Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нацек / lection2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
256 Кб
Скачать

1.1. Валовuй вuпуск.

Валовий випуск (ВВ), тобто обсяг рiчного сукупного виробницгва товapiв та послуг, визначається рiзними способами:

  • як сума валового випуску товарів, нетоварних послуг та продуктiв (плюс iмпортне мито);

  • як сума промiжних i первинних витрат (плюс iмпортне мито);

  • як сума промiжного споживання i кiнцевих видаткiв (мінус iмпорт).

Промiжне споживання включає поточнi витрати пiдприємств i органiзацiй на придбання i оплату послуг.

1.2. Валовuй внутрiшнiй продукт. Нацiональнuй обсяг вuробнuцтва.

Даний показник призначений для того, щоб встановити обсяг продукцiї та послуг, вироблених у суспiльствi за певний перiод часу. За методикою, яка використовується в бiльшостi країн, виготовлену нацiональну продукцiю чисельно виражають показником ВВП (Валовий Внутрiшнiй Продукт).

Валовий внутрiшнiй продукт (ВВП) - це сукупна ринкова вартість всього об' єму кінцевого вuробництва товарiв та послуг в економiцi країни за поточний рік.

Кiнцевий продукт - це частина ВВП, що остаточно вuxодить за межi поточного вuробництва i використовується для спожuвання, нагромадження, експорту, а також для замiщення вuтраченux засобiв вuробництва.

Кiнцевий продукт включає продукцiю:

  • використовувану для особистого i суспiльного споживання;

  • призначену для замiщення вибулих основних виробничих i невиробничих фондiв;

використовувану на прирiст виробничих i невиробничих фондiв;

  • спрямовану на прирiст виробничих i споживчих запасiв;

  • використовувану на чистий експорт.

ВВП виключає промiжнi товари, тобто тi, що використовуються для виробництва iнших товapiв: сировину, матерiали, паливо, електроенергію та ін.

Щоб уникнути подвiйного рахунку при вимiрюваннi ВВП, необхiдно пiдсумовувати доданi вартості на кожнiй стадії виробництва.

Додана вартiсть (ДВ) - це вартiсть, яка створена в процесi виробництва на даному пiдприємствi i визначає його реальний внесок у створення вapтocтi конкретного продукту. Додана вартiсть включає заробiтну плату, прибуток, амортизацiю. Додана вартicть визначається як рiзниця мiж виручкою вiд реалiзацiї i вартiстю матерiальних витрат на виробництво i реалiзацiю продукцiї.

1.3. Валовuй нацiональиuй продукт.

Якщо до показника ВВП додати рiзницю мiж надходженнями вiд факторiв виробництва (факторами доходами) з-за кордону та факторними доходами, якi отримали закордоннi iнвестори в країні, то одержимо показник ВНП (Валовий Нацiональний Продукт).

У економiчнiй практицi використовують три методи розрахунку ВНП:

Вuробничий метод розрахунку ВВП полягає в пiдсумовуваннi доданої вартості, створеної всіма галузями економiки (валовий випуск по кожнiй галузi економiки за вирахуванням промiжного споживання ).

ВНП= ∑ (ВВ - МВ)+(НП-С)± ЗР (3.1 )

де ВВ - валовий випуск окремих галузей;

МВ - матерiальнi витрати окремих галузей;

НП - непрямi податки;

С - субсидії;

ЗР - сальдо зовнiшньоекономiчних розрахункiв.

Метод кiнцевого вuкористання (розрахунок ВВП за витратами) полягає в додаваннi вcix видiв витрат, якi видiляються нацiональним рахiвництвом i включаюrься у ВВП (особистi споживчi витрати, валовi приватнi внутрiшнi iнвестицiї, державнi закупки тoвapiв та послуг, чистий експорт).

ВНП=СВ+ВI+ДВ+ЧЕ, (3.2)

де СВ - споживчi витраги (включaюrь витрати домашнiх господарств на різні види товарів та послуг: предмети споживання довгострокового використання, предмети поточного споживання, споживчi витрати на по слуги );

ВI - валовi приватнi iнвестицiї;

ДВ - державнi витраги (об'еднують yci витрати держави, якi

йдуть безпосередньо на виробництво товapiв та послуг);

ЧЕ - чистий експорт (рiзниця мiж обсягами експорту i iмпорту).

Послуги державного сектора оцiнюються не за їхньою ринковою ваpтiстю, а за витратами. Державнi трансфертнi платежi не включаюrься у ВНП, тому що вони не вiдображають зростання поточного виробництва. Урядовi трансфертнi платежi - це державнi виплати iндивiдам, якi не обумовлююrься безпосередньою їхньою участю в суспiльному виробництвi. До урядових трансфертiв належнгь: допомога по безробiттю; пенсiї ветеранам; допомога престарiлим i хворим. Вони призначенi задовольняти певний вид потреб, оскiльки трансферти не призначенi для купiвлi державою поточних тoвapiв та послуг, вони не враховуються при розрахунку BНП.

Розподiльнuй.метод (розрахунок ВВП за доходами) пiдсумовуюrься компоненти, якi формyюrь додану вартiсть (амортизацiя, непрямi податки на пiдприємницьку дiяльнiсть за виключенням субсидiй, винагорода за працю, рентнi платежi, проценти, доход вiд власностi, прибутки корпорацiй).

ВНП=ЗП+Р+I+П+А+НП, (3.3)

де ЗП - заробiтна плата (грошова винагорода за працю робiтникiв i службовцiв, яка включає додатковi виплати на соцiальне забезпечення, соцiальне страхування, виплати з приватних пенсiйних фондiв);

Р - рента (peнтнi доходи, якi отримують домашнi господарства за зданi в оренду землi, примiщення, житло та iн.);

І - процент (виступає у виглядi доходiв вiд грошового капiталу, заощаджуваного домашнiми господарствами);

П - прибуroк (прибуток, який отримують власники одноосiбних господарств, товариств (некорпорнгивний прибyтoк) та корпорацiї (дивiденди + нерозподiлений прибуток);

А - амортизацiя (еквiвалент величини знецiнення основного капiталу за piк);

НП- непрямi податки (встановлююrься в цiнax тoвapiв та послуг, їxнiй розмiр для окремого платника прямо не залежить вiд його доходiв (унiверсальнi акцизи, мито, податок на додану вapтicть).

Повертаючись до ВВП, можемо зазначити, що ВВП включає продукцiю та послуги, якi виробленi резидентами країни протягом року. Резиденти - це:

1) фiзичнi особи України з постiйним мiсцем проживання в нiй;

2) юридичнi особи країни з мiсцезнаходженням у цiй кpaїнi;

3) пiдприємства та органiзацiї - не юридичнi особи, якi cтвopeнi вiдповiдно до законодавства країни, але знаходяться за її межами;

4) дипломатичнi та iншi представництва країни за її межами;

5) закордоннi,фiлiали i представництва резидентiв країни.

Соседние файлы в папке Нацек