Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЗКТ_підручник

.pdf
Скачиваний:
714
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
17.29 Mб
Скачать

Розмір рейкової колії Розформування-формування составів

С

Сервіс-центри Сигнал Сигналізація переїзна

Система енергопостачання залізниць Система технічних обслуговувань і поточних ремонтів Система струму Сполучення

міжнародне

місцеве

пряме залізничне

пряме змішане

пряме міжнародне залізнично-водне

Спосіб обслуговування локомотивів бригадами

змінний

прикріплений

турний

Станційні інтервали Станційний технологічний центр (СТЦ) Станція залізнична

вантажна

дільнична

пасажирська

пасажирська технічна

проміжна

технічна

Станція електрична Старопридатні

рейки

шпали

Статут залізниць Стрілочний перевід Структура Струна

системи колійного господарства

управління залізничним транспортом

Ступені негабаритності Суміщені габарити Супровідні документи

298

Т

Тара вагона Тариф Тарифна відстань Тарифний пункт Термін доставки

Технічна норма завантаження Технологічний центр з обробки перевізних документів (ТехПД) Технічне обслуговування Тепловози Технічне обслуговування вагонів

Технічне оснащення станцій Технічний парк

Технологічна лінія для складання колійної решітки Технологічна схема виконання капітального ремонту колії Товарна контора Товарний касир Транспортери Тривалість огляду вагонів

комерційного

технічного

Трос утримуючий Тунель Тягове плече

У

Укладальні крани Улаштування колії

Уніфікована транспортна накладна ЦІМ/СМГС Устаткування безперервної дії

Ф

Фронт

робіт у вікно

навантаження

розвантаження

Ц

Центр маси вантажу Централізація:

диспетчерська

гіркова автоматична

електрична

299

Центри обчислювальні Цистерна восьмивісна

Ч

Черга пропуску поїздів

Ш

Швидкість

вантажна

велика

пасажирських поїздів

Шпали старопридатні

Щ

Щебінь баластний

Я

Якісна оцінка стану колії

300

Додаток 1

Ліцензія:

Міністерства транспорту та звязку України. Серія АА № 217102

ДОГОВІР ТРАНСПОРТНОГО ЕКСПЕДИРУВАННЯ №

м. Київ

" ____ " 2006 р.

Закрите акціонерне товариство "ІНТЕРТРАНС", іменоване надалі "ЕКСПЕДИТОР", в особі голови правління

, що діє на підставі Статуту, з одного боку, і

__________________________________, іменоване надалі "КЛІЄНТ", в особі ___________________________________, що діє на підставі

_______________________________, з іншого боку, разом надалі

"СТОРОНИ", уклали даний Договір про нижченаведене.

1.ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

1.1.На підставі даного договору Експедитор, як довірена особа

Укрзалізниці, відповідно до договору № 701 від 26.11.2004 р. зобов’язується за плату та за рахунок Клієнта виконувати роботи з транспортно-експедиційного обслуговування внутрішніх, експортноімпортних і транзитних перевезень вантажів залізничним транспортом, надавати додаткові послуги, пов’язані з зазначеними перевезеннями по території України, країн СНД та інших держав.

1.2.Діяльність сторін регламентується діючим Договором, положеннями Угоди про міжнародне залізничне вантажне сполучення (далі - СМГС), Конвенцією про міжнародні залізничні перевезення (далі

-КОТІФ), міжурядовими та прикордонними залізничними Угодами, а також національним транспортним правом та законодавчими актами України.

1.3.Експедитор діє на підставі Ліцензії Міністерства транспорту та зв’язку України, серія АА № 217102 від 28.10.2004 р.

2.ОБОВЯЗКИ СТОРІН

2.1.Обов’язки "ЕКСПЕДИТОРА":

2.1.1.На підставі заявок Клієнта розробляє маршрути і тарифи на перевезення вантажів і повідомляє результати Клієнту.

2.1.2.Здійснює розрахунок ставок по території України і країн СНД. Інформує Клієнта про тарифи на перевезення вантажів залізничним транспортом по території країн СНД та інших держав і зміни по них.

301

2.1.3.Погоджує з залізницями - учасницями перевізного процесу тарифи на перевезення вантажів Клієнта, з урахуванням знижок у залежності від роду й обсягу вантажу і надає Клієнту Протокол узгодження ціни на перевезення.

2.1.4.Після надходження передплати (авансових платежів на рахунок Експедитора) направляє Клієнту (станції відправлення) дозвіл на відправлення вантажів у терміни й в обсягах, погоджених з Клієнтом, та інструкції по заповненню накладних СМГС, вчасно інформує його про зміни щодо заповнення перевізних документів.

