Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tekhno_ekologia.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
823.9 Кб
Скачать

13. Опишіть принцип дії тес та аес

Теплова енергія на ТЕС використовується для нагріву води та отримання пара (на паротурбінних електростанціях) або для отримання гарячих газів (на газотурбінних).

Принцип роботи нескладний.

Для отримання тепла органічне паливо спалюють у камері згоряння в котлоагрегатах ТЕС з виділенням великої кількості тепла перетворює воду, що циркулює в трубах в пар. В якості палива використовується вугілля, торф, природний газ, мазут, горючі сланці.

На теплових паротурбінних електростанціях (ТПЕС) отримується в парогенераторі (котлоагрегате) пар приводить в обертання ротор парової турбіни, з'єднаний з валом електричного генератора. Після проходження через турбіну пар конденсується і знову трансформується у воду, що попадає в паровий котел.

Парові турбіни ТЕС з'єднують з електрогенераторами зазвичай безпосередньо, без проміжних передач, утворюючи турбоагрегат. Крім того, як правило, турбоагрегат об'єднують з парогенератором в єдиний енергоблок, з них потім компонують потужні ТПЕС.

АЕС. Ядерний реактор являє собою пристрій, призначений для організації та підтримки керованої ланцюгової реакції поділу деяких важких ядер, в результаті якої вивільняється ядерна енергія, преутворена в ньому в теплову з подальшим використанням її зовнішнім споживачем.

У ядерному реакторі внутрішньоядерна енергія перетворюється на теплову, яка відводиться теплоносієм по трубопроводах першого контуру в парогенератор, де через поверхню нагріву тепло передається робочому тілу. Охолоджений теплоносій з допомогою головного циркуляційного насоса (ГЦН) знову направляється в реактор, і контур замикається. Робочим тілом служить звичайна вода, що генерується в пар. Пар по трубопроводу робочого контуру направляється в турбогенератор, в якому послідовно теплова енергія перетворюється в механічну, а механічна - в електричну.

Відпрацьований пар конденсується в конденсаторі і прокачується конденсатними насосами через регенеративну систему низького тиску. Далі за допомогою живильних насосів вода, пройшовши через регенеративну систему високого тиску, знову надходить у парогенератор.

Така принципова схема так званих двоконтурних АЕС, найбільш поширених в даний час. Залежно від типу ядерного реактора можливі одноконтурні, двоконтурні і трьохконтурні ядерні енергетичні установки.

14. Необхідні ресурси для будівництва та роботи теплової електростанції.

Будівництво потуж­них ліній електропередач дає змогу освоювати паливні ресурси незалежно від віддаленості районів споживання Розвиток електронного транспорту розширює територіальні межі цієї галузі промисловості. Достатня кіль­кість електроенергії притягує до себе виробництво електросталі. алюмінію та інших кольорових металів, в яких частка паливно-енергетичних ви­трат у собівартості готової продукції значно більша порівняно з традиційними галузями промисловості. У ряді районів України (Донбас, Придніпров'я) електроенергетика визначає виробничу спеціалізацію їх, є основою формування територіально-виробничих комплексів.

Розміщення теплових електростанцій залежить переважно від наявності паливно-енергетичних ресурсів і споживачів електроенергії. Нині майже третина електроенергії виробляється у районах споживання і понад 2/3 -у районах її виробництва. Поки що місце для будівництва ДРЕС вибира­ють, враховуючи зручність транспортування палива й електроенергії та екологічну обстановку. Якщо вчені розробляють високоефективні методи транспортування електроенергії на великі відстані, то ДРЕС будува­тимуться переважно в східних районах України.

В Україні є чотири види електростанцій, які розрізняють за вико­ристовуваним ресурсом:

теплові - працюють на твердому, рідкому й газоподібному паливі; серед них вирізняють конденсаційні й теплоелектроцентралі;

атомні - в якості палива використовують збагачений уран або інші, радіоактивні елементи;

гідравлічні - використовують відповідні гідроресурси й поділяються на гідроелектростанції, гідростимуляційні й припливні;

електростанції, що використовують нетрадиційні джерела енергії. Серед них найперспективнішими є вітрові, сонячні та ін.

Найпоширеніші в Україні теплові електростанції, які за характером обслуговування споживачів є районними (ДРЕС). Вони виробляють майже 2/3 усієї електричної енергії в державі. За останні ЗО років потуж­ність цих станцій зросла у 5 разів. Частка вугілля в структурі палива, яке використовують ТЕС, велика. Перевагою ТЕС є відносно вільне розмі­щення, вдвоє менший обсяг капіталовкладень у них порівняно з ГЕС. Найбільшими ДРЕС в Україні є Вуглегірська, Старобешівська, Курахівська, Слов'янська (Донецька область), Криворізька, Придніпровська (Дніпропетровська область), Бурштинська (Івано-Франківська область), Запорізька, Ладижинська (Вінницька область), Трипільська (Київська-область) та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]