Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент персонала лекции.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
854.53 Кб
Скачать
  1. Місце та роль інвестицій у професійний розвиток персоналу

    1. Інвестиції в людський капітал згідно з теорією “Людський капітал” Г. Бекера

Згідно з теорією “Людський капітал” Г. Беккера витрати на освіту мають бути окуплені майбутніми заробітками.

Згідно з даною теорією будь-яка діяльність, що супроводжується витратами сьогодні та підвищує продуктивність у майбутньому може бути проаналізована з точки зору теорії інвестицій.

Цілком зрозуміло, що якщо особа прийняла рішення отримати вищу освіту, то вона і держава (навчання за бюджетні кошти) несе витрати та втрачені заробітки.

Тобто, якщо особа отримує вищу освіту, однак, не має належної реалізації на ринку праці, то це означає – витрати з боку держави та самої особи та втрачені заробітки були марними інвестиціями.

Отримана вища освіта, в будь-якому випадку, підвищує рівень знань та продуктивність людини, тому, з позицій теорії інвестицій (необхідність покрити витрати (інвестиції) на освіту) рівень її заробітної плати у майбутньому має бути вищий, ніж у людини без освіти. З віком набувається ще досвід, тому дохід має підвищуватись.

+ график

    1. Сутність людського капіталу (рівні)

Досліджуючи проблеми інвестицій у людський капітал О.А. Грішнова виділяє три рівні11:

  • на особистому рівні під людським капіталом розуміються знання та навички, які людина здобула шляхом освіти, професійної підготовки, практичного досвіду і завдяки яким вона може надавати цінні виробничі послуги іншим людям;

  • на мікроекономічному рівні людський капітал – це сукупна кваліфікація та професійні знання всіх працівників організації, а також її здобутки в справі ефективної організації праці та розвитку персоналу;

  • на макроекономічному рівні людський капітал охоплює накопичені вкладення у фонд освіти, професійної підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації, профорієнтаційні послуги, послуги центрів зайнятості, охорони здоров’я тощо.

    1. Сутність інвестицій у професійний розвиток персоналу

Аспекти людського капіталу досліджено в працях О.А. Грішнової, який вона визначає, як сформований в результаті інвестицій та накопичений людьми (людиною) певний запас продуктивних якостей (здоров’я, знань, навичок, здібностей, мотивацій), який цілеспрямовано використовується в тій чи іншій сфері трудової діяльності, сприяє зростанню продуктивності праці і завдяки цьому впливає на зростання доходів його власника. [4, c. 71]

Таким чином, інвестиції у людський капітал – це матеріальні та моральні витрати на формування культурного, освітнього, професійного, інтелектуального рівнів людини, його мотивації, стану здоров’я з метою підвищення можливостей населення для створення матеріальних та духовних цінностей, необхідних для життя людини, суспільства, держави.

Інвестиції у професійне навчання персоналу є складовою інвестицій у людський капітал та, на нашу думку, можуть бути визначені, як матеріальні й моральні витрати, спрямовані на підвищення професійного рівня персоналу підприємства з метою підвищення загальної продуктивності та продуктивності праці, конкурентоспроможності працівників та підприємства для досягнення соціального, організаційного, економічного ефектів управління персоналом, що має відображатися на доходах як роботодавця, так і працівників.

До суб’єктів інвестиційної діяльності професійного навчання слід відносити роботодавців та персонал підприємства, оскільки вони несуть інвестиційні витрати. Об’єктом інвестицій є персонал організації.

Основні види та характеристики інвестицій у професійне навчання персоналу на основі класифікації видів інвестицій у людський капітал, запропонованих О.А. Грішновою, наведено нами у табл. 5.1.

Таблиця 5.1