Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Міністерство освіти і науки України Харківсь

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
466.08 Кб
Скачать

Література:

Кримінально-виконавчий кодекс України. – Х.: ТОВ „Одіссей”, 2003. – Статті 56-

70.

Кримінально-виконавче право України: Підручник для студ. юрид. спеціальн. Вищих навч. закладів / За ред. проф. А. X. Степанюка. - X.: Право, 2005. - 256 с.

Кримінально-виконавчий кодекс України: Науково-практичний коментар / Степанюк А. X., Яковець І. С.; За заг. ред. Степанюка А.X. - X.: ТОВ «Одіссей», 2005. - 560 с.

Науково-практичний коментар до Кримінально-виконавчого кодексу України /ІГ. Богатирьов, О.М. Джужа, О.І. Богатирьова, Є.М. Бодюл та ін.; За заг. ред докт. юрид. наук, проф. І.Г. Богатирьова. – К.: Атіка, 2010. – 344 с.

Лисодєд О.В., Черненок М.П. Термінологічний довідник із застосуванням кримінально-виконавчого законодавства /За заг. ред. А.Х. Степанюка. – Х.: вид-во «Кроссроуд», 2010. - 92 с.

Миклин С. Без изоляции от общества //Сов. юстиция. – 1990. - № 16. – С. 14-15. Бодюл Є. М. Особливості та деякі проблеми виконання покарання у виді обме-

ження волі за новим Кримінально-виконавчим кодексом України // Проблеми пенітенціарної теорії і практики. - 2004. - № 9. - С. 185-192.

Тема 26. Порядок і умови виконання покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців

1.Порядок виконання покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців.

2.Режим у дисциплінарному батальйоні.

3.Побачення і телефоні розмови засуджених військовослужбовців.

4.Листування засуджених військовослужбовців.

5.Короткочасні виїзди засуджених військовослужбовців за межі дисциплінарного батальйону.

6.Одержання засудженими військовослужбовцями посилок (передач) і бандеролей.

7.Суспільно корисна праця засуджених військовослужбовців.

8.Соціально-виховна робота із засудженими військовослужбовцями.

9.Ради громадськості засуджених військовослужбовців.

10.Заходи заохочення і стягнення, що застосовуються до засуджених військовослужбовців.

11.Порядок застосування заходів заохочення і стягнення до засуджених військовослужбовців.

12.Матеріально-побутове та медичне забезпечення засуджених військовослужбов-

ців.

13.Звільнення від покарання засуджених військовослужбовців.

Література:

Кримінально-виконавчий кодекс України. – Х.: ТОВ „Одіссей”, 2003. – Статті 71-

85.

Кримінально-виконавче право України: Підручник для студ. юрид. спеціальн. вищих навч. закладів / За ред. проф. А.X. Степанюка. - X.: Право, 2005. - 256 с.

Кримінально-виконавчий кодекс України: Науково-практичний коментар / Степанюк А.X., Яковець І. С.; За заг. ред. Степанюка А.X. - X.: ТОВ «Одіссей», 2005. - 560 с.

Науково-практичний коментар до Кримінально-виконавчого кодексу України /ІГ. Богатирьов, О.М. Джужа, О.І. Богатирьова, Є.М. Бодюл та ін.; За заг. ред докт. юрид. наук, проф. І.Г. Богатирьова. – К.: Атіка, 2010. – 344 с.

Лисодєд О.В., Черненок М.П. Термінологічний довідник із застосуванням кримінально-виконавчого законодавства /За заг. ред. А.Х. Степанюка. – Х.: вид-во «Кроссроуд», 2010. - 92 с.

Ахинько А.И. Основные средства обеспечения карательно-воспитательного процесса в дисциплинарных батальонах вооруженных сил и некоторые проблемы их правового регулирования // Вопросы совершенствования исполнения наказаний и предупреждение правонарушений в исправительно-трудовых учреждениях: Межвузовский сборник научных трудов. - Киев: НИ и РИО КВШ МВД СССР им. Ф. Э. Дзержинского, 1987. - С. 84-90.

Тема 27. Звільнення від відбування покарання

1.Загальна характеристика підстав звільнення від відбування покарання.

