Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tekhno_ekologia.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
823.9 Кб
Скачать

7.Назвіть та опишіть способи видобування вугілля.

  • Відкритий видобуток

Спосіб видобутку вугілля залежить від глибини його залягання. Розробка ведеться відкритим способом, якщо глибина залягання вугільного пласта не перевищує 100 метрів. Не рідкісні і такі випадки, коли при все більшому поглибленні вугільного кар'єру, далі вигідно вести розробку вугільного родовища підземним способом.

  • Підземний видобуток

Для добування вугілля з великих глибин використовуються шахти.

  • Супутні копалини

У вугленосних відкладеннях, разом з вугіллям, містяться багато видів георесурсів, які мають споживчу значущість. До них відносяться породи як сировина для будіндустрії, підземні води, метанвугільних пластів, рідкісні і розсіяні елементи, зокремадорогоцінні металиі їх сполуки. Наприклад, деяке вугілля збагаченегерманієм.

Видобування вугілля може здійснюватися відкритим чи закритим способами.

Розробка корисних копалин відкритим способом

Відкритими вугільними роботами називається комплекс робіт, при якому всі виробничі процеси, необхідні для видобування корисної копалини з надр землі, здійснюються на поверхні. При сучасній техніці відкритим способом можна розробляти родовища твердих корисних копалин будь-якої форми, розташованих нижче рівня земної поверхні.

Розробка корисних копалин підземним способом

Це комплекс робіт, при якому всі виробничі процеси, необхідні для видобування корисної

копалини з надр землі, здійснюються під поверхнею землі

Видобування вугілля підземним способом відбувається в шахтах – це самостійна виробничо-господарча одиниця гірничого підприємства. Рудні родовища, які розробляються підземним способом, представлені лінзами, штоками, пластами, куполами, жилами.

8.Охарактеризуйте вплив вугільної промисловості на довкілля

Вплив на довкілля вугільної промисловості та заходи по його зменшенню 

           На екологічну ситуацію у вугледобувних регіонах впливають шахти, розрізи (кар’єри), збагачувальні фабрики, підприємства вугільного машинобудування

        Основними проявами негативного впливу є:

1) забруднення та порушення гідрологічного режиму підземних та поверхневих вод;

2) забруднення повітряного басейну твердими та газоподібними речовинами в процесах добування, транспортування, збагачування та переробки вугілля;

3) забруднення земної поверхні відходами добування і збагачення вугілля;

4) вилучення із землекористування та порушення земної поверхні;

5) шумове забруднення та вібрація ґрунтів.

Вплив вугільної промисловості на природні водні джерела

      Підприємства вугільної промисловості наносять великої шкоди водним ресурсам: 1) вичерпують підземні води при осушенні в період будівництва і експлуатації шахт і кар’єрів; 2) забруднюють поверхневі води не достатньо очищеними шахтними, кар’єрними, виробничими стічними водами із поверхневого комплексу шахт, розрізів, збагачувальних фабрик, заводів; 3) господарсько-побутовими водами працівників виробництва; 4) комунально-побутовими водами селищ, які знаходяться на балансі вугільних підприємств.     

       Шахтні і кар’єрні води ще називаються рудниковими або попутно-забраними, які формуються завдяки поверхневим і підземним водам, що проникають у вироблений простір. Ці води складають основну частину (74..76%) стічних вод вугільної промисловості.

        Основна частка забруднюючих реч-н припадає на завислі реч-ни, концентрація яких у водах, що надходять з мокрих лав сягає 10…15 тис. мг/л, з сухих – 4…5 тис. мг/л. Це вугільний пил і дрібна пуста порода, які утв. при руйнуванні вугільного пласта в діючих вибоях або залишились в старих – при їх недостатньому захисті. Крім того, в шахтних водах можуть міститься солі, луги, к-ти, м/о, включаючи кишкову групу, нафтопродукти і мастила, які потрапляють в шахтні води внаслідок праці гірничих машин і механізмів.

Забруднення повітряного простору

       Забруднення атмосфери технологічними процесами вугільної промисловості відбувається внаслідок:

1) викидів шкідливих газоподібних домішок і пилу шахтами і кар’єрами, димлячими териконами;

2) збагачення твердого палива і брикетування вугілля;

3) перевезення до користувачів;

4) перетворення вугілля з твердого стану в газоподібний і рідинний.

       Основними шкідливими речовинами, які викидаються в атмосферу стаціонарними і пересувними джерелами є: пил, метан, сірчаний ангідрид, оксид вуглецю, оксиди азоту, а також сірководень – продукт горіння териконів і відвалів.

      Склад атмосферного повітря, що закачується в підземні гірничі виробки, змінюється внаслідок різних причин:

1) дії окислювальних процесів, які утворюються у вугільних і сірковмісних породах;

2) дії газів (метану, вуглекислого газу тощо), які виділяються у виробках і із порушеного вугілля;

3) проведення вибухових робіт;

4) процесів дроблення гірських порід і корисної копалини (виділення пилу);

5) рудничних пожеж, вибухів метану і пилу.

         Основною складовою частиною рудничного газу є метан. В підземних гірничих виробках він виділяється з відбитого вугілля, з відпрацьованих просторів і, в невеликих кількостях, з оголених поверхонь вугільних пластів.

        Другою за значенням газоподібною речовиною, що здійснює забруднення довкілля, є оксид вуглецю. оксид вуглецю утворюється при проведенні вибухових робіт і робіт двигунів внутрішнього згорання, рудничних пожежах, вибухах метану і вугільного пилу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]