Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудовое право семинары.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
86.51 Кб
Скачать

Тема 3 (3).Трудовіправовідносинита їх суб*єкти.

План практичних занять ( 2 год)

1. Поняття і система правовідносин в трудовому праві.

2. Поняття трудового правовідношення, його особливості. Відмінність трудового правовідношення від суміжних з ним правовідносин (цивільного, адміністративного, правовідношення по соціальному забезпеченню).

3. Суб'єкти трудового правовідношення. Трудова пра-во-дієздатність громадян, підприємств, установ і організацій в галузі трудового права.

4. Поняття і класифікація суб'єктів трудового права.

5. Правовий статус суб'єкта трудового права, його види і зміст.

6. Зміст трудового правовідношення, основні права і обов'язки його суб'єктів.

7. Підстави виникнення, зміни і припинення трудового правовідношення.

8. Правовідносини, похідні від трудових, їхні види і загальна характеристика.

Індивідуальна самостійна робота

ЗАДАЧІ

Задача 1

Мале підприємство "Вест" уклало трудову угоду строком на шість місяців з гр. Яремчуком. За умовами цієї угоди Яремчук зобов'язався побудувати підприємству ремонтний бокс-гараж, за що підприємство зобов'язалося по закінченню робіт виплатити винагороду в розмірі 50 мінімальних заробітних плат.

Виконавши зумовлену роботу, Яремчук зажадав, щоб крім обумовленої винагороди йому виплатили компенсацію за невикористану відпустку і видали належним чином оформлену трудову книжку. Отримавши відмову, Яремчук звернувся до суду з позовною заявою про задоволення своїх вимог.

У яких відносинах з МП "Вест " перебував Яремчук ?

Визначте підвідомчість спору.

Чи підлягають задоволенню вимоги Яремчука?

Задача 2

У процесі приватизації Львівського державного виробничого об'єднання "Електрон" і перетворення його в акціонерне товариство юридичний відділ поставив питання про поширення на працівників - - членів акціонерного товариства КЗпП України.

Чи зобов 'язані правління акціонерного товариства і виконавча дирекція забезпечити норму робочого часу, тривалість відпусток, мінімальну заробітну плату, норми в галузі охорони праці, зокрема відносно жінок, неповнолітніх?

Ваша думка?Аргументуйте відповідь посиланнями на законодавство.

Задача 3

Перевіряючи дотримання законності в господарському товаристві (ГГ), міський державний інспектор праці встановив, що за рішенням загальних зборів всім працівникам ГТ (10 учасникам товариства і 12 працівникам, що працювали за трудовим договором, з них 3 - неповнолітніх) була встановлена відпустка тривалістю 60 календарних днів. Відпустки всім надавалися тільки в зимовий період, що пояснювалося інтересами виробництва.

Крім того, в ГТ було прийняте локальне положення про матеріальну відповідальність працівників, де була передбачена повна матеріальна відповідальність у всіх випадках заподіяння шкоди працівниками. Згідно з цим положенням відшкодуванню підлягали нарівні з прямою шкодою також нестримані товариством прибутки.

Дайте правову оцінку вказаним положенням.

Задача 4

Бригадир Семенов уклав з господарським товариством договір, за яким його бригада зобов'язувалася відремонтувати токарний верстат і вентиляцію цеху. Вартість роботи була оцінена в 1000 гривень. Термін виконання - 1 місяць. Після закінчення роботи кооператив відмовився сплатити всю суму, посилаючись на низьку якість ремонту. Семенов звернувся до суду.

Яким законодавством повинен керуватися суд, вирішуючи цю справу?

Задача 5

Видавництво "Одісей" уклало договір з професорами юридичної академії Давидовим і Афанасьєвим про видання написаного ними підручника. Редагування рукопису було доручене старшому редактору видавництва Лановій.

У яких правовідносинах з видавництвом перебувають вказані особи?

Задача 6

За згодою директора начальник ремонтного цеху заводу "Центроліт" Родіонов запросив на роботу трьох слюсарів-складальників для виконання тимчасової роботи по установці верстатів. Після закінчення роботи бухгалтерія заводу відмовилася сплатити їх працю, мотивуючи тим, що сам начальник ремонтного цеху Родіонов не користується правом прийому і звільнення працівників. Слюсарі-складаль-ники пред'явили позов безпосередньо до Родіонова.

Хто є сторонами в даному трудовому правовідношенні?

Чи несе само підприємство відповідальність за дії посадових осіб (Родіонова, бухгалтера) ?

Задача 7

Голова колективного сільськогосподарського підприємства "Маяк" цікавиться, чи поширюються на членів КСГП ст. 32, 38, 39, 40, 41, 132, 147, 153, 173, 173і, 184, 188 Кодексу законів про працю Україні.

Складіть відповідь голові КСГП.

Задача 8

Після закінчення політехнічного університету Тарасова за розподілом молодих фахівців, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням, було направлено на механічний завод на посаду інженера.

