Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции валеология.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
593.41 Кб
Скачать

3. Психологічні основи формування в дошкільників позиції творця відносно свого здоров'я.

Психологічною основою формування позиції творця відносно свого здоров'я є наявність у дитини потреби в здоровішому способі життя. Але, такої потреби в дитини дошкільного віку ще немає. Згідно з дослідженнями вікової динаміки значимості здоров'я й здоровішого способу життя, їх пріоритетна роль найчастіше відзначається в представників старшого покоління. В ієрархії цінностей маленької людину домінують гра й спілкування з однолітками. У розумінні дітей роль фізичного, психічного й соціального здоров'я й відповідного здоровішого способу життя ще не знаходить винного місця.

Біологічні потреби (голод, спрага та ін.), потреба в безпеці, любові, властиві дитині, як і дорослому, ні окремо, ні разом не створюють фундаменту потреби в здоровішому способі життя, яке ми повинні віднести до вищої потреби. І її виникнення пряме пов'язане із соціально-гігієнічним середовищем, у якім виховується дитина. Гігієнічно організована соціальне середовище проживання дитину в дошкільній освітній установі є першою й основною умовою розвитку в нього потреби в здоровішому способі життя. Враховуючи, що значну частину свого життя дитина перебуває в дошкільній установі, воно в силу специфіки своєї діяльності й можливостей несе більшу, ніж батьки, відповідальність за виникнення й розвиток цієї потреби. (3)

Мікросередовище дошкільної установи повинна відповідати не тільки санітарно-гігієнічним вимогам. Вона повинна відповідати вимогам гігієни нервової системи, психологічної безпеки, гігієни соціальних відносин. Важливо, наприклад, не тільки те, що дітей у відповідне по режиму час укладають спати, а то, як це роблять, яким образом забезпечують глибокий, здоровіший сон. Крім того, надто важливо забезпечити дітям комфортність при їхньому пробудженні.

Бездоганне забезпечення базових потреб індивіда створює передумови виникнення вищих потреб, до яких ми відносимо потребу в здоров'я й здоровішому способі життя в здоровішої людини.  Ми повинні розуміти, що виховання в дітей цієї потреби — завдання державної важливості, а оздоровча діяльність дошкільної освітньої установи — це довгострокова інвестиція держави в родину, яка повернеться йому у вигляді здоровіших і повноцінних громадян.

Другою по важливості умовою виховання в дітей потреби в здоровішому способі життя є наявність у дошкільній установі спеціальної навчальної програми, яка була б націлена на придбання дітьми комплексу необхідних навичок і звичок догляду за собою, своїм тілом, дбайливого відношення до оточуючих людей, справа в тому, що багато потреб пов'язані зі звичками. Наприклад, людей, що звикла ранком і ввечері чистити зуби, почуває себе досить некомфортно, якщо за якимись причинами позбавлений цієї можливості. У нього виникає потреба очистити порожнину рота. У людини, незнайомого із зубною щіткою, немає потреби не тільки чистити зуби, але навіть полоскати рот. Його це не турбує.

Інший приклад. Якщо людей постійно займається гімнастикою, оздоровчим бігом і т.д., то в певний час у нього наступає почуття "м'язового томління". Організм звик одержувати навантаження і як би просить свого хазяїна: "Ну, давай, побігай!". Почуття м'язового томління пов'язане з позитивними змінами в гормональній сфері, і його поява говорить про наявність у людини потреби в систематичних рухах. Наведені приклади показують, що потреба в здоровішому способі життя викликана особливим внутрішнім станом людини, пов'язаним з почуттям задоволення, комфортності, задоволення.