2.Порядок і підстави звільнення від відбування покарання за відбуттям строку покарання, призначеного вироком суду.

3.Порядок і підстави звільнення від відбування покарання на підставі закону України про амністію.

4.Порядок і підстави звільнення від відбування покарання на підставі акту про помилування.

5.Порядок і умови звільнення від відбування покарання на підставі скасування вироку суду і закриття кримінальної справи.

6.Порядок і умови звільнення від відбування покарання на підставі закінчення строків давності виконання обвинувального вироку.

7.Порядок і умови умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

8.Порядок і умови заміни невідбутої частини покарання більш м’яким покаранням.

9.Порядок і умови звільнення від відбування покарання з випробуванням.

10.Порядок і умови звільнення від відбування покарання з випробуванням вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до семи років.

11.Порядок і умови звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років.

12.Порядок і умови звільнення від відбування покарання за хворобою.

13.Правовий статус осіб, які відбули покарання.

14.Порядок звільнення, час звільнення і документи, що оформляються при звіль-

ненні.

15.Надання матеріальної допомоги особам, які звільняються з місць позбавлення

волі.

Література:

Кримінально-виконавчий кодекс України. – Х.: ТОВ „Одіссей”, 2003. – 112 с. Кримінально-виконавче право України: Підручник для студ. юрид. спеціальн. Ви-

щих навч. закладів / За ред. проф. А. X. Степанюка. - X.: Право, 2005. - 256 с. Кримінально-виконавчий кодекс України: Науково-практичний коментар / Степа-

нюк А. X., Яковець І. С.; За заг. ред. Степанюка А.X. - X.: ТОВ «Одіссей», 2005. - 560 с. Науково-практичний коментар до Кримінально-виконавчого кодексу України /ІГ.

Богатирьов, О.М. Джужа, О.І. Богатирьова, Є.М. Бодюл та ін.; За заг. ред докт. юрид. наук, проф. І.Г. Богатирьова. – К.: Атіка, 2010. – 344 с.

Лисодєд О.В., Черненок М.П. Термінологічний довідник із застосуванням кримінально-виконавчого законодавства /За заг. ред. А.Х. Степанюка. – Х.: вид-во «Кроссроуд», 2010. - 92 с.

Трубников В.М. Проблемы совершенствования условно-досрочного освобождения от наказания //Сборник кратких тезисов и научных сообщений научно-практической конференции по итогам научно-исследовательских работ, выполненных профессорско-препо-

давательским составом Украинской государственной юридической академией в 1993 году /Под ред. Проф. Панова Н.И. – Харьков: 1994. - С. 132-134.

Трубников В.М. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання //Вісник Національного університету внутрішніх справ. – Випуск 19. – Харків., 2002. – С. 73-81.

Про діяльність органів та установ кримінально-виконавчої системи щодо контролю за вирішенням соціально-побутових питань осіб, звільнених від покарання на підставі акту про помилування //Наказ Державного департаменту України з питань виконання покарань від 30 квітня 2002 р. № 110. – К.: 2002 – 12 с.

Перелік захворювань, які є підставою для подання в суди матеріалів про звільнення засуджених від відбування покарання //Наказ Державного департаменту України з питань виконання покарань і Міністерства охорони здоров’я України „Про затвердження норма- тивно-правових актів з питань медико-санітарного забезпечення осіб, які утримуються в слідчих ізоляторах та виправно-трудових установах Державного департаменту України з питань виконання покарань від 18 січня 2000 р № 3/6. – Київ, 2000.

За в д а н н я

84.Кузьменко був засуджений за ч. 2 ст. 286 КК України до 3 років позбавлення волі. Початок цього строку - 29 лютого 2010 р.

Назвіть дату звільнення від відбування строку покарання.

85.Адамов, засуджений до позбавлення волі строком на 3 роки, відбував покарання

уколонії мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання. За календарем строк відбування покарання закінчувався 2 січня. Адамов звернувся до начальника колонії з проханням звільнити його з-під варти 6 листопада, тому що 1 та 2 січня припадають на святкові дні, а 3 січня - вихідний день.

Яке рішення повинен прийняти начальник колонії і на підставі якої правової но-

рми?

