Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Туристичні ресурси Німеччини.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
43.9 Кб
Скачать

Структура Презентації

1. Карта країни + географічний аналіз її положення

2. Природні туристичні ресурси (клімат, рельєф, гідрографія, бальнеологічні ресурси, ПЗФ)

3. Культурно-історичні ресурси (замки, палаци, театри, музеї тощо)

4. Об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

5. Туристичні рейтинги (по можливості)

1. Герб Німеччини — офіційний державний символ Федеральної республіки Німеччина. Зображення являє собою чорного орла з червоними лапами на золотому фоні

На гербі Федеральної Республіки Німеччина зображений орел. Цей птах прославлявся людьми з найдавніших часів, будучи символом мужності, життєвої сили і сонця.

2. Клімат

Більшість території Німеччини піддається впливу сезонного помірного клімату, в якому переважають вологі західні вітри. Клімат помірний пов'язаний з океанічною, Північноатлантичною течією, яка є північним продовження Гольфстріму. Ці теплі води впливають на райони, що межують з Північним морем у тому числі на території вздовж річки Рейн, яка впадає в Північне море. Отже, на північному заході і півночі країни, клімат океанічний, з випаданням опадів круглий рік з максимумом в літній період.

Тому зима в країні м'яка, а влітку, як правило, прохолодно, хоча температура може перевищувати і 30 °C доволі тривалий період часу. На сході країни клімат більш континентальний; зима можливо холодніша, а літо доволі спекотне і сухе, триваліший час. Центральна і південна Німеччина належать до перехідних регіонів, тут варіюються, як помірно океанічний клімат так і континентальний клімат.

Середньорічна кількість опадів (на основі статистичних даних в період 1961–1990 років) становить 700 міліметрів на рік. Середня щомісячна кількість опадів коливається від 40 мм до 77 мм у лютому та червні, відповідно.

Рельєф країни

підвищується з півночі на південь. На півночі країни — Північно-Німецька низовина з мореними горбами і ділянками зандрового рельєфу, південніше — височини, низькі і середньовисотні гори (600–800 м, іноді до 1400 м), — Гарц, Тюрингські Сланцеві гори, Шварцвальд, Рудні гори, Шумава та ін. На півдні — Баварське плоскогір'я, обрамоване передовими хребтами Альп (найвища точка країни — гора Цугшпітце висотою 2963 м). Клімат помірний, на півн. морський, в інших районах країни перехідний до континентального. Основні ріки — Рейн, Ельба, Дунай, Одер, Варнов, Везер. Великі озера — Боденське, Гім та інші. розташовані в передгір'ях Альп, багато дрібних озер льодовикового походження на Північно-Німецькій низовині.

Альпи найвища гірська система Західної Європи, простягається дугою від берегів Середземного моря до Середньо-Дунайської низовини на території європейських країн Австрія, Італія, Ліхтенштейн, Німеччина, Словенія, Франція, Швейцарія.

Гідрографія

У ФРН - густа розгалужена мережа повноводних річок, що належать головним чином до басейну Північного моря. Розрізняють шість найбільших річкових водозбірних басейнів країни: Рейну, Дунаю, Ельби, Одеру, Везеру і Емсу. П'ять з цих річок стікають до Північного та Балтійського морів, одна (Дунай) впадає в Чорне море. Річка Рейн - найбільша річка Німеччини - бере початок у верхівях Альп і має довжину 865 кілометрів (являючись на деяких ділянках кордоном країни), протікає на південному заході і заході країни. Її основні притоки - Неккар, Майн, Мозель і Рур.

Річка Дунай протікає на півдні країни (довжина його на території Німеччини 647 кілометрів) переважно у гірській місцевості і доходить до кордону з Австрією. Його основні притоки Іллер, Лех, Ізар та Інн. У Східній Німеччині тече ріка Ельба, довжиною 725 кілометрів, її основні притоки Заале і Гавел, а також Охре, Осте і Зуде. Річка Одер виступає в якості кордону з Польщею, його найбільш важливим припливом є річка Нейсе та відома річка Шпреє.