Педагогам дошкільної установи необхідно скласти перелік звичок (підкреслимо, звичок, а не навичок і вмінь!) здоровішого способу життя, які вони гарантовано зуміють виховати в дітей за час їх перебування в дошкільній установі. При цьому необхідно провести аналіз наявних звичок, як корисних, так і шкідливих. І в першу чергу рятувати дітей від шкідливих. Система заходів, яка для цього буде вибрана, повинна узгоджуватися з родителями кожної вікової групи. Створюючи гігієнічне середовище проживання в дошкільній установі, що припускає забезпечення необхідних умов для придбання дітьми навичок здоровішого способу життя,  ми повинні враховувати ефект затриманого зворотного зв'язку. Його суть полягає в тому, що люди воліють не обтяжувати себе роботою над власним здоров'ям, оскільки результат від витрачених зусиль може бути не відразу помітний і очевидний. Заняття фізкультурою, загартовування приносять відчутний ефект далеко не відразу, частіше через місяці й навіть роки. Люди, а тим більше діти, цього не розуміють, і найчастіше їм цього не пояснюють. Не одержавши швидких результатів від корисних для свого здоров'я дій, діти втрачають до них інтерес і виконують їх механічно (так треба), а якщо з'являється можливість, те попросту увиливают. Ефект затриманого зворотного зв'язку — одна з головних причин негігієнічної поведінки дітей і дорослих, зневаги ними правилами здоровішого способу життя.  Ми повинні враховувати специфіку цього ефекту при організації оздоровчої роботи й подбати про те, щоб самим не потрапити в цю пастку. У програмі, що формує в дітей звички здоровішого способу життя, повинен бути врахований кращий досвід сімейного виховання. У дошкільній установі в буквальнім значенні повинна бути введена мода на здоров'я серед батьків і співробітників. Кращий їхній досвід повинен стати надбанням колективу батьків і педагогів. І в цьому змісті не настільки важливі пропоновані технології оздоровлення, скільки методи й засобу швидкого придбання звичок  здоровішого способу життя. Від звички до потреби — від потреби до здоровішого способу життя — таким повинен бути алгоритм діяльності дошкільної освітньої установи.

Третьою умовою формування в дітей потреби в здоровішому способі життя є оволодіння системою понять про свій організм, здоров'я й здоровішому способі життя.

Потреба в здоров'я й здоровішому способі життя в дитини формується також на основі вистав про самий себе, своїх фізичні й особистісні можливості, про те, що для здоров'я шкідливо, а що корисно. Наприклад, шкідливо не чистити зуби, не стригти нігті, не займатися гімнастикою. Ці знання діти здобувають на спеціальних заняттях.

Система знань про свій організм, здоров'я являє собою цілісний інтегрований курс із іншими освітніми областями. Цей курс, незважаючи на те, що деяка частина його змісту збігається зі змістом широко розповсюдженого в системі дошкільного утвору Росії курсу ОБЖ, має ряд істотних відмінностей, у тому числі й за методикою організації  занять. По-перше, цей курс легко інтегрується в інші освітні курси, що дозволяє "укладатися" у відведене для занять час і не перевантажувати дітей. По-друге, методика організації занять націлює педагога на те, щоб діти повною мірою були суб'єктами освітнього процесу, діти повинні самі сформулювати відповідні висновки, подібно .героєві з добутку В.Маяковського: "...і сказала кроха — буду робити добре, а не буду погано". По-третє, на цих заняттях діти повинні освоювати практику самомоніторингу здоров'я.

По-четверте, зміст занять повинний повною мірою відповідати практиці фізкультурно-оздоровчої роботи, проведеної в дошкільній установі. Стаючи активними учасниками освітнього процесу, відчуваючи його органічний зв'язок з тим, що вимагають від них у плані догляду за своїм тілом дорослі, діти повніше усвідомлюють зв'язок між станом свого організму і їх власною турботою про нього.

Четвертою умовою формування позиції творця свого здоров'я є реалізація принципу резонансу при організації фізичного виховання дітей. Сутність його полягає в створенні дорослими незліченних ситуацій для нескінченного прояву дітьми своїх зростаючих фізичних можливостей. Адекватно оцінюючи актуальні можливості, бачачи перспективи їх росту, дитина починає вишиковувати образ себе "майбутнього". Мало того, він починає любити цей образ і прагне до досягнення цього ідеалу. Звідси випливає, що дорослі повинні мати вистави про "ідеали" дітей і допомагати в їхній актуалізації. Вони повинні вміти "організувати" успіх кожній дитині. Почуваючи підтримку, бачачи свої зростаючі можливості, дитина прагне до нових фізичних і особистісних досягнень або, говорячи психологічною мовою, встає на шлях саморозвитку й самовиховання. Керування дитиною в цьому випадку починає поступатися місцем самоврядуванню.

Лекція 16. Технологія забезпечення оптимального психічного здоров’я дошкільників (4 години)

План