86.Буров, засуджений до 3 років позбавлення волі за ч. 2 ст. 139 КК України, відбував покарання у колонії мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання. 29 квітня у колонію надійшов Указ Президента України про дострокове звільнення Бурова від покарання у зв'язку з помилуванням. Буров брав активну участь у художній самодіяльності колонії і мав брати участь у концерті засуджених 1 і 2 травня. Адміністрація колонії попросила Бурова залишитися, той погодився, що звільнення відбудеться 3 травня. 30 квітня про це стало відомо прокуророві.

Чи законне рішення адміністрації колонії і як повинен відреагувати прокурор?

87.Раков був засуджений до 6 місяців позбавлення волі. Строк відбування покарання починався 31 грудня 2010 р.

Коли він закінчиться?

88.Засуджений Таран, строк покарання у якого закінчується через три місяці, звернувся до начальника відділення соціально-психологічної служби з проханням дозволити йому відростити волосся на голові та бороду, тому що він бажає приїхати додому у тому вигляді, у якому його запам'ятали рідні та друзі.

Що має відповісти начальник відділення соціально-психологічної служби?

89.На час звільнення із виховної колонії ніхто з родичів 15-річного Жолоба не приїхав до колонії зустріти його. Батьки Жолоба проживають в іншому місті, розташованому за 600 км від колонії.

Як у такому випадку повинна діяти адміністрація колонії?

90.При звільненні Попова, який відбував покарання за ст. 185 КК України, адміністрація колонії за згодою спостережної комісії та санкцією прокурора винесла постанову про встановлення адміністративного нагляду за звільненим за місцем його проживання. Це рішення мотивовано тим, що Попов раніше був засуджений за крадіжку дер-

жавного майна, а під час відбування покарання за останній злочин систематично і злісно порушував вимоги режиму, ознак виправлення не виявив,

Чи відповідає таке рішення закону?

Чи має право адміністрація колонії виносити постанову про адміністративний на-

гляд?

91.На момент звільнення з колонії за Лазуткіним значилася заборгованість у розмірі 300 грн. Крім того, він згідно зі ст. 158 Кримінально-виконавчого кодексу України підлягав адміністративному нагляду за місцем проживання як особа, яка тричі засуджувалася до позбавлення волі за умисні злочини, але на шлях виправлення не стала і залишилася небезпечною для суспільства.

Як документально оформити звільнення Лазуткіна?

92.Під час звільнення у січні 2010 р. Бурмистрова, який відбував покарання у місцях позбавлення волі 8 років, виявилося, що його одяг, в якому він був заарештований, поперше, був літнім, а по-друге, - старим і непридатним до носіння. Одяг, який йому видали

уколонії, має специфічний вид, тим більше, що заплатити за нього не було чим, бо грошей на рахунку Бурмистрова немає. До міста, де він збирався проживати, їхати понад дві доби.

Як має діяти у цьому випадку адміністрація колонії?

Яка матеріальна допомога надається особам під час звільнення з установ виконання покарань?

93.Засуджений за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах Беєв під час відбування покарання тяжко захворів. У зв'язку з цим адміністрація колонії звернулася до суду з поданням про дострокове звільнення засудженого від відбування покарання, додавши одночасно висновки лікарсько-трудової комісії про захворювання засудженого тяжкою хворобою.

Яке рішення повинен прийняти суд і на підставі якої правової норми?

94.Засуджений до 2 років позбавлення волі Тепленко під час відбування покарання захворів на відкриту форму туберкульозу.

Яке рішення повинна прийняти адміністрація УВП?

95.Тесленко, засуджений до 2 років виправних робіт, захворів і був визнаний непрацездатним.

Хто і на підставі якої норми повинен прийняти необхідне рішення?

Теми рефератів:

1.Запити за місцем проживання про побутове влаштування та працевлаштування звільненого від відбування покарання.

2.Інші підготовчі дії перед звільненням засудженого.

Тема 28. Трудове і побутове влаштування звільнених з місць позбавлення волі. Адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі. Проблема соціальної адаптації осіб, звільнених від відбування покарання.

1.Надання допомоги засудженим у трудовому і побутовому влаштуванні.

2.Надання допомоги особам, звільненим з місць відбування покарання.

3.Встановлення адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі.

