Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудовое право семинары.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
86.51 Кб
Скачать

Тема 2(5). Робочий час і час відпочинку

План практичних занять ( 2 год)

1. Поняття робочого часу і значення його правового регулювання.

2. Правові нормативи робочого часу.

3. Види робочого часу.

4. Режим та облік робочого часу і порядок його встановлення. Ненормований робочий день. Гнучкий робочий час. Вахтовий метод роботи.

5. Надурочні роботи і порядок залучення до них.

6. Поняття і види часу відпочинку.

7. Право працівника на відпустку і гарантії його реалізації. Види відпусток.

8. Щорічна основна відпустка і порядок її надання.

9. Щорічна додаткова відпустка, її види і порядок надання.

10. Додаткові відпустки у зв'язку з навчанням.

11. Творчі відпустки.

12. Соціальні відпустки.

13. Відпустки без збереження заробітної плати і порядок їх надання.

Індивідуальна самостійна робота.

ЗАДАЧІ

Задача 1

У правилах внутрішнього трудового розпорядку товариства з обмеженою відповідальністю "Нерухомість" було передбачено:

• тривалість робочого часу протягом тижня для найманих працівників встановлюється 35 годин, для учасників товариства - 45 годин;

• для жінок, які мають дітей віком до 14 років, робочий день скорочується на 1 годину;

• оплата праці провадиться за фактично відпрацьований час;

• в осінньо-зимовий період підприємство працює в режимі п'ятиденного робочого тижня, у весняно-літній - шестиденного робочого тижня.

Прокоментуйте вказані положення з точки зору відповідності їх чинному законодавству.

Задача 2

Технік Михайлова звернулася із скаргою до КТС на те, що адміністрація відмовила їй у наданні додаткової відпустки для складання сесії у вузі. Таке рішення адміністрація мотивувала тим, що у зв'язку з фінансовими проблемами підприємство не працює більше півроку. Працівники, у тому числі Михайлова, перебувають у вимушених відпустках. Отже, вільний час може бути використаний і для навчання. Адже, оплачувати відпустку коштів не має.

Складіть проект рішення КТС за заявою Михайлової.

Задача З

Юрисконсульту підприємства додатково доручили вести роботу по укладенню та виконанню господарських договорів. Це вимагало багато часу, оскільки підприємство мало багато постачальників. Юрисконсульту доводилося часто залишатися після роботи, щоб забезпечити належним чином цю ділянку роботи. Врешті він поставив питання перед керівником про необхідність розширення юрвідділу. На що керівник відмовив і пояснив, що юрисконсульт -працівник з ненормованим робочим днем і повинен залишатися після роботи.

Ваша думка ?

Задача 4

На підставі рішення трудового колективу Львівського виробничого об'єднання "Мікроприлад" адміністрація наказом оголосила 8 січня святковим днем з метою надати можливість працівникам відсвяткувати другий день Різдва Христова. Відробку за цей день перенесено наказом на найближчу суботу.

У зв'язку з реалізацією цього рішення на підприємстві виникли трудові спори. Зокрема, бухгалтер Іванов, вважаючи рішення адміністрації незаконним, вийшов на роботу 8 січня, а в призначену наказом суботу на роботу не з'явився. Адміністрація вирішила звільнити Іванова за прогул і звернулася з поданням до профкому за згодою на таке звільнення. Крім того, ремонтні працівники, які працювали за графіком в змінному режимі, за роботу 8 січня вимагали нарівні з оплатою надання відгулу, який просили приєднати до відпустки. Вирішить суперечку.

Задача 5

Працівниця вийшла на роботу після трьох років перебування у відпустці по догляду за дитиною і хоче одержати раніше невикористану щорічну відпустку. Як у таких випадках обчислюється середня зарплата?

Підготуйте відповідь.

