Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tekhno_ekologia.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
823.9 Кб
Скачать

80. Види транспорту. Загальна характеристика.

Транспорт поділяється на вантажний і пасажирський.

Виділяють такі види транспорту: залізничний, автомобільний, трубопровідний, морський, річковий, авіаційний.

Залежно від середовища переміщення їх групують у наземний, водний і повітряний транспорт.

Перше місце за вантажообігом і пасажирообігом серед усіх видів транспорту в Україні займає залізничний. Він виконує важливу роль як у внутрідержавному, так і міждержавному сполученні на далекі відстані. Довжина залізниць в Україні становить 22,5 тис. км.Найважливіші залізничні магістралі України нині — Київ — Фастів — Козятин — Здолбунів — Львів — Чоп; Фастів — Знам'янка — Дніпропетровськ — Донбас; Київ — Полтава — Харків; Кривий Ріг — Запоріжжя — Донбас; Харків — Донбас; Харків — Запоріжжя — Севастополь, а також ті, що йдуть до морських портів та державних кордонів країни.

Автомобільний транспорт здійснює перевезення різноманітних вантажів і пасажирів переважно на короткі і середні відстані. За кількістю перевезених вантажів і пасажирів йому немає рівних серед усіх видів транспорту.

Загальна довжина автомобільних шляхів в Україні становить 169 тис. км, майже всі вони — з твердим покриттям

Найважливіші автомагістралі — Київ — Житомир— Рівне — Львів — , Ужгород; Київ — Полтава — Харків; Київ — Умань — Одеса; Харків —•,. Запоріжжя — Сімферополь.

Авіаційний транспорт - один з наймолодших видів сполучення. Його перевагами є швидкість, цілорічність функціонування, можливість доставки вантажів у важкодоступні райони. Недоліки: велика собівартість, залежність від природних умов.

У транспортному пасажиро- і вантажообігу його частка менше 1%.

Найбільші міста України мають по два аеропорти: в Києві - це «Бориспіль» і «Київ» (Жуляни), Одесі - «Центральний» і «Застава», у Сімферополі - «Сімферопольський» і «Заводський».

Трубопровідний транспорт відіграє важливу роль у переміщенні нафти і нафтопродуктів, природного газу. Загальна довжина трубопроводів України — понад 40 тис. км, з них 35 тис. км — газопроводи. Перший газопровід Дашава — Стрий — Дрогобич почав діяти у 1924 році.

Розрізняють газопроводи внутрідержавного значення і транзитні.

Річковий транспорт здійснює, в основному, внутрідержавні перевезення вантажів і, в незначній кількості, міждержавні. Загальна довжина річкових судноплавних шляхів країни — близько 4 тис. км. Найважливіша судноплавна артерія — Дніпро, а також його притоки Десна і Прип'ять. Міжнародні перевезення здійснюються переважно по р. Дунай.Основними вантажами, що перевозяться річковим транспортом, є мінеральні будівельні матеріали, руда, кам'яне вугілля, зерно, метал. Найбільші річкові порти — Київ, Черкаси, Кременчук, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Херсон, Ізмаїл, Рені.

Морський транспорт розвинений на півдні країни — на узбережжі Чорного та Азовського морів. В Україні є три морські пароплавства: Чорноморське, Азовське, Українське Дунайське. Найбільші порти — Одеса, Іллічівськ, Херсон, Миколаїв, Севастополь, Євпаторія, Південний, Керч, Маріуполь, Бердянськ.

  1. Залізничний транспорт. Вплив на довкілля.

Залізни́чний тра́нспорт — вид транспорту, що здійснює перевезення пасажирів і вантажів в колісних екіпажах, що рухаютьсязалізничною колією. Залізничний транспорт є частиною логістичних ланцюгів, які сприяють міжнародній торгівлі і економічному зростанню.

Головними складовими залізничного транспорту є:

  • матеріальна (власне залізниця), що ділиться на

  • інфраструктуру: залізнична коліяі штучні споруди (мости, тунелі, вокзали, станції, депо), пристрої сигналізації, централізації і блокування (СЦБ), контактна мережа (прилади електропостачання, тягові підстанції)

  • рухомий склад: тяговий (локомотиви) і не тяговий (вагони) — вантажні і пасажирські

  • експлуатаційна, що в свою чергу ділится на:

  • технічну експлуатацію — диспетчерське керування, розробка оптимальних прийомів керування процесом перевезень;

  • комерційну експлуатацію — відносини з вантажовідправниками / вантажоотримувачами / вантажовласниками і пасажирами.

Перше місце за вантажообігом і пасажирообігом серед усіх видів транспорту в Україні займає залізничний. Довжина залізниць в Україні становить 22,5 тис. км, майже 2/5 з них — електрифіковані. Середня щільність шляхів — 37 км залізничних колій на 1 тис. км2 території. Найбільша щільність залізниць у Донбасі, Придніпров'ї та західній частині України.

