Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tekhno_ekologia.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
823.9 Кб
Скачать

74 Технологія виробництва молочних виробів: основні процеси в галузі

-загальні технологічні операції:

-прийомка і оцінка якості молока;

-очистка;

-охолодження (до 4-6ºС) та короткочасне резервування;

-нормалізація (стандартизація);

-пастеризація молочної суміші;

-загущення.

75Охарактеризуйте вплив молочних заводів на довкілля.

Основними джерелами утворення забруднюючих речовин являються слідуючі виробництва:

- дільниця мийки обладнання і тари для молочних продуктів; В процесі мийки обладнання і тари для молочних продуктів в атмосферне повітря виділяється аерозоль гідроокису натрію. - аміачно-холодильна компресорна станція; Для забезпечення холодоагентами відділення для зберігання сировини і готової продукції на виробництві експлуатується аміачно-холодильна компресорна станція. За рахунок негерметичності апаратури в атмосферне повітря виділяються пари аміаку - цех сухого молока; Сушка сухого молока відбувається в сушильній установці американського типу. В процесі сушки сухого молока виділяється пил сухого молока, що надходить в атмосферне повітря після очищення в групі технологічних циклонів ефективністю 97% - зварювальне виробництво; На підприємстві експлуатується зварювальний пост. В якості електродів використовуються електроди марки АНО-3. В ході зварювальних робіт в атмосферне повітря виділяються забруднюючі речовини: оксид марганцю і оксид заліза. - різальне виробництво; - ремонтно-механічне відділення На виробництві експлуатуються мталообробні верстаки: токарний, токарногвинторізний. При роботі металообробних верстаків в атмосферне повітря виділяються забруднюючі речовини: пил металевий

- холодильне виробництво Для зберігання молочної продукції на підприємстві експлуатується 6 холодильних установок. В якості холодоагента використовуються різні види фреонів: фреон-507, фреон-404, фреон-22. Дозаправка фреону становить 8 кг на рік на одну установку

Отже, в процесі виробництва відбувається забруднення навколишнього середовища такими речовинами:діоксид азоту; оксид вуглецю;метан;ртуть;аерозоль гідроокису натрію;оксид заліза;фреони.

76 Виробництво хлібу та макаронних виробів.

 Основні стадії виробництва макаронних виробів

Процес виробництва макаронних виробів складається з основних операцій:

Приймання, зберігання сировини – Підготовка сировини до переробки(просіювання борошна, роведення компонентів і підігрівання води) – дозування та змішування – завершу вальне замішування тіста та його вакуумування – просування макаронних воробів – оброблення сирих виробів – укладання на сушарку – сушіння – охолодження – пакування – розміщення на складі готової продукції.

Виробництво хліба: Просіювання в мех. сіті – замішування опари в мех. змішувачах(вода, дражні, сіль) – підходження опари(бродіння) – перемішування у месільному апараті – формування туста у форми спец машиною – випікання – дістаємо з пічі – охолодження – пакування – миття форм та апарату

77. Вплив на навколишнє середовище при виробництві хлібу та макаронних виробів.

На хлібопекарських підприємствах основними викидами в атмо­сферу є продукти згорання палива у топках хлібопекарських печей і парових котлів. Склад їх залежить від виду палива. Так, при роботі на природному газі основними забрудниками атмосфери є оксиди азоту і вуглецю; при використанні мазуту чи вуглецю поряд із зазначеними речовинами у повітря потрапляють діоксид сірки, тверді частинки. Під час роботи печей відпрацьовані гази та пари упікання, що містять леткі речовини, витяжними каналами примусової або природної вен­тиляції скидаються в атмосферу. Забруднюють атмосферу і гази, що відводяться із компресорних установок складів безтарного зберігання борошна.

Під час бродіння тістових напівфабрикатів - рідких дріжджів, за­квасок, опар, тіста - в повітря приміщень виділяються діоксид вугле­цю, пари етанолу, леткі кислоти, оцтовий альдегід та інші сполуки.

Специфічними організованими викидами хлібопекарського вироб­ництва є пил основної сировини - борошна, а також додаткової сиро­вини. такої як цукор, солод, крохмаль, ферментні препарати, інші пилоподібні добавки.

Основні викиди борошняного пилу є на складі приймання і збері­гання борошна; невелика кількість борошняного пилу виділяється під час просіювання і дозування борошна. Особливо помітне запилення повітря борошном спостерігається при зберіганні його в мішках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]