Задача 6

Технолог Тимофеєва звернулася із заявою до директора заводу "Оріон" з проханням встановити їй неповний робочий тиждень, оскільки вона змушена здійснювати догляд за важко хворим батьком, що проживає з нею в одній квартирі, а також вона одна виховує дитину у віці 12 років. Директор заводу відмовив у проханні Тимофеєвій, посилаючись на те, що умови виробництва не дозволяють йому дати згоду на встановлення неповного робочого часу і запропонував звільнитися за власним бажанням.

Які підстави і порядок встановлення неповного робочого часу?

Чи законні дії директора заводу?

Задача 7

Адміністрація заводу за погодженням з профспілковою організацією ухвалила рішення про збільшення тривалості робочого дня на одну годину (з 7 до 8) при шестиденному робочому тижні, обґрунтовуючи це тим, що завод тривалий час стояв без роботи через фінансово-економічні труднощі, а в цей час отримав вигідне замовлення. Ряд працівників погодилися з рішенням адміністрації, а деякі звернулися за роз'ясненням до юрисконсульта заводу про законність прийнятого рішення.

Чи законні дії адміністрації і профспілкового органу?

НОРМАТИВНІ АКТИ І ЛІТЕРАТУРА

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № З0. - Ст. 141.

2. Кодекс законів про працю України // Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами / Відп. ред. В, М. Вакуленко, О. П. Товстенко. - К.: Юрінком Ін-тер, 1997. - 1040 с.

3. Про внесення змін, що стосуються відпусток, до Кодексу законів про працю України: Закон України від 18 вересня 1998 року // Голос України. - 1998. - 9 жовтня.

4. Про відпустки: Закон України від 15 листопада

1996 р. // Відомості Верховної Ради України. -- 1997. -№ 2. - Ст. 4.

5. Порядок, тривалість і умови надання щорічних відпусток працівникам, які навчаються у вищих учбових закладах з вечірньою та заочною формами навчання, де навчальний процес має свої особливості: Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28 червня 1997 р. № 634 // Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами. - К.: Юрінком Інтер, 1997. - С. 933.

6. Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним, педагогічним, науково-педагогічним працівникам освіти та науковим працівникам: Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 346 // Офіційній вісник України. - 1997. - Число 16. - С. 73; Число 35. - С. 14.

7. Про доплати і компенсації особам, які працюють у зоні відчуження і зоні безумовного (обов'язкового) відсе-лення після повного відселення жителів: Постанова Кабінету Міністрів України від 30 червня 1998 р. № 982 // Урядовий кур'єр. - 1998. - 9 липня.

8. Про затвердження умов, тривалості, порядку надання та оплати творчих відпусток: Постанова Кабінету Міністрів України від 19 січня 1998 р. № 45 // Людина і праця: Інформаційний бюлетень Міністерства праці та соціальної політики України. - 1998. - № 2.

9. Рекомендації про порядок надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці: Затверджений наказом Мінпраці та соціальної політики України від 10 жовтня

1997 р. № 7 (із змінами, внесеними наказом Мінпраці та соціальної політики України від 5 лютого 1998 р. № 18) // Людина і праця: Інформаційний бюлетень Міністерства праці та соціальної політики України. - 1997. - № 12. - С. 27-28; 1998. - № 3. - С. 38.

10. Про практичне застосування частини першої статті 5 і частини четвертої статті 24 Закону України "Про відпустки": Роз'яснення Міністерства праці України від 12 лютого 1997 р. № 10/2-493 // Людина і праця: Інформаційний бюлетень Міністерства праці України. - 1997. - № 2-3.

11. Про затвердження Показників і критеріїв умов праці, по яких надаються щорічні додаткові відпустки працівникам, зайнятим на роботах, пов'язаних з негативним впливом на здоров'я шкідливих виробничих чинників: Наказ Міністерства охорони здоров'я і Міністерства праці та соціальної політики України від 31 грудня 1997 р. № 383/55 // Інформаційний бюлетень Міністерства праці та соціальної політики України. - 1998. - № 3.