Найважливіші залізничні магістралі України нині — Київ — Фастів — Козятин — Здолбунів — Львів — Чоп; Фастів — Знам'янка — Дніпропетровськ — Донбас; Київ — Полтава — Харків; Кривий Ріг — Запоріжжя — Донбас; Харків — Донбас; Харків — Запоріжжя — Севастополь, а також ті, що йдуть до морських портів та державних кордонів країни. Найбільші залізничні вузли — Київ, Львів, Харків, Дніпропетровськ, Знам'янка, Ясинувата, Запоріжжя. Найбільш завантаженими в Україні є колії Донбасу і Придніпров'я, де в структурі перевезень переважають вугілля, залізна і марганцева руди, метал. Крім того, залізницями перевозиться значна кількість будівельних матеріалів та зерна.

Певні проблеми у міжнародних перевезеннях виникають у зв'язку з різною шириною колій в Україні (т. зв. широка колія) та її західних сусідів (т. зв. європейська колія). Заміна коліс на кордонах призводить до втрати часу під час транспортування.

Вплив на НПС

Структура негативного впливу залізничного транспорту на НС включає порушення природних ландшафтів транспортною інфраструктурою, шляхом розвитку ерозій і зсувів; забруднення атмосфери відпрацьованими газами; шумове та вібраційне забруднення довкілля, постійне зростання рівня забруднення землі нафтою, свинцем, продуктами видування і осипання сипучих вантажів (вугілля, руда, цемент). Особливо небезпечні аварії на залізницях.

Основний забруднюючий фактор - шум. Рівні шуму від рухомого складу ліній залізної дороги і метрополітену, що проходять поблизу житлової забудови, перевищує всі допустимі норми.

Другий не менш важливий фактор впливу важкого транспорту, до якого належить рейковий транспорт, - вібрації. У тих випадках, коли будинки розташовуються в безпосередній близькості від рейкової дороги, вібрації в них можуть перевищувати гранично допустимі значення, встановлені Санітарними нормами, в 10 разів (на 20 дБ).

Протягом декількох років проводиться робота по створенню антишумових і антивібраційних прокладок під рейкові шляхи. Проблема захисту будівель від вібрацій досить складна і в основному носить науково-технічний характер. Багато задач з розповсюдження хвиль не мають простих рішень і в основному досліджуються на численних моделях, що не завжди відображають реальні властивості ґрунтових середовищ і будівельних конструкцій. Тому в більшості випадків мова йде про прогностичну оцінку вібрацій і якісне дослідження хвильових процесів.

  1. Авіаційний транспорт. Вплив на довкілля.

Авіаційний транспорт - один з наймолодших видів сполучення. Його перевагами є швидкість, цілорічність функціонування, можливість доставки вантажів у важкодоступні райони. Авіатранспортом здійснюють переважна більшість трансконтинентальних пасажироперевезень та перевезень товарів з невеликим терміном зберігання на значні відстані.

Недоліки: велика собівартість, залежність від природних умов.

У транспортному пасажиро- і вантажообігу його частка менше 1%.

Крім перевезень пасажирів, пошти та вантажів, цивільна авіація виконує роботи в сільському і лісовому господарствах, застосовується при спорудженні ліній електропередачі, нафтових і бурових вишок, укладанні шляхів трубопроводів, використовується у медичному обслуговуванні. Аерофлот пов'язує Україну з 65 державами Європи, Азії, Африки, Північної та Південної Америки. У нашу країну літають літаки авіакомпаній більш ніж 30 держав.

Найбільші міста України мають по два аеропорти: в Києві - це «Бориспіль» і «Київ» (Жуляни), Одесі - «Центральний» і «Застава», у Сімферополі - «Сімферопольський» і «Заводський». Повітряними воротами столиці України є Бориспільський аеропорт. Відкрилися повітряні лінії до Франкфурта, Парижа, Торонто, Нью-Йорка, Лондона, Ізраїлю. Важливого значення набувають польоти в Китай, Японію, Індію.

Повітряний транспорт України об'єднаний в «Авіалінії України», до яких відносяться майже 30 авіазагонів, 100 аеродромів, а також підприємства з ремонту авіатехніки, приватні авіалінії.

Київській області належить перше місце в Україні з перевезень пасажирів і вантажів повітряним транспортом. Далі йдуть Харківська, Дніпропетровська та Донецька області.

Вплив на НПС

Сучасний етап розвитку повітряного транспорту характеризується створенням високопродуктивних і економічних літаків. Нові технічні рішення по аеродинамічній компоновці, застосуванню нових матеріалів, зниження рівнів шуму та забруднення навколишнього середовища знаходять своє відображення в створюваних літаках нового покоління.

Великі аеропорти мають власні системи водопостачання та водовідведення. Але в багатьох аеропортах такі системи забезпечують нормативну потребу у воді питної якості менш ніж на 70%.

Джерела шуму на літаках.

