити пропорцiйнiсть розвитку, а також пiдтримку пiдприємницьких структур;

3) iнституцiйна система держави.

Дуже важливим чинником ефективної нацiональної економiки є формування громадянського суспiльства. У цьому контекстi можна виокремити блоки iнституцiй:

1) державно-полiтичний блок - це блок, який вирiшує питання державотворення, монiторинrу за виконанням законiв України, норм, законодавчих aктів;

2) соцiально-економiчний блок передбачає вирiшення проблем матерiально-технологiчної бази, духовної та соцiальної бази для розвитку нацiональної економiки;

3) блок екологiчної безпеки передбачає вирiшення питань, пов'язаних з виконанням екологiчного законодавства держави та екологiчноI безпеки населення;

4) Конституцiя України - основний закон розвитку національної економiки (ст. 1, СТ. 2, СТ. 75 Конституцiї України).

Щоб нацiональна eкономікa тривалий час стабiльно розвивалася необхiднi перш за все сприятливе ринкове середовище та ефективна система державного регулювання національної економікu, яка подiляється на дві великі сфери:

1) галузi, якi виробляють товари;

2) галузi, якi надають послуги.

До першої належать: промисловiсть, сiльське господарство,

лiсове господарство i будiвництво.

До другої сфери належать: транспорт, зв'язок, торгiвля, iнформацiйно-обчислювальне обслуговування, загальна комерцiйна дiяльнiсть iз забезпечення функцiй ринку. Сюди входить також охорона здоров'я, соцiальне забезпечення, oсвітa, культура та мистецтво, наука, державне управлiння та iншi галузi.

Особливостi галузевої структури нацiональної економiки залежать вiд територiального подiлу працi, природних i трудових pecypciв, iсторичного розвитку господарства країни.

У нацiональнiй економiцi видiляють фiзичну eкономiкy та грошову.

Основним завдання вивчення нацiональної економiки є вивчення основних економiчних, соцiальних та екологiчних факторiв та сил, якi формують стiйкий рiвень зростання та сталого розвитку національної економiки.

Держава здiйснює економiчну полiтику для забезпечення високого рiвня розвитку нацiональної економiки. для цього потрiбнi такi передумови:

1) поглиблення територiалыюго суспiльного подiлу працi, який сприяє розвитку нових галузей i ceктopiв економiки;

2) формування систем и державного регулювання економiки, яка повинна забезпечувати розвиток нових галузей, якi вiдповiдають iнновацiйнiй моделi;

3) створения сприятливого iнституцiйного середовища для розвитку пiдприеємницької дiяльностi.

(Слайд 10)Критерiями ефективного функціонування національної економікu

1) piвень економiчного зростання, який визначається не тiльки на основi кiлькiсних, але i якiсних параметрiв;

2)рiвепь безробiття;

3) piвень економiчного добробуту кожного громадянина i вiдсутність поляризацiї мiж сукупним попитом багатих i бiдних (наявнiсть середнього класу);

4) piвeнь iнфляцiї;

5) piвень екологiчного та соцiального добробутy.

До речi, сьогоднi piвень доходу на душу населення в Україні становить - 600$, в Польщi -1,5 тис. $, в Нiмеччинi - 2,5 тис. $, в Болгарiї -1,5 тис. $, в країнах Балтики ~ 1,5 тис.$.

6) ефективнiсть виробничої сфери в системi національної економiки;

7) дeтінiзацiя нaцiональної економiки (шляхом формування ефективного правового поля); жорстке регyлювання; покращения економiчного середовища (оподаткування, державне датування, питання диференцiацiї тощо); органiзацiйно-управлiнського середовища. .

Нацiональна економіка розвивається на основi iнституцiй, якi пiдтримують формування громадянського суспiльства. інститyцiї громадянського суспiльства можна подiлити на такi блоки:

~ державно-полiтичнi;

~ соціально-економічні;

~ iстumyції екологічної безпеки.

Соседние файлы в папке Нацек