2.1.5.Виступає платником залізничного тарифу і додаткових зборів під час перевезення по території України, країн СНД та інших держав.

2.1.6. За окремим дорученням Клієнта, за рахунок його коштів за погодженими тарифами організовує страхування майнових ризиків Клієнта, пов’язаних з перевезенням вантажів, з розміщенням цих ризиків на Ллойдівському міжнародному ринку перестрахування.

Умови страхування, які застосовуються, відповідають найвищому рейтингу «А» і «С» (відповідно до застережень Ллойдівських страховиків по вантажах).

2.1.7.За окремим дорученням Клієнта, за рахунок його коштів за погодженими тарифами здійснює відстеження за вантажем та інформує Клієнта про місцезнаходження його вантажів.

2.1.8.До додаткових послуг по відстеженню відноситься видача оперативної інформації про місцезнаходження вагона, дату і час перетину кордону, про навантаження і розвантаження вагона по території СНД. Така інформація видається один раз на добу.

2.1.9.Сприяти здійсненню гарантій митними перевізниками (залізницями України) доставки товарів, що перебувають під митним контролем і переміщуються між митними органами України залізничним транспортом без застосування інших заходів гарантування, передбачених статтею 161 Митного кодексу України.

2.2. Обов’язки КЛІЄНТА:

2.2.1. Щомісяця за 5 днів до початку планового місяця надає Експедитору заявку на майбутні перевезення вантажів відповідно до прикладеної форми (додаток №1), однак не пізніше 5 днів до запланованої дати відправлення вантажу, у противному випадку Експедитор має право не приймати до перевезення заявлений пізніше вантаж.

2.2.2. Пред’являти до перевезення в погоджені з Експедитором терміни тільки погоджені письмово з Експедитором обсяги вантажів

302

(найменування вантажу, загальна вага вантажу, кількість вагонів, завантаження вагона, напрямок перевезення і т.д.).

2.2.3.Для організації контролю і спостереження за проходженням відвантажених вагонів по погодженій транспортній схемі, не пізніше трьох діб з моменту відправлення вантажу, повідомляє Експедитору номери вагонів, накладних, найменування вантажу, дату відправлення, маршрут проходження.

2.2.4.Відповідно до інструкцій Експедитора забезпечує оформлення залізничних накладних, заповнення перевізних документів, своєчасне надання заявок і доручень та вказує у них необхідні відомості.

2.2.5.Додає до перевізних документів усі додаткові документи, необхідні для виконання митних, фітосанітарних та інших процедур по оформленню вантажу на прикордонних станціях.

2.2.6.Під час перевезення негабаритних і важковагових вантажів додатково до заявки вказуються дані, передбачені Міжнародними правилами перевезень.

2.2.7.Забезпечує оформлення перевезень за документами СМГС (графи 20, 6, 91, 4) згідно з інструкціями, наданими Експедитором.

Інформація про наданий Експедитором код Клієнту є конфіденційною. Відповідальність за неправомірне використання відправником вантажу наданого експедиторського коду Експедитором у перевізних документах несе Клієнт.

У разі здійснення перевезень транзитом територією України вантажів, що знаходяться під митним контролем під гарантією митного перевізника, у графі 4 накладної СМГС „ Особые заявления отправителя" проставляти відмітку : «Перевозка по УЗ таможенным перевозчиком».

2.2.8. Негайно інформує Експедитора про всі обставини, що перешкоджають відправленню і просуванню вантажів, надає на запит Експедитора необхідну інформацію для виконання ним обов’язків, передбачених даним Договором.

Вживає невідкладних заходів по усуненню причин затримання вагонів і контейнерів на станціях залізниць, що залежать від відправника вантажу і вантажоодержувача.

2.2.9.Укладає договір про надання послуг з митного, екологічного, ветеринарного і фітосанітарного контролю на кордонах.

2.2.10.Вчасно сплачує Експедитору відповідні суми платежів за надані транспортноекспедиційні та інші послуги, передбачені даним Договором.

303

2.2.11.Бере участь в експертизі, розгляді питань, що виникають при розрахунках Експедитора з Укрзалізницею.

2.2.12.Відшкодовує витрати залізницям через Експедитора за затримку вагонів і контейнерів на станціях залізниць: через неправильне оформлення вантажовідправником перевізних документів; не додання до накладної документів, необхідних для виконання митних, санітарних і інших адміністративних правил чи неправильне їхнє оформлення, пов’язане з перевіркою вантажів залізницею (маси вантажу), митними й іншими органами адміністративного контролю; у зв’язку з закриттям коду; іншими причинами, які не залежать від Експедитора.