Водозбірний басейн ріки Везер цілком лежить в Німеччині: річка протікає центральними районами країни й впадає в Північне море. Довжина Везера 740 км, а живиться він водами річок Верра і Фулда, Лейне, Аллер, Едер. Річка Емс, довжиною 370 км, тече на крайньому північному заході країни.

Альпійські ріки (верхня течія Рейну, праві притоки Дунаю) мають переважно снігове і льодовикове живлення, літній максимум і зимовий мінімум стоку; Великі річки (наприклад, Рейн) мають складний режим. Стік багатьох річок регулюється водосховищами. Більшість річок узимку не замерзає. Багато з них судноплавні і з'єднані каналами.

Природні озера країни — переважно льодовикового походження. Тому найбільше великих озер в Альпах і в Мекленбурзі.

Найбільше озеро, що повністю лежить на німецькій території — озеро Мюрітц, складова частина Мекленбурського озерного краю. Загалом найбільшим озером вважається озеро Констанц (Боденське), що на кордоні з Австрією і Швейцарією, яке розмежовано між ними на німецьку частину 305,75 км2, швейцарську — 171,63 км2 і австрійську — 58,62 км2. До інших озер льодовикового походження відносяться Хім, Штарнбергер-Зі, Аммер.

Також в Німеччині зустрічаються рукотворні озера, створені внаслідок діяльності людини. Так у Східній Німеччині є багато великих штучних озер в колишніх районах видобутку лігніту, є і озера, створені внаслідок побудови дамб, задля енергетичних чи господарських цілей. Загалом в Німеччині близько 4000 озер.

Бальнеологічні ресурси (курорти)

Гарміш-Партенкірхен - найпопулярніший і фешенебельний курорт Баварських Альп. А відомий він вже майже 2000 років у II ст. Тут стояв римський гарнізон.До 30-х років Гарміш і Партенкірхен були двома окремими населеними пунктами. Своїм об'єднанням місто зобов'язаний змагання з гірськолижного спорту, які проводилися тут під час перших Зимових Олімпійських Ігор.

Берхтесгаден

Архітектурний вигляд Берхтесгадена і його околиць складався століттями: вузькі старовинні вулички, середньовічна площа, костел - все це гідно музейної експозиції під відкритим небом. Головну красу цього унікального куточка природи створює дивовижне "Королівське озеро" - Кенігзеє, розташоване в оточенні загострених гірських вершин.

Головний район катання Йеннер розташований вище по ущелині, ближче до Кенігзеє - тут створені траси міжнародного рівня. Зверху, до озера, спуск іде по трасі завдовжки 5,6 км з перепадом 1170 м.

Бад Кіссенген

Курорт Бад Кіссенген розташований в самому центрі Німеччини в мальовничій долині річки Франкійська Заале.Основою всіх лікувально-оздоровчих програм проводяться на цьому курорті служать вуглекислі, залізисті хлоридні натрієві води шести мінеральних джерел, що застосовуються у вигляді питного лікування, інгаляцій, ванн.

В наші дні Бад Кіссінген - один з найпопулярніших Німецьких курортів світового рівня. Тут проходять курси лікування хворі із захворюваннями органів травлення, органів дихання, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату. Крім того, ефективно виліковуються гінекологічні хвороби.

Бад Райхенхаль

Бад Райхенхаль (Bad Reichenhall) один з найвідоміших бальнеологічних курортів Німеччини. Особливість цілющого клімату Бад Райхенхаль обумовлюється вдалим місцем розташування: розташований в долині на висоті 600м над рівнем моря і оточений з усіх боків горами, лісами і лугами, місто знаходиться в своєрідному резервуарі, захищеному від холодних і вологих повітряних потоків. До спеціалізації курорту відносяться: профілактика і лікування ревматичних захворювань, захворювань опорно-рухового апарату, шкіри, жіночих і дитячих хвороб.

Бад-Тельц

Грязьовий курорт Бад-Тельць, розташований в регіоні Тельцер-Ланд, отримав офіційний статус курорту ще в 1899 році. З тих пір спектр лікувально-оздоровчих послуг на цьому курорті постійно розширювався.

