Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAVO_KURSOVAYa_20.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
68.33 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Маріупольський державний університет

Економіко-правовий факультет

кафедра конституційного, адміністративного та міжнародного права

До захисту допустити

з попередньою оцінкою

Керівник: старший викладач

Циклаурі О.Б

«___»________________2012р.

Курсова робота

На тему: «Об’єкти конституційного права »

Робота захищена

Студентка 2 курсу ОКР «Бакалавр»

З оцінкою__________________

Спеціальності «Правознавство»

«___»________________2012р.

Матєйко А.М.

Керівник: старший викладач

Циклаурі О.Б.

Маріуполь - 2012

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………3

РОЗДіл 1………………………………………………………….6

Об’єкти конституційного права України: поняття та ознаки

РОЗДІЛ2………………………………………………………….14

Види об’єктів конституційного права

РОЗДІЛ 3………………………………………….......................23

Проблеми об’єктів конституційного права

ВИСНОВКИ……………………………………………………...26

Список використаних джерел………………………..28

ВСТУП

Право будь-якої країни, як відомо, являє собою складну структуровану систему, в рамках якої кожна окрема галузь права займає своє особливе місце і відіграє відповідну роль. Це цілком відноситься і до такої галузі, як конституційне право.

Своєрідність конституційного права полягає насамперед у тому, що воно займає центральне місцеу правовій системі країни і відіграє осно-воположну і провідну роль по відношенню до всіх інших галузей права. Це в свою чергу визначається відповідним значенням і характером тих суспільних відносин, на регулювання яких спрямоване конституційне право як система (підсистема) особливих норм права -конституційно-правових норм. Перш за все-це відносини, що лежать в самому фундаменті суспільного ладу, взаємин особистості, суспільства і держави, здійснення державної влади. Конституційне право закріплює сутність, форми і структурудержави, правовий статус людини і громадянина, систему державних органів і загальний механізм їх функціонування.

Від інших галузей права конституційне право відрізняється не лише особливою важливістю і значимостью складових його норм, а й широтою свого об’єкта. Якщо інші галузі права спрямовані на регулювання суспільних відносин в окремих сферах або галузях суспільного життя, то конституційне право - це єдина галузь права, норми якої так чи інакше охоплюють всі сфери суспільного життя - політичну, економічну, соціальну та духовно-ідеологічну. Інша справа, що міра такого регулювання у зазначених сферах далеко не однакова: в політичній сфері вона незрівнянно ширше, глибже і безпосередніше, ніж в економічній, соціальній і духівної, де в конституціях зазвичай формулюються лише найзагальніші їх основи. Але цей факт не скасовує того положення, що якщо сімейне, трудове, земельне, фінансове, цивільне, кримінальне та інші відраслі права спрямовані кожна на безпосереднє регулювання окремих відносно більш або менш вузьких областей суспільних відносин, то конституційне право включає в себе основоположні норми всіх цих та інших галузей права

Alpha

Справжня свобода і демократія передбачають забезпечення загальних невід’ємних прав і свобод людини та їх гарантій, незалежність громадянського суспільства і його пріоритет по відношенню до держави, високу активність і широку ініціативу громадян та їх об’єднань, всемірне розвиток різноманітних форм суспільної самоорганізації і саморегуляції.

Ясно, що в такому суспільстві право регулює далеко не всі суспільні відносини і навіть не більшу їх частину, оскільки громадянське суспільство в основному залишається за межами державного регулювання. Це повною мірою відноситься і до конституційного права, якому належить першорядна і першочергова роль у визначенні загальних і найважливіших контурів міри свободи в країні, меж втручання держави в суспільне життя.Зі сказаного вище про центральну та засадничої ролі конституційного права в національній системі права також випливає, що об’єкт цієї галузі права обмежений і тим, що в ній регулюються лише найважливіші, фундаментальні основи устрою суспільства і держави, їх взаємовідносин з особистістю, системи та механізму здійснення державної влади. Основною проблемою об’єктів конституційного права є проблема класифікації. Видається, що об’єкти конституційного права доцільно класифікувати, насамперед, за основними інститутами конституційного права. Сучасна система конституційно-правових інститутів представлена ​​такими основними інститутами конституційного права України, як інститут основ конституційного ладу, інститут громадянства, прав, свобод і обов’язків людини і громадянина, інститут форм безпосереднього народовладдя, інститут парламентаризму (законодавчої влади), інститут президентства, інститут виконавчої влади , інститут судової влади, інститут конституційної юстиції, інститут прокуратури, інститут територіального устрою, інститут місцевого самоврядування. Саме ці інститути конституційного права, на наш погляд, і опосередковують основні об’єкти конституційного права.

Метою роботи є вивчення та виклад основного матеріалу який стосується основних видів, об’єктів конституційного права.

Об’єктом роботи єсукупність суспільних відносин , що охоплюється конституційно правовим регулювання.

Предметом роботи є об’єкти конституційного права.

Методи дослідження:описовий, порівняльний, аналітичний.

Курсова робота складаеться із вступу, трьох розділів, висновків , списку використаних джерел.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]