Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудовое право семинары.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
86.51 Кб
Скачать

Тема 6(10). Охорона праці.

План практичних занять(1год.)

1. Поняття і зміст охорони праці по трудовому праву, її правове регулювання.

2. Принципи правової охорони праці. Гарантії прав громадян на охорону праці.

3. Організація охорони праці на підприємстві.

4. Організаційно-правові форми забезпечення охорони праці: фінансування охорони праці; медичні огляди працівників; інструктаж і навчання працівників правилам техніки безпеки і виробничої санітарії; забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту.

5. Охорона праці жінок, молоді та осіб із зниженою працездатністю.

6.Органи нагляду і контролю за охороною праці, їх повноваження.

7. Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.

Індивідуальна самостійна робота

Контрольнаробота.

1. Дайте визначення поняття "охорона праці".

2. Якими локальними актами регулюється охорона праці і який порядок їх прийняття і затвердження?

3. Вкажіть основні обов'язки працівників у сфері відносин з охорони праці і розкрийте їхній зміст.

4. Яка система заходів індивідуального захисту від шкідливого впливу виробничих чинників?

5. Хто і в якому порядку несе обов'язок стосовно розслідування нещасних випадків на підприємстві?

6. Який порядок оплати праці працівників, переведених на іншу роботу у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним із виконанням трудових обов'язків?

7. В чому полягає нагляд і контроль у сфері трудових відносин?

8. Які повноваження Держінспекції праці Міністерства праці та соціальної політики України, Комітету по нагляду за охороною праці України?

9. Які правопорушення в сфері законодавства про працю та охорону праці тягнуть за собою кримінальну, адміністративну відповідальність?

ЗАДАЧІ

Задача 1

У зв'язку з ліквідацією районної контори в числі інших працівників були звільнені бухгалтер Алієва, яка знаходиться в післяпологовій відпустці, та інспектор відділу кадрів Лагутіна, що має дитину віком 14 місяців. Лагутіна та Алієва звернулися до суду з вимогою про поновлення їх на роботі. Заперечуючи позов, директор контори, що ліквідується, пояснив, що звільнення Лагутіної та Алієвої - вимушений захід, і поновлення їх на роботі неможливе, оскільки контора працює останній тиждень. Районний суд вирішив покласти на виконком міськради обов'язок пра-цевлаштувати Лагутіну та Алієву.

Які пільги працюючим жінкам передбачені нормами КЗпП?

Пошліться на відповідні статті кодексу. Чи правомірне звільнення Лагутіної та Алієвої? Чи правильне рішення суду? Обгрунтуйте, посилаючись на закон.

Задача 2

Після закінчення комерційного технікуму Миронова, 17-ти років, була направлена на роботу до проектного інституту як бухгалтер відповідно до одержаної в технікумі кваліфікації. Однак в інституті вільної посади бухгалтера не виявилося і Миронова була зарахована оператором перфораторної машини. Головний бухгалтер неодноразово робив Мироновій усні зауваження у зв'язку з повільною роботою протягом робочого дня, а після закінчення 10 місяців роботи із згоди профкому вона була звільнена за скороченням штату. Миронова звернулася до суду з вимогою поновити її на роботі та надати роботу за спеціальністю.

Які пільги працюючій молоді передбачені нормами КЗпП?

Зробіть посилання на відповідні статті закону.

Чи правомірні дії адміністрації? Обгрунтуйте.

Яке рішення потрібно постановити суду?

Який порядок захисту права молодого фахівця на отримання роботи у відповідності зі спеціальністю і кваліфікацією, що присвоєні учбовим закладом ?

Задача 3

Монтажник Урусов неодноразово порушував вимоги інструкції з охорони праці. 10 березня начальник будуправ-ління, побачивши, що Урусов при розбиранні лісів на третьому поверсі будинку не користується монтажним поясом, оголосив йому догану. Тим же наказом була оголошена догана начальнику дільниці, де працював Урусов, за те, що не забезпечує виконання правил з охорони праці.

Чи правомірні дії начальника будуправління?

Задача 4

Хімік-аналітик Сажина відмовлялася пройти інструктаж за правилами роботи із новими реактивами, що надійшли до лабораторії. Вона без поважних причин на інструктажі не була, за що адміністрація оголосила їй догану. Наступного дня після цього при змішуванні реактивів у Сажиної в руках вибухнула колба, і вона отримала великі опіки.

Назвіть і проаналізуйте склад правопорушень за цим випадком.

Чи несе власник відповідальність за цей нещасний випадок? А Сажина?

Про який вид відповідальності йдеться ?

У чому полягає, зокрема, матеріальна відповідальність?

НОРМАТИВНІ АКТИ І ЛІТЕРАТУРА

1. КЗпП України (глави XI- XIII).

2. Про охорону праці: Закон України від 14 жовтня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1992. - № 49. - Ст. 668.

3. Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку: Закон України від 8 лютого 1995 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1995. - № 12. - Ст. 81.

4. Про пожежну безпеку: Закон України від 17 грудня

1993 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1994. -№ 5. - Ст. 21.

5. Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення: Закон України від 24 лютого

1994 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1994. - № 27. - Ст. 218.

6. Положення про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організаціях: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1993 р. № 623 (у редакції постанови КМ України від 17 чевня 1998 р. № 923) // ЗП України. - 1994. - № 1. - Ст. 1; Зібрання законодавства України. - 1998. - № 10. - Ст. 437.

7. Правила відшкодування власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом шкоди, заподіяної працівникові пошкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ним трудових обов'язків: Затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 23 червня 1993 р. № 472 // Праця і зарплата. - 1994. - № 17.

8. Положення про робоче місце інваліда і про порядок працевлаштування інвалідів: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 1995 р. № 314 // ЗП України. - 1995. - № 7. - Ст. 181.

9. Порядок організації та проведення медико-соціаль-ної експертизи втрати працездатності: Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4 квітня 1994 р. № 221 // ЗП України. - 1994. - № 8. - Ст. 190.

10. Положення про державну інспекцію праці Міністерства праці України: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 2 серпня 1996 р. № 906 // Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами. - К.: Юрінком Інтер, 1997. - С. 968-972.

11. Генеральна угода між Кабінетом Міністрів України і Українським союзом промисловців і підприємців та профспілковими об'єднаннями України на 1997-1998 р. // Урядовий кур'єр. - 1997. - 11 листопада.

12. Положення про порядок накладення штрафів на підприємства, установи і організації за порушення нормативних актів про охорону праці: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1993 р. № 754 // ЗП України. - 1994. - № 1. - Ст. 24.

13. Положення про Комітет по нагляду за охороною праці України: Затверджене Указом Президента України від 9 березня 1998 р. № 182 // Офіційний вісник України. - 1998. - Число 10.

14. Типове положення про комісію з питань охорони праці підприємства: Затверджене наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 3 серпня 1993 р. № 72 // Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами. - К.: Юрінком Інтер, 1997. - С. 611.

15. Типове положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці: Затверджене наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 4 квітня 1994 р. № ЗО // Кодекс законів про працю України з постатейними матеріалами. - К.: Юрінком Інтер, 1997. - С. 617.