4.Виконання постанови судді про встановлення та припинення адміністративного

нагляду.

Література:

Кримінально-виконавчий кодекс України. – Х.: ТОВ „Одіссей”, 2003. – 112 с. Кримінально-виконавче право України: Підручник для студ. юрид. спеціальн. Ви-

щих навч. закладів / За ред. проф. А. X. Степанюка. - X.: Право, 2005. - 256 с. Кримінально-виконавчий кодекс України: Науково-практичний коментар / Степа-

нюк А. X., Яковець І. С.; За заг. ред. Степанюка А.X. - X.: ТОВ «Одіссей», 2005. - 560 с. Науково-практичний коментар до Кримінально-виконавчого кодексу України /ІГ.

Богатирьов, О.М. Джужа, О.І. Богатирьова, Є.М. Бодюл та ін.; За заг. ред докт. юрид. наук, проф. І.Г. Богатирьова. – К.: Атіка, 2010. – 344 с.

Лисодєд О.В., Черненок М.П. Термінологічний довідник із застосуванням кримінально-виконавчого законодавства /За заг. ред. А.Х. Степанюка. – Х.: вид-во «Кроссроуд», 2010. - 92 с.

Трубников В.М., Голина В.В. Судимость и административный надзор //Рад. право, 1974, № 5. - С. 75-78.

Трубников В.М. Понятие правил административного надзора //Труды Киевской ВШ МВД СССР, 1974, № 8. - С. 231-236.

Трубников В.М. Трудоустройство освобожденных от наказания: реальность и поиск путей к улучшению положения //Рад. право, 1991, № 5. - С. 36, 37.

Трубников В.М. Научно–практический комментарий к Закону Украины «Об административном надзоре за лицами, освобожденными из мест лишения свободы». – Х.: Рубикон, 1998. – 112 с.

Трубников В.М. К вопросу об объекте злостного нарушения правил административного надзора //Проблемы эффективности уголовного законодательства. Вып. 37. Сб. учен. тр. – Свердловск,: 1975, С. 179-185.

Трубников В.М., Назаренко Д.О. Кримінальна відповідальність за порушення правил адміністративного нагляду: Монографія. – Х.: Харків юридичний, 2010. – 288 с.

Бандурка А.М., Денисова Т.А., Трубников В.М. Общая теория социальной адаптации освобожденных от отбывания наказания (правовой и социально-психологический анализ уголовно-исполнительной политики по реабилитации осужденных). – Харьков-За- порожье: НУВД, ЗГУ, 2002. – 440 с.

Бандурка О.М., Трубников В.М., Яровий А.О. Проблеми соціальної адаптації неповнолітніх, звільнених з виховно-трудових колоній. – Харків: НУВС, 2003. – 260 с.

Тема 29. Здійснення контролю за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання

1.Громадський контроль за особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання.

2.Порядок здійснення громадського контролю за особами., умовно-достроково звільненими від відбування покарання.

3.Заходи громадського впливу щодо осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання.

4.Органи, що здійснюють контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням.

5.Порядок здійснення контролю за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням.

6.Обчислення іспитового строку.

7.Відповідальність осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням.

Література:

Кримінально-виконавчий кодекс України. – Х.: ТОВ „Одісей”, 2003. – 112 с. Кримінально-виконавче право України: Підручник для студ. юрид. спеціальн. Ви-

щих навч. закладів / За ред. проф. А. X. Степанюка. - X.: Право, 2005. - 256 с. Кримінально-виконавчий кодекс України: Науково-практичний коментар / Степа-

нюк А. X., Яковець І. С.; За заг. ред. Степанюка А.X. - X.: ТОВ «Одіссей», 2005. - 560 с. Науково-практичний коментар до Кримінально-виконавчого кодексу України /ІГ.

Богатирьов, О.М. Джужа, О.І. Богатирьова, Є.М. Бодюл та ін.; За заг. ред докт. юрид. наук, проф. І.Г. Богатирьова. – К.: Атіка, 2010. – 344 с.

Лисодєд О.В., Черненок М.П. Термінологічний довідник із застосуванням кримінально-виконавчого законодавства /За заг. ред. А.Х. Степанюка. – Х.: вид-во «Кроссроуд», 2010. - 92 с.

