Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tekhno_ekologia.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
823.9 Кб
Скачать

56. Трикотажне виробництво. Характеристика впливу на довкілля.

Трикотаж — текстильнийматеріал або готовий виріб, структуру якого складають з'єднані між собою петлі, на відміну відтканини, яка утворена в результаті взаємного переплетення двох систем ниток, розташованих по двох взаємно перпендикулярних напрямах. Для трикотажного полотна характерні розтяжність, еластичність і м'якість. При виробництві трикотажних полотен використовуються синтетичні, бавовняні, вовняні і шовкові волокна в чистому вигляді або різних поєднаннях.

За способом отримання трикотаж поділяють на поперечнов'язаний (або кулірний), і основов'язаний. У поперечнов'язаному трикотажі всі петлі одного петельного ряду утворені з однієї нитки. У основов'язаному трикотажі кожна петля петельного ряду утворена з окремої нитки, тому для отримання петельного ряду потрібно стільки ниток, скільки петель в ряду.

В даний час у трикотажному виробництві переробляють всі види сировини, включаючи пряжу з очосів натурального шовку і з лляних волокон в суміші з синтетичними; застосовують нитки різної товщини і ступеня крутки. В основному використовують пряжу і нитки змішаного волокнистого складу, що забезпечує хороші гігієнічні властивості полотен, менші усадку і сминаемость, хорошу зносостійкість. Білизняні полотна виробляють переважно з бавовняної, хлопколавсановой, хлопкополінозной, хлопковіскозной пряжі, а також з віскозних, ацетатних і поліаміднихкомплексних ниток. Деяка кількість полотен виробляють з напіввовняної і чистошерстяної пряжі. Полотна для верхнього трикотажу виготовляють із усіх видів сировини; панчішно-шкарпеткові вироби-в основному з поліамідних ниток, бавовняної і напівшерстяної пряжі. У залежності від призначення полотен підбирають нитки різної структури: пряжу різних способівпрядінняі ступеня крутки, комплексні нитки з хімічної сировини однониткових та кручені, нитки фасонних круток, текстуровані нитки, причому в різних поєднаннях, - пряжа скручена з комплексними нитками, текстуровані нитки - з пряжею і т.д. Тонкі і гладкі нитки з хімічної сировини застосовують для полотен з підвищеною гладкістюповерхні(лицьової і виворітної), які повинні легко ковзати по поверхні шкіри і верхнього одягу. Це білизняні, блузочні і сорочние полотна. Блискуча поверхня ниток підкреслює ефект блискучих і матових смуг, відтінків. З ниток підвищеної об'ємності - текстурованих - отримують полотна з рельєфноюповерхнею, підвищеної товщини при невеликій масі 1 м2. Товсту, пухку пряжу використовують для начосом в полотнах для теплої білизни або спортивного одягу.

Вплив: У текстильній промисловості існують два джерела виникнення екологічних проблем. Небезпека для навколишнього середовища (людини зокрема) представлена процесами, що відбуваються при безпосередньому виробництві тканин, і процесами, пов'язаними з вживанням виробі.

Екологічні проблеми в процесі виробництва текстильних матеріалів

1. - токсичні речовини, що потрапляють в атмосферу і стічні води. На додаток до потенційно токсичних речовин часто проблемою стають неприємні запахи, особливо якщо заводи по фарбуванню і набиванню тканин розташовані поблизу житлових районів. Вентиляційні викиди можуть містити пари розчинників, формальдегід, вуглеводні, сірководень і з'єднання металів.

Основним рішенням може стати використання матеріалів, що проводять мінімальну кількість шкідливих виділень. Це відноситься не тільки до фарбників, але і до формальдегіду і до залишкового вмісту мономера в тканинах.

Забруднення стічних вод незакріпленими фарбниками представляє серйозну екологічну проблему не тільки із-за потенційної небезпеки для здоров'я людини і тварин, але також і із-за забруднень зваженими частинками, добре помітними неозброєним оком. Вирішення проблеми лежить у використанні фарбників з найменшим забруднюючим ефектом і в розробці фарбників і синтетичних загусників, що збільшують ступінь фіксації, і змиваються надлишків, що таким чином зменшують кількість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]