Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.вказывки для заочников 2007.doc
Скачиваний:
722
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
598.02 Кб
Скачать

Розділ 1

  1. Об’єкт, предмет і завдання дисципліни.

  2. Трудові ресурси і трудовий потенціал суспільства.

  3. Праця як сфера життєдіяльності й основний чинник виробництва.

Розділ 2

  1. Соціально-трудові відносини як система.

  2. Механізм функціонування системи соціально-трудових відносин: організаційні аспекти.

  3. Соціальне партнерство.

  4. Ринок праці і його регулювання.

  5. Соціально-трудові відносини зайнятості.

Розділ 3

  1. Планування праці.

  2. Організація праці.

  3. Продуктивність і ефективність праці.

  4. Політика доходів і оплати праці.

  5. Аналіз, звітність і аудит у сфері праці.

Розділ 4

  1. Моніторинг соціально-трудової сфери як інструмент регулювання та удосконалення соціально-трудових відносин.

  2. Міжнародна організація праці та її вплив на розвиток соціально-трудових відносин.

  3. Міжнародний досвід регулювання соціально-трудових відносин.

Основними формами організації навчанняє лекції, семінари, самостійна робота студентів. Курс «Економіка праці та соціально-трудові відносини» вивчається студентами денної та заочної форм навчання у п’ятому семестрі наприкінці якого складаютьіспит.

Контрольні заходи, що застосовуються під час вивчення курсу, включають: поточний, проміжний, підсумковий контроль (семестровий).

Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських та індивідуальних занять у вигляді теоретичних співбесід, рішення практичних і тестових завдань, написання студентами контрольних робіт, який має на меті перевірку рівня підготовленості студентів до виконання конкретної роботи.

Проміжний контроль практикується на певних етапах вивчення матеріалу, під час проведення лабораторних занять, у вигляді тестування студентів за основними розділами курсу, тощо. Це перевірка знань студента після закінчення логічно завершеної частини навчального матеріалу.

Семестровий контроль для спеціальності “Міжнародна економіка” проводиться у формі семестрового іспиту. Семестровий іспит – це форма перевірки засвоєння студентом теоретичного та практичного матеріалу з вищезазначеної дисципліни, розвитку його творчого мислення, набутих навичок, умінь застосовувати їх при вирішенні практичних завдань.

Іспит складається студентами в період, визначений навчальним планом, в термін, передбачений розкладом. Студент вважається допущеним до семестрового контролю, якщо він виконав усі види робіт, передбачені робочим тематичним планом на семестр та був атестованим з навчальної дисципліни.

Результати складення іспитів оцінюються за традиційною системою - за чотирьох бальною шкалою: “відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”.

Оцінка “відмінно” – на питання отримані повні і правильні відповіді; студент показав знання теоретичного матеріалу, уміння аналізувати конкретну ситуацію і приймати правильне та оптимальне рішення; матеріал викладено послідовно і логічно.

Оцінка “добре” – на питання отримані повні і правильні відповіді; студент показав знання теоретичного матеріалу, однак при оцінці конкретної ситуації прийняв нераціональне або неоптимальне рішення.

Оцінка “задовільно” – значна частина завдання виконана не в повному обсязі, зроблені незначні помилки при виконанні практичних завдань та прийнятті рішень.

Оцінка “незадовільно” – більша частина завдання виконана не в повному обсязі, зроблені значні помилки при виконанні практичних завдань, в практичній частині прийняте неправильне рішення.

Одним з етапів самостійної підготовки студентів є написання рефератів за вивченим курсом. Реферат – особиста наукова праця, що підтверджує придбані теоретичні знання, практичні навички та вміння. Виконання реферативної роботи є формою самостійної роботи студента під керівництвом наукового керівника.

Курс “Економіка праці та соціально-трудові відносини” вивчається студентами спеціальності “Міжнародна економіка” (заочної форми навчання) у п’ятому семестрі (108 годин), наприкінці якого вони складають іспит.

Для заочної форми навчання:

Лекційний курс – 10 годин;

Семінари – 6 годин;

Самостійна робота студентів – 92 годин.