Баден-Баден

В епоху Середньовіччя, згідно з легендою, саме цілющі води Баден-Бадена допомогли перемогти епідемію чуми. За переказами маркграфиня Катаріні з'явилася Преподобна Діва Марія, яка сказала, що врятувати місто від страшної недуги може тільки Баденська вода. Катаріна повеліла відкрити джерела, пустити води по вулицях міста, і хвороба була переможена.

Справжня ж слава прийшла до Баден-Бадену в XIX столітті. Саме в цей період курорт став місцем відпочинку аристократичних верств суспільства. На водах в Баден-Бадені можна було побачити королівську пару Пруссії Вільгельма і Августу, великого герцога Фрідріха і велику герцогиню Луїзу тло Баден, Івана Тургенєва, Йоганнеса Брамса, Клару Шуман, Миколу Гоголя, Федора Достоєвського.

Бад Хомбург

На курорті знаходиться найстаріший в Європі гольф-клуб. Шанувальників прогулянок - верхові, велосипедні та піші прогулянки по різноманітним гірським і рівнинним маршрутами.

У Бад Хомбург регулярно проводяться музичні фестивалі, влаштовуються свята, виставки, працює театр, картинна галерея. Місцеве казино, відкрите 150 років тому, - одне з найстаріших у Німеччині. В цілому це симпатичне містечко з середньовічною архітектурою. Звідси зручно відправитися на екскурсії в Вісбаден, Гейдельберг, Франкфурт.

Заповідники

1 место. Национальный парк Harz (Саксония-Ангальт, Нижняя Саксония)

Это самый большой лесной парк в Германии, его площадь составляет почти 24 тысячи гектаров. 95 процентов деревьев парка – пихты и буки.

Главная достопримечательность Гарца – легендарный Брокен. Это та самая Лысая гора, на которой, по преданию, собираются на шабаш ведьмы. Именно отсюда начинается описание Вальпургиевой ночи в «Фаусте» Гете. Сказочный Брокен упоминали в своих дневниках Андерсен и Гейне.

2-е место. Природный парк Nördlicher Oberpfälzer Wald (Бавария)

Заповедник Верхнего Пфальца площадью почти 138 гектаров, расположенный аккурат на границе с Чехией, покоряет своей нетронутой природой. Тут есть и пешие маршруты, и велосипедные. Особенно привлекательна долина реки Вальднаб. По ее краям расположены две старинные крепости: Нойхаус и Фалькенберг. По берегам реки растут ели, буки, ольхи, папоротники и цветы, а из воды выглядывают причудливые скалы. Их верхушки – одни круглые, другие продолговатые – живые свидетели древней вулканической активности, в результате которой и сформировался сегодняшний ландшафт парка.

3-е место. Национальный парк Hainich (Тюрингия)

Единственный парк в земле Тюрингия расположен между старинными городами Айзенах, Мюльхаузен и Бад Лангензальца. Общая площадь парка, который еще называют «девственным лесом в сердце Германии», составляет чуть более 76 квадратных километров, а одна из его главных задач – сохранить первозданный буковый лес, хотя здесь встречаются и все типичные для Средней Европы породы лиственных деревьев: дубы, липы, клены, ясени и березы.

4-е место. Национальный парк Bayerischer Wald (Бавария)

Баварский лес сливается с чешским заказником и образует самый крупный лесной массив Центральной Европы. Парк интересен в первую очередь тем, что на его территории обитают редкие виды животных: лесные кошки, рыси, бобры и олени. Философия Баварского леса основана на идее «сохранить природу такой, какая она есть». Есть здесь и музей истории леса, который недавно полностью реконструировали.

5-е место. Национальный парк Kellerwald-Edersee (Гессен)

Парк расположен в центре самого зеленого уголка Германии к югу от озера Edersee и в получасе езды от города Кассель. Площадь парка – 5700 гектаров. Здесь растут древние буки, а за счет остатков девственного леса парк считается одним из самых загадочных природных феноменов мира.

Одно из главных достоинств парка: в этом регионе полностью отсутствуют автодороги, железнодорожные линии и города. А помимо природных красот посетителям предлагается богатая культурная программа, например, ночь среди диких зверей или курс рисования на природе.