Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programma_Zhitlove_pravo.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
354.3 Кб
Скачать

Тема № 11

ПРАВОВИЙ СТАТУС ОБ'ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ

БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ

1. Порядок створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку.

2. Членство в об'єднанні.

3. Повноваження об'єднання співвласників та його статутних органів.

Методичні рекомендації

1. При розкритті порядку створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку слід звернутися до термінології, яка існує в деяких країнах світу, дати пояснення поняття "кондомініум", визначити його походження.

Аналіз нормативної бази (Постанова Кабінету Міністрів України № 588 від 31 липня 1995 р. та Закон "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку") має спиратися на порівняння з іншими шляхами організації утримання житла, і зокрема це можна проілюструвати на прикладі кооперативів, мешканці яких сплатили пай і також мають незалежне право власності на свої квартири, утримують та використовують неподільне і загальне майно будинку.

Далі необхідно визначити мету, створення, завдання, функції об'єднання і зазначити, що воно не має на меті одержання прибутку для розподілу між членами об’єднання.

Створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку необхідно розглядати через дотримання основних процедурних стадій — ініціативної, установчої, реєстраційної, кожна з яких має свої особливості.

Окремо слід визначити зміст статутних документів об'єднання співвласників, який має відповідати Типовому статуту, хоча статут може містити й інші важливі положення. Для дискусії, розглядаючи статутні вимоги, можна характеризувати положення, за якими може бути обмежено права власника.

2. Для розгляду другого питання слід відокремити суб'єктний склад, зазначивши, що членом об'єднання може бути фізична чи юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку. Членство в об'єднанні є добровільним і може набуватися водночас зі створенням об'єднання при проведенні установчих зборів, а також індивідуально, на основі письмової заяви, в будь-який момент його існування. Варто пояснити, що хоча порядок прийняття до об'єднання визначається статутом, він не повинен суперечити іншим нормативним документам. Окремо слід зупинитися на особливих підставах припинення членства в об'єднанні та способах припинення діяльності об'єднання як юридичної особи.

Права і обов'язки членів об'єднання багатоквартирного житлового будинку варто розкривати через порівняльний аналіз прав і обов'язків мешканців та членів інших житлових фондів.

3. Повноваженням об'єднання співвласників та його статутних органів, створенню органів управління, визначенню умов їхньої діяльності слід присвятити окремий розгляд. При цьому необхідно зазначити, що реалізація прав наймачів здійснюється за дорученням загальних зборів та відповідно до статуту об'єднання. Спеціально створені уповноважені органи об'єднання мають не лише права, а й чітко визначені обов'язки. Окремо слід проаналізувати повноваження органів управління об'єднання (загальних зборів, правління, ревізійної комісії).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]