Прибувши на місце призначення, Тарасов здав направлення адміністрації, але до роботи не приступив у зв'язку з тим, що його призначили на посаду техніка, а не інженера. Тарасов вимагав повернути йому направлення, але директор заводу відмовився це зробити, заявивши, що Тарасова вже зараховано на посаду техніка і він має приступити до роботи.

Чи виникло трудове правовідношення між заводом і Тарасовим?, У якому правовідношенні і з ким перебуває Тарасов?

Задача 9

Студент IV курсу Агутін звернувся до ведучого юрисконсульта академії за роз'ясненням з питання про правову природу відносин між ним і академією, між ним і торговою фірмою, куди еін влаштувався працювати юрисконсультом. Агутін також просив роз'яснити, чи має право директор фірми встановити йому почасову оплату, оскільки основну частину роботи він виконує вдома, а на фірмі працює декілька годин. Директор же фірми наполягає на тому, що Агутін працює за сумісництвом і як сумісник не має права на почасову оплату, а повинен знаходитися на роботі цілий робочий день.

Дайте відповідь Агутіну.

Тестові завдання

1. Предмет трудового права складають:

а) відносини між головою профкому і працівником як членом профспілки;

б) відносини між трудовим колективом і радою трудового колективу;

в) відносини між підприємством і вищестоящим органом;

г) відносини по управлінню виробництвом з боку міністерства;

д) трудові відносини найманих працівників з фізичними особами.

2. Вкажіть пропущені слова з наступної правової норми: "Особливості праці членів кооперативів та їх об'єднань, колективних сільськогосподарських підприємств, селянських (фермерських) господарств визначаються..."

3. Особливості джерел трудового права:

а) ці джерела є зовнішньою формою існування норм трудового права;

б) особливе місце серед джерел трудового права належить актам, прийнятим Міністерством праці та соціальної політики;

в) наявність розвиненої системи законодавства;

г) важливе значення керівних роз'яснень Пленуму Верховного Суду України;

д) вузька сфера трудового права.

4. До відносин, тісно пов'язаних з трудовими, належать:

а) відносини між акціонерами акціонерного товариства;

б) відносини по управлінню акціонерними товариствами;

в) по соціальному забезпеченню працівників за рахунок прибутку підприємства;

г) по підготовці кадрів і підвищенню кваліфікації безпосередньо на виробництві;

д) по припиненню трудового договору.

5. Які гарантії членам кооперативів, колективних сільськогосподарських підприємств надаються в порядку, передбаченому законодавством про працю?

а) час відпочинку;

б) охорони праці;

в) умов праці;

г) захисту трудових прав;

д) при звільненні з роботи.

НОРМАТИВНІ АКТИ І ЛІТЕРАТУРА

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № ЗО. - Ст. 141.

2. Кодекс законів про працю України // Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами / Відп. ред. В. М. Вакуленко, О. П. Товстенко. - К.: Юрінком Ін-тер, 1997.

3. Про власність: Закон України від 7 лютого 1991 р. (із змінами і доповненнями, внесеними Законами України від 7 липня 1992 р.; 14жовтня 1992 р.; 5 травня 1993 р.; 22 грудня 1994 р.; 28 лютого 1995 р.; Декретами Кабінету Міністрів України від 15 грудня 1992 р.; 31 грудня 1992 р.; 21січня 1993 р.) // Відомості Верховної Ради України. -- 1991. - № 20. - Ст. 249.

4. Про підприємництво: Закон України від 7 лютого

1991 р. (із наступними змінами і доповненнями) // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 14. - Ст. 168.

5. Про зайнятість населення: Закон України від 1 березня 1991 р. (із змінами, внесеними згідно із Законами від 18 грудня 1991 р.; 17 листопада 1992 р.; 14 жовтня 1994 р.;

22 грудня 1995 р.; 14 лютого 1996 р.; 17 грудня 1996 р.; 21 листопада 1997) // Відомості Верховної Ради України. -1991. - № 14. - Ст. 170; 1992. - № 12. - Ст. 169; 1993. -№ 2. - Ст. 3; 1994. -№ 45. - Ст. 408; 1996. - № 3. -Ст. 11; 1996. - № 9. - Ст. 42; 1997. - № 8. - Ст. 62; 1998.-№ 11-12.-Ст. 44.

6. Про колективні договори і угоди: Закон України від 1 липня 1993 р. (із змінами, внесеними Законом України від

23 січня 1997 р.) // Відомості Верховної Ради України. -1993. - № 36. - Ст. 361; Голос України. - 1997р. - 8 лютого.

7. Про охорону праці: Закон України від 14 жовтня

1992 р. // Відомості Верховної Ради України. -- 1992. -№ 49. - Ст. 668.

8. Про державну службу: Закон України від 16 грудня

1993 р. // Відомості Верховної Ради України. -- 1993. -№ 52. - Ст. 490.

9. Про оплату праці: Закон України від 24 березня

1995 р. // Відомості Верховної Ради України. -- 1995. -№ 17. - Ст. 121.

10. Про відпустки: Закон України від 15 листопада 1996р.