Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programma_Zhitlove_pravo.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
354.3 Кб
Скачать

41

МІНСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МАРІУПОЛЬСКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ПРАВОЗНАВСТВА

Затверджую:

Проректор з навчальної роботи

____________ Ю.В. Волошин

“___”_______________ 2007р.

ПРОГРАМА

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦІПЛІНИ

“ЖИТЛОВЕ ПРАВО”

(за вимогами кредитно-модульної системи)

МАРІУПОЛЬ – 2007

УДК

ББК

Колосов Р.В.

Житлове право. Програма для навчальної дисципліни. – Маріуполь: МДГУ, 2007.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

В умовах занепаду житлово-комунального господарства великого значення набуває розробка наукової концепції, на підставі якої можна було поетапно здійснити його реформування. Одним з основних етапів цього є викладення і опанування такої дисципліни як “Житлове право”.

Курс “Житлове право” об’єднує в собі теоретичні положення

Для виконання цього завдання потрібним є аналіз не тільки нормативної, навчальної, наукової літератури, а і вивчення базових положень конституційного, адміністративного та цивільного права. Це пов’язане з тим, що навчальна дисципліна “Житлове право” є комплексною, і поєднує в собі норми чи навіть окремі інститути цих галузей права.

Програма курсу “Житлове право”, згідно з навчальним планом передбачає 64 годин, з них для студентів очної форми навчання: лекційних – 10 годин, семінарських – 18 годин, для студентів заочної форми навчання – 8 лекційних годин та 6 семінарських. СРС

З метою контролю якості знань передбачається поточний контроль у вигляді виконання контрольних робіт, написання рефератів.

МЕТА: полягає у формуванні теоретичних положень “Житлового права”, вивчення його окремих інститутів.

ЗАВДАННЯ: полягає у вивченні таких базових положень як поняття та предмет житлового права, правове регулювання договору найму житла, приватизація державного житлового фонду, правова регламентація ОСББ, відповідальність за порушення житлового законодавства, тощо.

Методи навчання: лекції, семінари, реферування.

МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ: оцінювання усних і письмових відповідей на семінарських заняттях, модульні контрольні роботи.

МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: опорні конспекти лекцій.

Навчальна програма розрахована на студентів, які навчаються за освітньо-кваліфакійними програмами підготовки бакалавра.

Програма побудована за вимогами кредитно модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджена з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS).

ОПИС ПРЕДМЕТА КУРСУ

Курс:

підготовка бакалаврів

Напрям, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів ECTS: 1,5.

Модулів: 2

Змістових модулів: 2

Загальна кількість годин: 64

Тижневих годин:

0395

правознавство

бакалавр

Обов’язкова

Рік підготовки: 4 семестр

Лекції (теоретична підготовка)

10 годин

Семінари: 18год.

Самостійна робота: 36 год.

Вид контролю: залік.

ОРІЄНТОВАНА СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ КУРСУ

Тема

Лекції

Семінарські та

практичні

заняття

Самостійна

робота

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ №1

Тема №1

Житлове право України як

галузь права та галузь законодавства

2

2

2

Тема №2

Суб’єкти житлових правовідносин та їх правове становище

2

2

Тема №3

Житловий фонд України та його види

2

2

2

Тема №4

Правове регулювання забезпечення громадян України права на житло у державному житловому фонді

2

4

Тема №5

Правове регулювання права користування громадянами житлом у державному житловому фонді

2

4

Тема №6

Виселення з житлових приміщень державного та комунального житлового фонду

2

2

2

Усього годин

6

12

16

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ №2

Тема №7

Приватизація державного житлового фонду

2

2

4

Тема №8

Правове регулювання користування службовими житловими приміщеннями та гуртожитками

2

4

Тема №9

Правове регулювання та користування жилими приміщеннями в будинках ЖБК (житлово-будівельних кооперативів) та МЖК (молодіжний житловий комплекс).

2

Тема № 10

Правочини з житлом

4

Тема №11

Правове положення ОСББ

(об’єднання співвласників багатоквартирного будинку)

2

2

2

Тема №12

Відповідальність за порушення житлового законодавства.