Серйозні проблеми виникають через неприпустимо високий рівень шумового впливу повітряних суден на прилеглі до аеропортів громадянської авіації території житлової забудови. Характеристики шуму вітчизняних літаків, які тривалий час знаходяться в експлуатації, істотно поступаються аналогічним характеристикам зарубіжних літаків. Це призводить до помітного зростання частки населення, що страждає від географії аеропортів, що приймають літаки більш гучних типів (Іл - 76Т, Іл - 86 та інші) в порівнянні з типами повітряних суден, що переважно експлуатуються зараз.

Викиди в атмосферу від авіаційного транспорту.

У середньому один реактивний літак, споживаючи протягом 1 г 15 т палива і 625 т повітря, випускає в навколишнє середовище 46, 8 т діоксиду вуглецю, 18 т пари води, 635 кг оксиду вуглецю, 635 кг оксидів азоту, 15 кг оксидів сірки, 2, 2 твердих частинок. Середня тривалість перебування цих речовин в атмосфері становить приблизно 2 роки.

При роботі двигунів на зльоті та посадці в навколишнє середовище надходить найбільша кількість оксиду вуглецю та вуглеводневих сполук, а в процесі польоту - максимальна кількість оксидів азоту.

Охорона водних ресурсів.

Поблизу аеропортів відбувається забруднення підземних вод нафтопроводуктами в основному за рахунок витоку рідкого палива при заправці літаків, а також за рахунок технічних помилок при його транспортуванні і збереженні. При зльоті та посадці літака в атмосферу виділяється певна кількість рідких і газоподібних продуктів згоряння палива, які осідають поблизу злітної смуги і накопичуються в ґрунті. Вуглеводні нафти мають здатність проникати на значну глибину. Так, в тріщинуватих породах авіаційний гас за 5 місяців проникає на глибину більше 700 м. Найбільш ефективним методом захисту підземних вод від забруднення нафтопродуктами є проведення запобіжних заходів, в тому числі буріння свердловин для контролю за якістю вод.

В аеропортах накопичується різні тверді і рідкі відходи виробництва і споживання. Відходи, небезпечні в санітарно - гігієнічному і пожежному відносинах, зберігаються в спеціальних приміщеннях, площа яких складає всього близько 3% від загальної площі земель, занятих в аеропортах відходами. На організованих звалищах, куди вивозяться інші відходи, менше 20% площ підготовлені для розміщення виробничих і побутових відходів.

  1. Автомобільний транспорт. Вплив на довкілля.

Автомобільний транспорт здійснює перевезення різноманітних вантажів і пасажирів переважно на короткі і середні відстані. За кількістю перевезених вантажів і пасажирів йому немає рівних серед усіх видів транспорту.

Загальна довжина автомобільних шляхів в Україні становить 169 тис. км, майже всі вони — з твердим покриттям. Переважання рівнинного рельєфу сприяє більш-менш рівномірному розвитку автомобільної мережі на всій території України.

Найважливіші автомагістралі — Київ — Житомир— Рівне — Львів — , Ужгород; Київ — Полтава — Харків; Київ — Умань — Одеса; Харків —Запоріжжя — Сімферополь. Автомагістралями називають шляхи, які забезпечують високу пропускну здатність та швидкість руху. Серед них виділяються автостради — дороги, що мають по кілька смуг в обох напрямках руху і не мають перетину з іншими шляхами на одному рівні. За довжиною автострад Україна поступається багатьом європейським країнам. Низька і якість доріг та автосервісу, що створює проблеми ві інтеграції української транспортної мережі у загальноєвропейську.

Великими транспортними вузлами є Київ, Харків, Дніпропетровськ, . Донецьк, Запоріжжя, Умань, Львів. Зростає роль автомобільного транспорту у перевезеннях на далекі відстані та в міжнародному сполученні Основні "виходи" з України — автошляхи з Ковеля, Львова, Ужгорода, Чернівців, Одеси, Ізмаїла, Маріуполя, Харкова, Сум, Глухова, Чернігова.

У перспективі транспортна мережа все тісніше інтегруватиметься у високорозвинену європейську комунікаційну систему. Зокрема, передбачається будівництво транс'європейської автостради Київ — Мадрид.

Вплив на НПС

Вплив на довкілля автомобільного транспорту:

– викиди в атмосферне середовище;

– руйнування природних ландшафтів,вплив на флору і фауну;

– шумове забруднення;

– стічні води, що утворюються при обслуговуванні;

– тверді відходи.

Основними шкідливими компонентами вихлопних газів дизельних двигунів є оксиди азоту, сажа, а також сірчисті з'єднання.

 Для бензинових двигунів такими є окис вуглецю, вуглеводні, оксиди азоту, а також сполуки свинцю (для етилованого бензину). Вуглеводні, що виділяються в повітря бензиновими двигунами, потрапляють туди як з вихлопними газами так і з картерними газами, а також у вигляді випарів з карбюратора і бензобака.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]