Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tekhno_ekologia.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
823.9 Кб
Скачать

78. Технологія м'ясних виробів: основні процеси в галузі, вплив на довкілля.

Процес виробництва різних видів ковбасних виробів має багато спільного. Він складається переважно з таких операцій: підготовка сировини, засолювання м’яса, приготування фаршу, формування виробів, термічне оброблення, пакування і зберігання виробів.

Харчове підприємство в ході здійснення своєї діяльності здійснює прямий та опосередкований вплив  на довкілля. Прямий вплив обумовлений викидами в атмосферу, скидами стічних вод, утворенням та розміщенням твердих відходів. Також виробництво харчових продуктів здійснює суттєвий вплив на соціальне середовище, забезпечуючи населення продуктами харчування та робочими місцями. Опосередкований вплив на довкілля має місце на попередніх стадіях (пов’язаний із забезпеченням виробництва сировиною, енергетичними, матеріальними, інформаційними та людськими ресурсами), в процесі виробництва (пов'язаний із вилученням земельних ресурсів, вторинним забрудненням продуктами трансформації первинного забруднення, впливом на здоров’я людини через знижену якість оточуючого природного середовища та фактори небезпеки продуктів харчування) та на стадії використання готової продукції (вплив на етапах транспортування, зберігання та утилізації відходів харчової продукції, включаючи перш за все утилізацію неякісної продукції, тари та упаковки).

79. Опишіть технологічні процеси при виробництві алкогольних напоїв.

Люди совершенствовали два процесса дающие алкоголь — брожение и дистилляцию, которые используются для его получения и сегодня.

Брожение — это процесс превращения сахара в спирт под воздействием дрожжей.

Сaxaр = Этиловый спирт + Углекислый газ

Дріжджі, службовці каталізатором бродіння, можуть бути як природного походження (на шкірці плодів), так і спеціально додаватися в сусло. Процес бродіння завжди супроводжується підвищенням температури. Таким чином, контролюючи температуру, можна контролювати час бродіння. Щоб підвищити вміст етилового спирту в бражці на 1%, на літр сусла потрібно 17 грамів цукру. Шляхом бродіння виходить спиртне фортецею максимум 16%, оскільки більшу кількість алкоголю нейтралізує дріжджі. Тут слід зазначити, що вміст спирту в напої, зване фортецею, виражається, в більшості випадків, в об'ємних відсотках безводного спирту, що відповідають щільності напою при температурі + 20 ° . Дистиляція - це процес відділення рідини з високим вмістом спирту від перебродившего сусла шляхом випаровування з подальшою конденсацією пари. Процес перегонки надзвичайно простий: температура кипіння чистого спирту - + 78,4 ° С, води - + 100 ° С. У проміжку між цими двома температурами спирт випаровується набагато швидше, ніж вода. Якщо його охолодити, то він конденсується. Напій можна переганяти кілька разів поспіль для підвищення його фортеці. Таким чином, виходять всі міцні спиртні напої. Існує кілька видів дистиляції. Подвійної дистиляції піддаються коньяки, деякі арманьяки, іноді ром і текіла. При цьому напій двічі переганяється в тому ж самому перегінному апараті. У цьому випадку використовується перегінний апарат, званий "alambic charentais" (аламбіках шаранте).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]