Трубников В.М. і ін. Проблеми соціальної адаптації неповнолітніх, звільнених з виховно-трудових колоній. Монографія – Харків: НУВС, 2003. – 260 с.

Про порядок взаємодії органів та установ кримінально-виконавчої системи з територіальними органами внутрішніх справ і центрами зайнятості населення з питань підготовки засуджених до звільнення та про надання допомоги в трудовому і побутовому влаштуванні особам, які звільнилися з місць позбавлення волі: Наказ Державного департаменту України з питань виконання покарань від 29 червня 2000 р. № 139/405/150. – К., 2000.

– 11 с.

Беца О. До питання про створення в Україні соціальної служби по роботі з особами, звільненими з місць позбавлення волі //В пошуках альтернатив тюремному покаранню: Матер. міжнар. симп. 15-16 січня 1997 р. – К.: Ред. вид. відділ Київ. ін-ту внутр. справ, 1997. – С. 62-67.

Про діяльність органів та установ кримінально-виконавчої системи щодо контролю за вирішенням соціально-побутових питань осіб, звільнених від покарання на підставі акту про помилування //Наказ Державного департаменту України з питань виконання покарань від 30 квітня 2002 р. № 110. Київ, 2002.

За в д а н н я

96.Юнатов відбував покарання у виді позбавлення волі за злочин, передбачений ст. 296 ч. 2 КК України. Після умовно-дострокового звільнення за ним був встановлений нагляд трудового колективу заводу "Серп і Молот". Незважаючи на дисциплінарні стягнення та попередження, зроблені на засіданні ради профілактики заводу, Юнатов продовжував порушувати трудову дисципліну, громадський порядок, пиячив. Трудовий колектив звернувся до суду з клопотанням про встановлення щодо Юнатова адміністративного нагляду.

Яке рішення має бути прийняте і на підставі якої норми?

97.На момент звільнення Критова, який відбував покарання за умисне вбивство, передбачене ст. 116 КК України, було встановлено, що за період перебування у колонії він уперто не бажав стати на шлях виправлення, тому продовжує залишатися особою, небезпечною для суспільства.

Які документи повинна підготувати адміністрація колонії перед звільненням Кри-

това?

Як проводиться оформлення адміністративного нагляду за особами при звільненні їх з місць позбавлення волі?

98.Куценко після звільнення із колонії повернувся до свого помешкання у м. Харкові, але так сталося, що він залишився без квартири. Спроби підшукати собі житло і прописатися успіху не мали. На роботу без прописки у паспорті його не приймали.

Хто і в якому порядку повинен надати йому допомогу в побутовому влаштуванні і працевлаштуванні?

99. 20-річний Пащенко звернувся до місцевих органів влади зі скаргою, де писав, що 3 роки перебував у виховній колонії, потім повернувся до м. Харкова й оселився у бабусі, яка замінила йому матір. Батьків у нього немає. РВВС відмовляє йому у прописці на тій підставі, що не вистачає норми житлової площі.

Яке рішення повинен прийняти місцевий орган влади?

Теми рефератів:

1.Поняття та види соціального контролю за особами, які відбули покарання у виді позбавлення волі.

2.Нагляд за особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання.

3.Порядок нагляду за особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання.

4.Заходи громадського впливу щодо осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання.

5.Встановлення адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі.

6.Виконання постанови судді про встановлення та припинення адміністративного

нагляду.

4.Структура навчальної дисципліни

Номер та склад змістового модулю

Кільк. аудиторн. год., відве-

п/п

 

дених на вивчення дисципліни

 

 

Лекції

Семі-

Практ.

 

 

 

нари

заняття

1

Змістовий модуль І

 

 

 

1.1

Поняття кримінально-виконавчого права.

1

 

2

 

Предмет і система курсу.

 

 

 

1.2

Історія розвитку кримінально-виконавчого

 

 

 

 

законодавства.

 

 

 

1.3

Правове регулювання виконання покарань і

 

 

 

 

застосування заходів виховного впливу. Кри-

 

 

 

 

мінально-правові правовідносини.

 

 

 

1.4

Установи виконання покарань та інші органи

1

 

2

 

держави, що виконують кримінальні пока-

 

 

 

 

рання.

