Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_Kriminalny_protses_2013-2014.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
462.85 Кб
Скачать

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Навчальна дисципліна «Кримінальний процес» має предметом вивчення передбачений законом порядок провадження в кримінальних справах. Передбачає опанування певним інструментарієм науки кримінального процесу, вивчення предмету науки кримінального процесу і головних її категорій, принципів кримінально-процесуальної діяльності і правового статусу її суб'єктів, порядку порушення та розслідування кримінальних справ, порядку провадження справ в суді першої інстанції, порядку перегляду вироків, постанов та ухвал суду, порядку розгляду питань, що виникають при виконанні вироків.

«Кримінальний процес» як навчальна дисципліна ґрунтується на базі науки кримінального процесу, кримінально-процесуального права і практики його застосування судами, прокуратурою, органами дізнання, слідчими, адвокатами.

Метою викладання кримінального процесу є розкриття його значення в забезпеченні захисту особи, її прав і свобод, власності, а також прав підприємств, установ і організацій від злочинних посягань і тим самим в зміцненні законності і правопорядку, охороні інтересів держави і суспільства.

Курс кримінального процесу України поділяється на чотири змістовних модулі: загальні положення, досудове розслідування, судове провадження, особливі порядки кримінального провадження.

Кримінальний процес відноситься до фундаментальних нормативних, професійно-орієнтованих юридичних дисциплін і посідає провідне місце в професійній підготовці юристів.

Вивчення кримінального процесу передбачає опанування знаннями та вміннями, достатніми для забезпечення надійного захисту прав і свобод людини, вирішення задач правосуддя.

МЕТА ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ:

1) Науково-юридична:

- поглиблене вивчення студентами всіх положень кримінально-процесуального законодавства та механізмів його застосування в практичній діяльності;

- придбання студентами навичок і вмінь ефективного застосування процесуального законодавства для забезпечення встановлення об'єктивної істини, захисту прав і свобод громадян, справедливості правосуддя;

- опанування студентами необхідною науково-методологічною підготовкою, яка забезпечує їм бачення проблем законодавства і практики його застосування, шляхів їх розв'язання, з використанням навичок творчого мислення та удосконалення свого професійного рівня;

- формування навичок прийняття юридичних рішень та складання юридичних документів по кримінальних справах, опанування логікою і офіційною діловою мовою юридичних документів;

2) Загально - освітня:

- підвищення правової культури та ерудиції фахівців, оволодіння досвідом інших держав по здійсненню правосуддя та науковими ідеями в цій сфері;

3) Виховна:

- формування впевненості фахівців в благодійності ідей правової держави і необхідності їх реалізації в кримінально-процесуальній діяльності, відданості ідеям істини, добра, справедливості і законності, почуття відповідальності перед суспільством, державою і людиною.

ЗАВДАННЯ КУРСУ: ознайомити студентів зі станом основних проблем науки кримінального процесу; функціями судової влади в кримінальному судочинстві; предметом кримінально-процесуального права; джерелами кримінально-процесуального права та їх структурою; теорією прийняття процесуальних рішень, вимогами закону до їх захисту та структури; кримінально-процесуальними засобами доказування обставин, що підлягають установленню у справі; процесуальними гарантії захисту прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб; способами тлумачення і застосування кримінально-процесуальних норм; процесуальними методами і формами попередження злочинів; процесуальними формами взаємодії органів та осіб, що здійснюють кримінально-процесуальну діяльність між собою, а також з іншими державними органами; в результаті вивчення курсу студенти повинні вміти: використовувати дані науки кримінального процесу при тлумаченні та застосуванні норм кримінально-процесуального права; орієнтуватися в системі кримінально-процесуального права та в судовій практиці з кримінальних справ; збирати фактичні дані, аналізувати і оцінювати їх достатність для прийняття правомірних процесуальних рішень; організовувати виконання прийнятих рішень.

Програма побудована за вимогами кредитно-трансферної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджена з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).

Програма складається з 4-х змістовних модулів:

Модуль 1 – Загальні положення.

Модуль 2 – Досудове розслідування.

Модуль 3 – Судове провадження.

Модуль 4 – Особливі порядки кримінального провадження

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ФУНКЦІОНАЛЬНИХ МОДУЛІВ.

Змістовий теоретичний модуль – це виклад змісту навчальної дисципліни у формі лекцій.

Змістовий практичний модуль – це проведення семінарських та практичних занять з рейтинговою оцінкою знань студентів.

Модуль самостійної роботи студентів - це самостійне виконання студентами системи завдань, які спрямовані на поглиблення вивчення змісту матеріалу відповідної теми навчальної дисципліни. Самостійна робота студентів передбачає індивідуальне засвоєння матеріалу, який дається у формі лекційних занять, а також матеріалу, який опрацьовується у формі семінарських. Формами контролю засвоєння матеріалу шляхом самопідготовки є співбесіда, доповіді, практичні завдання, контрольні роботи.

З метою більш глибокого вивчення важливих та складних для засвоєння питань, пропонується підготовка доповідей з тем, вказаних до окремих занять. До семінарських занять доцільно готувати доповіді, користуючись переліком літератури. Доповіді повинні готуватись з врахуванням вимог що ставляться до студентських наукових робіт. Обсяг 7-10 друкованих сторінок; структура – план, вступ, текст, висновки, список літератури (щонайменше п’ять джерел). Доповіді заслуховуються під час проведення семінарських занять.

Модуль індивідуальної роботи студентів з викладачем – це система консультацій та індивідуальної роботи викладача, яка спрямована на надання науково – методичної допомоги студентам при виконанні ними завдань самостійної роботи, а також перевірка й рейтингова оцінка виконаних студентами завдань.

Контрольно-оцінювальний модуль – це організація модульного та підсумкового контролю з вивчення навчальної дисципліни. Вона передбачає підведення підсумків рейтингових оцінок успішності студента за практичний модуль, модуль самостійної роботи, модуль індивідуальної роботи з викладачем й тестовий контроль знань за замістом програм модулів.

Важливою умовою вивчення навчальної дисципліни є перевірка набутих студентами знань і вмінь. З метою формування у майбутніх фахівців особистої відповідальності за здобуття знань з дисципліни, стимулювання й заохочення повсякденної систематичної роботи студентів, підвищення самостійності в навчанні, забезпечення об’єктивності оцінки знань та зменшення випадковості у підсумковій оцінці запроваджується рейтингова система оцінки знань студентів.

Рейтинг – це комплексний показник успішності студента при вивченні дисципліни. Навчальні досягнення студента оцінюються кількісно у балах. Це числовий показник якості його роботи порівняно з максимально можливою кількістю балів та з успіхами однокурсників.

Алгоритм запровадження цієї системи при вивченні дисципліни такий:

  • рейтингова оцінка за опанування студентом програмового змісту дисципліни встановлюється за сумою балів за всі модулі;

  • при вивченні кожного модуля програми навчальної дисципліни, відповідною кількістю балів оцінюється виконання студентом завдань змістового практичного модуля, модуля самостійної роботи студентів, виконання тесту;

  • максимальна кількість балів за вивчення дисципліни складає 100 балів за 5 семестр, та 100 балів за 6 семестр.

Загальний обсяг годин для вивчення дисципліни складає 234 години.

Завершується вивчення дисципліни складанням ПМК (3 семестр), екзамену (4 семестр).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]