4

Сума залікових

балів

4

6

20

Усього годин

10

18

36

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ №1

Тема 1. Житлове право України як галузь права та законодавства

Поняття житлового права, його предмет. Методи юридичного регулювання житлових відносин. Система житлового права, його місце у правовій системі України. Функції житлового права. Принципи житлового права. Співвідношення житлового права з конституційним, цивільним, кримінальним, тощо. Житлове право України як навчальна дисципліна та галузь юриспруденції.

Джерела житлового законодавства як комплексної галузі законодавства України. Завдання житлового законодавства. Сучасні тенденції розвитку цієї галузі юридичної науки в Україні. Конституційне право на житло, його зміст та законодавчі гарантії їх дотримання. Форми реалізації конституційних норм на житло. Поняття та правове регулювання житлових правовідносин, їх види.

Тема 2. Суб'єкти житлових правовідносин та їх правове становище

Суб'єкти і об'єкти житлового законодавства. Права і обов'язки іноземних громадян та осіб без громадянства у житлових відносинах.

Громадяни України та інші фізичні особи як суб'єкти житлових правовідносин. Органи виконавчої влади як суб'єкти цих правовідносин, їх компетенція. Органи місцевого самоврядування. Об'єднання громадян як суб'єкти житлових правовідносин. Органи спеціальної компетенції.

Управління державним житловим фондом. Компетенція рад, виконкомів місцевих рад, місцевої державної адміністрації у галузі управління державним житловим фондом.

Органи управління відомчим житловим фондом, житловим фондом підприємства. Особливості виникнення житлових правовідносин у державному житловому фонді. Державний облік житлового фонду.

Тема 3. Житловий фонд України та його види

Поняття житлового фонду України, його характеристика, призначення та складові. Юридична класифікація житлових будинків і приміщень. Приватний житловий фонд, його структура, особливості регулювання житлових відносин. Правові підстави виникнення цих відносин у приватному житловому фонді.

Поняття житлового фонду як об'єкта колективної (спільної) власності. Структура цього фонду. Особливості правового регулювання житлових відносин у будинках колективного фонду. Житловий фонд житлових і житлово-будівельних кооперативів.

Особливості виникнення житлових правовідносин у колективному житловому фонді.

Державний житловий фонд, його структура. Особливості правового регулювання житлових правовідносин у будинках і житлових приміщеннях; зведених або набутих іншим законним шляхом за рахунок власних коштів підприємств (житловий фонд підприємства).

Тема 4. Правове регулювання забезпечення громадянам України прав на житло у державному житловому фонді

Право на одержання квартири у будинках державного і колективного житлового фонду. Квартирний облік. Умови та підстави прийняття громадян на квартирний облік. Юридичні підстави визнання громадян такими, що потребують поліпшення житлових умов.

Облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов за місцем проживання. Облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов за місцем роботи. Порядок ведення обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Підстави зняття з квартирного обліку громадян. Перенесення черговості громадян, які перебувають на квартирному обліку для поліпшення житлових умов. Підстави виключення з квартирного обліку.

Особливості прийняття на облік громадян для поліпшення житлових умов у будинках житлового колективного фонду. Надання житлових приміщень. Випадки надання громадянам житлової площі незалежно від перебування на обліку для поліпшення житлових умов.

Першочергове та позачергове надання житлових приміщень. Норма житлової площі, що надається громадянам, її значення, співвідношення з іншими нормами (обліковою нормою, нормою середньої забезпеченості житлом). Вимоги, що висуваються до житлових приміщень. Врахування інтересів громадян при наданні квартир. Надання приміщень у квартирі, де мешкає два або більше наймачів.

Порядок надання житла у будинках житлового фонду місцевих рад. Порядок надання житла у будинках відомчого житлового фонду.

Особливості порядку надання помешкання у будинках, що належать до колективного житлового фонду. Гласність при розподілі житла.

Ордер на житлове приміщення. Співвідношення ордера на квартиру з рішенням про його надання. Правове значення ордера на вселення у квартири в будинках житлових і житлово-будівельних кооперативів. Правові підстави визнання ордера на житло недійсним.

Право громадян, які одержали житлове приміщення у будинках державного житлового фонду, на приватизацію квартири, її оренду або користування за договором найму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]