Збитки, яких зазнала Укрзалізниця (залізниці) внаслідок затримки вантажів, відшкодовуються через Експедитора Клієнтом, за зверненням якого ці вантажі були затримані.

2.2.13.У термін не більше 5 діб після дати оформлення залізницею перевізних документів надає Експедитору інформацію про відвантаження, яка повинна бути підтверджена підписом і печаткою Клієнта.

3.ПОРЯДОК УЗГОДЖЕННЯ ВАРТОСТІ ПОСЛУГ

3.1.За здійснення дій, зазначених у п. 2.1 Договору, включаючи вартість транспортування вантажів, заявлених Клієнтом, додаткових зборів і ставок, Клієнт зобов’язаний сплатити Експедитору винагороду, відповідно до Протоколу, що є невід’ємною частиною даного Договору.

3.2.Розрахунки за транспортно-експедиційне обслуговування вантажів проводяться на підставі поданої Клієнтом заявки і корегуються Сторонами по фактично здійснених обсягах перевезень.

3.3.При зміні рівня цін на транспортно-експедиційне обслуговування Експедитор погоджує із Клієнтом вартість транспортування заявлених вантажів.

У випадку введення нових тарифів на транзитні вантажоперевезення, що регулюються державними органами, Експедитор повідомляє Клієнта в місячний термін з моменту одержання повідомлень про їхню зміну.

При здійсненні експортно-імпортних та внутрішніх перевезень Експедитор повідомляє Клієнта про введення нових тарифів після введення в дію наказу Міністерства транспорту України.

3.4. Вартість перевезення та експедирування вантажу, що знаходиться в дорозі на момент введення нових тарифів і ставок, не змінюється незалежно від їхнього збільшення чи зменшення (за винятком вартості перевезення та експедирування територією України імпортних вантажів).

304

Вартість перевезення та експедирування територією України імпортних вантажів, що знаходяться в дорозі на момент введення нових тарифів і ставок, змінюється і нараховується за тарифами, які діють на залізницях України в день проставлення в перевізних документах календарного штемпеля прикордонної станції України.

3.5. У випадку, якщо Експедитор виконує зазначені у п. 2.1 Договору юридичні дії на більш вигідних для Клієнта умовах, Клієнт залишає Експедитору вигоду за угодою.

4.ПОРЯДОК ОПЛАТИ

4.1.Клієнт здійснює передоплату вартості транспортноекспедиційного обслуговування запланованих вантажів, що складається

звартості провізних платежів і винагороди за експедиційні послуги у національній валюті України (гривнях) на зазначений у даному договорі розрахунковий рахунок на підставі виставлених Експедитором рахунків.

Датою надходження платежів вважається дата зарахування сум на розрахунковий рахунок Експедитора. Експедитор є платником податку на прибуток за ставкою на загальних підставах.

4.1.1. Орієнтовна вартість транспортно-експедиційного обслуговування за цим договором, що складається з вартості провізних платежів і винагороди за експедиційні послуги, становить

____________________________ гривень. Зазначена сума підлягає коригуванню з урахуванням фактично наданих заявок та виконаних відповідно до цього договору перевезень.

4.2. Клієнт забезпечує постійну наявність передоплати в розмірі 50% провізних платежів за місячний обсяг планових транзитних перевезень по Україні, але не менше половини середньомісячної суми платежів за попередні три місяці.

Клієнт забезпечує наявність передоплати в розмірі 100% провізних платежів за заявлений обсяг експортно-імпортних та внутрішніх перевезень по території України.

4.3.У випадку заявленого перевезення по території інших держав Клієнт здійснює 100% передоплату транспортно-експедиційного обслуговування цих вантажів за курсом Національного банку України на момент перерахування коштів з нарахуванням до 10% на покриття витрат, пов’язаних із придбанням ВКВ для розрахунку з експедиторами - нерезидентами і залізницями.

У випадку форс-мажорних обставин, пов’язаних зі зміною курсу долару США і неможливістю придбання ВКВ на перераховані кошти, Клієнт зобов’язаний відшкодувати всі витрати.

4.4.У дорученні банку на переказ коштів Клієнт вказує, конкретно за які перевезення проводиться оплата, номер даного Договору, заявки,

305

рахунків. Оплата всіх банківських операцій при переказі платежів на рахунки Експедитора здійснюється за рахунок Клієнта.

