Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.вказывки для заочников 2007 - копия.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
286.21 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

МАРІУПОЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА “ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ”

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до вивчення курсу “ЕКОНОМІКА ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ”

для студентів спеціальності 7.050103 “Міжнародна економіка”

заочної форми навчання

Затверджено на засіданні

кафедри економічної теорії

протокол № 1 від 29.08.2007р.

Маріуполь - 2007

ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Комплексна контрольна робота виконується студентами спеціальності “Міжнародна економіка” заочної форми навчання наприкінці вивчення курсу “Економіка праці та соціально-трудові відносини”. Комплексна контрольна робота складається з трьох частин: 1) виконання завдання для самостійної роботи за допомогою комп’ютерної техніки, 2) теоретичних питань, 3) практичних розрахункових завдань. Завдання для комплексної контрольної роботи надаються викладачем. Варіант контрольної роботи студента визначається номером у списку обліку академгрупи по запропонованій таблиці 1.

Зміст теоретичного розділу роботи має відповідати сучасному рівню розвитку економічної науки. У текстовій частині висвітлюються всі питання, передбачені планом контрольної роботи.

Висвітлення питань контрольної роботи слід супроводжувати аналізом статистичних даних, прикладами з практики господарювання підприємств. Необхідно також показати уміння зіставляти різні підходи до вирішення тих чи інших проблем, самостійно робити висновки на основі вивченої літератури, зібраного, опрацьованого і узагальненого фактичного матеріалу.

У розрахунковій частині контрольної роботи необхідно обґрунтувати розв’язок конкретної задачі.

У контрольній роботі студент повинен всебічно і глибоко розкрити зміст теоретичних та практичних питань, показати добрі знання літературних джерел і нормативних актів.

При написанні контрольної роботи необхідно посилатися на авторів і джерела, з яких запозичені матеріали або окремі результати. Наведені у роботі цифрові дані, цитати, таблиці, якщо вони взяті з першоджерел, мають супроводжуватися посиланнями на ці джере­ла. Посилання в тексті роботи на джерела слід зазначати порядковим номером за списком використаних джерел, виділеним двома квадратними дужками, наприклад: ... [11, с.325-326], де 11 – порядковий номер у списку використаних джерел; с.325-326 – сторінки розміщення інформаційного матеріалу.

Зміст роботи має відповідати плану і відображати суть питань, що розглядаються та оформлена згідно вимог.

Обсяг контрольної роботи – 20-25 сторінок формату А4.

Виправлення, закреслювання, вставлення, скороченні слів та використання абревіатур (крім загальноприйнятих) у готовому тексті не дозволяються.

Підбір літератури, статистичної інформації та інших матеріалів

Навчальну та спеціальну літературу для виконання контрольної роботи студент підбирає самостійно, використовуючи для цього бібліотечний каталог.

Особливу увагу слід звернути на першоджерела, періодичні видання, наукові статті, передовий виробничий досвід, нормативні акти. Користуватися необхідно лише новими виданнями та останніми редакціями нормативних актів.

Велику інформаційну цінність має статистичний матеріал і практичні дані підприємства (організації). Статистичну інформацію можна знайти у спеціальних виданнях Держкомстату України та періодичних виданнях, газеті “Урядовий кур’єр” тощо.

Зібраний статистичний матеріал необхідно опрацювати, згрупувати, подати в таблицях, проаналізувати.

Список використаних літературних джерел та інших матеріалів необхідно систематизувати та розмістити в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків. Список подається після тексту контрольної роботи. Бібліографічний опис джерел складають відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи: для книг — вказуються автор, назва книги, номер тому, час­тини, місце видання (місто), назва видавництва, рік видання, кількість сторінок; для журналів — автор статті, її назва, назва журналу, рік і номер видання, номер сторінки; для газет — автор статті, її назва, назва газети, дата випуску.

Викладення змісту контрольної роботи

Зібраний, вивчений і опрацьований матеріал з контрольної роботи необхідно викладати відповідно до плану роботи. Кожне пи­тання та розв’язання завдання, зазначене в плані роботи, має починатися з нової сторінки із своїм заголовком.

Кожна сторінка, починаючи з плану роботи, нумерується в пра­вому верхньому куті аркуша.

Назви таблиць повинні відображати зміст цифрової інформації. Таблицю розміщують після першого посилання на неї в тексті.

Робота має бути виконана печатним текстом (надрукована на машинці чи на комп’ютері), або написана чітким, розбірливим почерком, грамот­но і охайно, чорнилами (пастою) чорно­го або синього кольору,

Після тексту роботи перед списком літератури студент ставить свій підпис і дату виконання роботи.

Контрольна робота виконується відповідно до вимог цих мето­дичних вказівок, інакше вона не буде допущена до захисту, незалеж­но від її змісту.

Закінчена контрольна робота подається студентом лаборанту кафедри економічної теорії, менеджменту та маркетингу для її реєстрації, у термін, визначений відповідним графіком.

Перевірка і захист контрольної роботи

Контрольну роботу перевіряє викладач кафедри економічної теорії, який викладає дисципліну “Економіка праці та соціально-трудові відносини”. Якщо рецензія на роботу схвальна, то робота допускається до захисту.

Якщо робота написана з порушенням вимог, її повертають для доопрацювання. До другого варіанту контрольної роботи студент обов’язково додає перший варіант та рецензію до нього.

Дату і час захисту контрольної роботи встановлює викладач. Робота за­раховується тільки за підсумками співбесіди її автора з викладачем.

Здати екзамен з курсу “Економіка підприємства” студент може тільки після захисту контрольної роботи, який заноситься в екзаменаційну відомість і залікову книжку.