Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции валеология.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
593.41 Кб
Скачать

2. Впровадження медико-психолого-педагогічного супроводу розвитку дітей в контексті реалізації здоров’язберігаючої функції днз.

Перед дошкільними освітніми установами все глобальніше постає завдання розроблення здоров'язбережувальних та здоров'яформуючих технологій, які б сприяли не лише максимальному розвитку фізичного тіла дошкільнят, а й їх психіки, формуванню духовності, навичок комунікативності. Тобто, формувати здоров'я як багатоскладову категорію, у якові входити фізична, психічна, духовна й соціальна складові

Найбільш сучасною і ефективною, на наш погляд, формою здійснення вищеозначеного є супровід, оскільки, не зменшуючи ролі активності особистості, супровід дасть можливість створювати умови для самопізнання й саморозвитку дитини; що не виключає, у разі необхідності, надання допомоги й підтримки дошкільникам та їх батькам. Саме супровід покликаний попередити можливі відхилення та ускладнення, орієнтувати на профілактичну діяльність, яка дає можливість спочатку виключити вияви дефектів. Отут існує принцип переходу від допомоги й підтримки до задіяння механізмів саморегуляції й саморозвитку всіх ланок, що беруть доля в даному процесі.

У контексті здоров’язберігаючої діяльності ДНЗ актуальним є здійснення медико-психолого-педагогічного супроводу розвитку вихованців за трьома взаємопов’язаними напрямками: медичним, психологічним та педагогічним. Дана робота охоплює питання адаптації дітей у соціумі, охорони й укріплення психофізичного здоров'я, забезпечення особистісного та інтелектуального розвитку вихованців, а також здійснення необхідної профілактики і корекції відхилень розвитку, взаємодії із сім’єю для забезпечення повноцінного розвитку дитини

Для найбільш ефективної реалізації медико-психолого-педагогічного супроводу розвитку вихованців у ДНЗ створюється медико-психолого-педагогічна служба. ЇЇ основне призначення - забезпечення психофізичного здоров'я й емоційного комфорту дітей; психологічний супровід дітей у період адаптації і створення сприятливих розумів для розвитку особистості дитини. У складі служби, крім керівника, є медичний блок ( лікар-педіатр та медичні сестри з масажу, ЛФК, фітотерапії), психологічний (психолог ДНЗ) та педагогічний блок (соціальний педагог, логопед, найбільш досвідчені в даному питання педагоги ДНЗ). Напрямками роботи МППС є:

1.     Організація психологічного супроводу дітей у період адаптації.

2.     Збереження психофізичного здоров'я дітей у ДНЗ.

3.    Вивчення рівня і особливостей фізичного, емоційно-вольового та особистісного розвитку дитини, її пізнавальної сфери (мовлення, пам'яті, уваги); виявлення порушень.

4.     Розробка рекомендацій вихователям, педагогам і батькам для забезпечення диференційованого підходу до дітей.

5.     Розробка і реалізація індивідуальних та групових профілактичних, корекційних програм (щодо різних аспектів здоров'я вихованців).

6.    Організація здоров’язберігаючих заходів у ДНЗ (оздоровча гімнастика, загартування, психогімнастика, масаж, вітаміно-, фіто- й киснетерапія, релаксація, музико- та арт-терапія тощо).

7.     Моніторинг розвитку.

8.     Робота з обдарованими дітьми.

9.     Соціальна діагностика сім'ї. Виявлення сімей групи ризику й робота з ними.

10.  Консультаційна робота з батьками і педагогами.

На нашу думку, організована таким чином здоров'язберігаюча діяльність дошкільного навчального заставі забезпечує єдність дій педагогічної, психологічної та медичної служб зі збереження й розвитку всіх аспектів здоров'я шкірного вихованця з урахуванням особистісно орієнтованого підходу, з застосуванням відповідних цій парадигмі сучасних інноваційних технологій та принципів індивідуалізації, диференціації, вибірковості тощо.

Отже, головне в роботі дошкільного закладу – турбота про здоров'я дітей, адже здоровий малюк легше сприймає виховні впливи, швидше набуває необхідних умінь та навичок, краще пристосовується до змін навколишньої дійсності.