4.5. При виникненні заборгованості за виконані перевезення чи якщо сума передоплати Клієнта складає менш, ніж 25% середньомісячної суми платежів, нарахованих Експедитором і виставлених для оплати за попередній тримісячний період, Експедитор має право призупинити перевезення вантажів Клієнта до внесення необхідної суми передоплати за майбутні перевезення.

4.6.У випадку продовження заборгованості за виконані транспортно-експедиційні послуги Експедитор припиняє перевезення вантажів під кодами, які надані Клієнту, повідомляє про це Укрзалізницю і нараховує Клієнту штрафні санкції, передбачені законодавством України.

4.7.У випадку перевезення, що не відбулося, або перевезення не в повному обсязі не з вини Експедитора останній повертає безпосередньо Клієнту вартість провізних платежів за винятком оплати за експедиційні послуги, можливо з наступним розірванням договору.

Повернення провізних платежів при перевезенні, що не відбулося, проводиться після надання Клієнтом довідки станції відправлення, що підтвердила даний факт.

Повернення провізних платежів під час перевезення не в повному обсязі проводиться після виставлення залізницею форми 4-А, 4-М і проведення остаточного звірення виконаних Сторонами зобов’язань.

4.8.Розрахунки за послуги, пов’язані з відстеженням вантажу, здійснюються згідно з Додатком до даного Договору.

4.9.Сторони домовилися щомісяця проводити звірення виконаних послуг і розрахунків за них за даними інформації про відвантаження, форми 4-А, 4-М і інформації про декларування вантажів з наступним складанням акта звірення (акта виконаних робіт).

4.10.У випадку якщо одна із сторін не підписала акт звірення (акт виконаних робіт) протягом 15 днів з дня його складання, без письмового обґрунтування, акт вважається затвердженим обома сторонами.

Остаточне звірення розрахунків з Клієнтом здійснюється після звірення розрахунків з іншими експедиторами, залізницями і надходженням до Експедитора форми 4-А, 4-М у повному обсязі.

4.11.При здійсненні експортно-імпортних та внутрішніх перевезень Клієнт компенсує витрати Експедитора по пред’явлених залізницею платежах і додаткових зборах на підставі рахунків залізниць або Розрахункового центра Укрзалізниці.

4.12.Експедитор за виконане перевезення й обслуговування вантажів надає Клієнту рахунок і акт звірення у гривнях, де зазначається

306

загальна провізна плата, додаткові збори і експедиційні послуги за весь шлях перевезення по території України. При перерахуванні платежів за перевезення транзитних вантажів застосовується курс перерахування доларів США в гривні за курсом Національного банку України на момент завершення перевезення по території України.

5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН

5.1.Сторона, що порушила свої зобов’язання за цим Договором, повинна без зволікання усунути порушення і вжити всіх необхідних заходів щодо усунення наслідків, що виникли в результаті такого порушення.

5.2.У випадку затримки доставки, псування, недостачі чи втрати вантажів Клієнта Сторони діють згідно з правилами СМЕС і Статуту залізниць.

5.3. У випадку перевезення вантажів, що перевищують заявлені об’єми, з використанням наданих Експедитором кодів без його повідомлення, Клієнт здійснює оплату за транспортно-експедиційне обслуговування незаявлених обсягів по повній ТП-УЗ, що діє в даному фрахтовому році, без застосування знижувальних коефіцієнтів, а також відшкодовує всі витрати, пов’язані зі здійсненням перевезення по СНД, затримкою вагонів на передавальних станціях, виявлені в результаті звірення зі співекспедиторами, формою 4-А, 4-М незалежно від терміну дії договору.

5.4.У випадку заборгованості за виконання транспортноекспедиційних послуг Клієнт сплачує Експедитору пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України після закінчення п’яти днів з моменту виставлення Клієнту рахунка фактури.

5.5.При невиконанні Клієнтом вимог п. 2.2.3 договору в частині ненадання інформації про відвантаження Експедитор має право дати на залізничну станцію України телеграму про заборону на приймання вантажів Клієнта до перевезення.

5.6.Сторона, що залучила третю особу до виконання свого зобов’язання за цим Договором, несе перед іншою стороною відповідальність за невиконання чи неналежне виконання зобов’язань цією третьою особою, як за свої власні.

5.7. У випадку відсутності у Експедитора на особових рахунках Клієнта коштів, необхідних для здійснення робіт по транспортноекспедиційному обслуговуванню вантажів залізничним транспортом, залишок коштів за договором на декларування транзитних вантажів зараховується в рахунок погашення заборгованості, вантажі затримуються на вхідних передавальних станціях і Клієнт несе усі

307