 

 

 

1.5

Правовий статус засуджених.

1

 

2

1.6

Участь громадськості у виправленні і ресоціа-

 

 

 

 

лізації засуджених.

 

 

 

1.7

Особливості правового регулювання криміна-

 

 

 

 

льно-виконавчого права в зарубіжних країнах.

 

 

 

2Змістовий модуль ІІ

2.1

Класифікація засуджених до позбавлення волі

1

 

2

 

та їх розподіл по видах установ виконання по-

 

 

 

 

карань.

 

 

 

2.2

Режим в установах виконання покарань.

3

2

2.3

Суспільно корисна праця в установах вико-

1

2

 

нання покарань.

 

 

 

2.4

Соціально-виховна робота в установах вико-

1

2

 

нання покарань.

 

 

 

2.5Загальноосвітнє і професійно-технічне навчання засуджених до позбавлення волі.

2.6Особливості відбування покарання в колоніях різних видів.

2.7Особливості відбування покарання у виді позбавлення волі засудженими жінками.

2.8Особливості виконання і відбування пока-

 

рання у виді довічного позбавлення волі.

 

 

2.9

Особливості виконання і відбування пока-

1

2

 

рання у виді позбавленні воля неповнолітніми.

 

 

2.10

Матеріально-побутове і медико-санітарне за-

 

 

 

безпечення засуджених до позбавлення волі.

 

 

2.11

Порядок і умови виконання і відбування пока-

 

 

 

рання у виді штрафу.

 

 

2.12

Порядок і умови виконання і відбування пока-

 

 

 

рання у виді позбавлення військового, спеціа-

 

 

 

льного звання, рангу чину або кваліфікацій-

 

 

 

ного класу.

 

 

2.13

Порядок і умови виконання і відбування пока-

 

2

 

рання у виді позбавлення права обіймати пе-

 

 

 

вні посади або займатися певною діяльністю.

 

 

2.14

Порядок і умови виконання і відбування пока-

1

2

 

рання у виді громадських робіт.

 

 

2.15

Порядок і умови виконання і відбування пока-

1

2

 

рання у виді виправних робіт.

 

 

2.16

Порядок і умови виконання і відбування пока-

 

 

 

рання у виді службових обмежень для війсь-

 

2

 

ковослужбовців.

 

 

2.17Порядок і умови виконання покарання у виді конфіскації майна.

2.18

Порядок і умови виконання і відбування пока-

1

2

 

рання у виді арешту.

 

 

2.19

Порядок і умови виконання і відбування пока-

1

2

 

рання у виді обмеження волі.

 

 

2.20

Порядок і умови виконання покарання у виді

1

2

 

тримання в дисциплінарному батальйоні вій-

 

 

 

ськовослужбовців.

 

 

2.21

Звільнення від відбування покарання.

1

2

2.22

Трудове і побутове влаштування звільнених з

1

2

 

місць позбавлення волі. Адміністративний на-

 

 

 

гляд за особами, звільненими з місць позбав-

 

 

лення волі. Проблема соціальної адаптації осіб, звільнених від відбування покарання.

2.23

Здійснення контролю за поведінкою осіб, зві-

1

2

 

льнених від відбування покарання.

 

 

 

Разом

18

36

5. Теми практичних занять

 

 

Назва теми

 

Кількість

з/п

 

 

Годин

1

Поняття кримінально-виконавчого права. Предмет і система ку-

2

 

рсу.

 

 

2

Установи виконання покарань та інші органи держави, що вико-

2

 

нують кримінальні покарання.

 

 

3

Правовий статус засуджених.

 

2

4

Класифікація засуджених до позбавлення волі та їх розподіл по

2

 

видах установ виконання покарань.

 

 

5

Режим в установах виконання покарань.

 

2

6

Суспільно корисна праця в установах виконання покарань.

2

7

Соціально-виховна робота в установах виконання покарань.

2

8

Особливості виконання і відбування покарання у виді позбавленні

2

 

воля неповнолітніми.

 

 

9

Порядок і умови виконання і відбування покарання у виді позбав-

2

 

лення права обіймати певні посади або займатися певною діяльні-

 

 

стю.

 

 

10

Порядок і умови виконання і відбування покарання у виді громад-

2

 

ських робіт.

 

 

11

Порядок і умови виконання і відбування покарання у виді виправ-

2

 

них робіт.

 

 

12

Порядок і умови виконання і відбування покарання у виді служ-

2

 

бових обмежень для військовослужбовців.

 

 

13

Порядок і умови виконання і відбування покарання у виді арешту.

2

14

Порядок і умови виконання і відбування покарання у виді обме-

2

 

ження волі.

 

 

15

Порядок і умови виконання покарання у виді тримання в дисцип-

2

 

лінарному батальйоні військовослужбовців.

 

 

16

Звільнення від відбування покарання.

 

2

17

Трудове і побутове влаштування звільнених з місць позбавлення

2

 

волі. Адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць

 

 

позбавлення волі. Проблема соціальної адаптації осіб, звільнених

 

 

від відбування покарання.

 

 

18

Здійснення контролю за поведінкою осіб, звільнених від відбу-

2

 

вання покарання.

 

 

 

Разом

 

36

6. Самостійна робота

 

 

Назва теми

 

Кількість

з/п

 

 

годин

1

Історія розвитку кримінально-виконавчого законодавства.

2

2

Правове регулювання виконання покарань і застосування заходів

2

 

виховного впливу. Кримінально-правові правовідносини.

 

 

Участь громадськості у виправленні і ресоціалізації засуджених.

2

Особливості правового регулювання кримінально-виконавчого

2

права в зарубіжних країнах.

 

Загальноосвітнє і професійно-технічне навчання засуджених до

2

позбавлення волі.

 

Особливості відбування покарання в колоніях різних видів.

2

Особливості відбування покарання у виді позбавлення волі засу-

2

дженими жінками.

 

Особливості виконання і відбування покарання у виді довічного

2

позбавлення волі.

 

Матеріально-побутове і медико-санітарне забезпечення засудже-

2

них до позбавлення волі.

 

Порядок і умови виконання і відбування покарання у виді

2

штрафу.

 

Порядок і умови виконання і відбування покарання у виді позба-

2

влення військового, спеціального звання, рангу чину або кваліфі-

 

каційного класу.

 

Порядок і умови виконання покарання у виді конфіскації майна.

2

Разом

24

7. Методи програмованого навчання

При програмованому навчанні ставав доступним спостереженню і реальній дії весь хід процесу навчання, весь рух вчиться від незнання до знання, а не тільки його результат, як в традиційному навчанні. Психологічною основою програмованого навчання послужив біхевіоризму.

Методи програмованого навчання були направлені на активізацію розумової діяльності студента, і тому вони не можуть бути віднесений до активних методів.

Програмування повинне ґрунтуватися на такій теорії навчання, яка може відповідати наступним вимогам:

а) точно указувати, ніж конкретно управляти, тобто об'єкт управління, а також яким чином повинен проходити процес засвоєння, що вчиться різних видів діяльності, в першу чергу пізнавальній;

б) указувати необхідний набір незалежних характеристик (змінних) об'єкту управління для визначення змісту інформації, яку потрібно передавати студенту і яку потрібно одержувати по каналу зворотного зв'язку для коректування;

в) указувати основні етапи, тобто перехідні стани (або проміжні результати) засвоєння, щоб забезпечувалося управління під час переходу процесу з одного якісного стану в інший.

Діяльність (будь-хто) складається з двох частин: орієнтовній і старанній. Навчити людину нової діяльності - це значить створити в його свідомості орієнтовну основу (знання, уявлення а діяльності) для правильного виконання її виконавчої частини.

Для навчання безпомилковому виконанню виконавчої частини незнайомої дії що вчиться вручається схема орієнтовної основи дії (ООД) з докладною вказівкою порядку виконання всіх операцій в потрібній послідовності і з потрібною якістю.

Схема ООД і є жорстка програма навчання виконанню дії. Але цього недостатньо. Окрім цього, студенту необхідно дати учбові задачі, вирішуючи які, він виконуватиме зазначену дію в самих різних варіаціях, диктованих різноманітністю умов поставлених задач.

Основними методичними засобами програмованого навчання, організовуваного відповідно до теорії поетапного формування розумових дій, є: